Astăzi vă iau cu mine în bucătărie împreună cu noua mea „jucărie”, aparatul de vidat VS1190X-01 de la FoodSaver. Cochetez deja de câțiva ani cu ideea de a îmi cumpăra un aparat de vidat, dar nu am fost 100% sigură de utilitatea lui. Folosindu-l pe cel al nașei mele, m-am convins că este de mare ajutor la casa omului. Mai jos, găsiți mai multe utilizări ale aparatului de vidat, care vă ajută să reduceți risipa alimentară, implicit să economisiți și să vă planificați mesele în avans (și nu doar atât – veți vedea mai jos de ce menționez asta).

Câteva idei pentru reducerea risipei alimentare și pentru a economisi

  1. Avocado – dacă aveți prea mult avocado copt și nu îl puteți consuma pe tot, îl puteți vida pentru a-i prelungi durata de viață. De exemplu, la micul dejun, eu consum cam jumătate dintr-un avocado mare. Cealaltă jumătate o depozitez la frigider.
  2. Porumb – noi nu consumăm o conservă de porumb întreagă la o masă, așa că putem salva conținutul rămas vidându-l până la următoarea masă care plănuim să conțină porumb.
  3. Brânza de vaci – aceeași poveste ca și în cazul porumbului. Nu folosesc o pungă întreagă de brânză de vaci la un preparat, așa că videz cantitatea rămasă.
  4. Legume – în special pe timpul iernii, de cele mai multe ori, găsesc rădăcinoase la caserolă (păstârnac și rădăcină de pătrunjel la 500g), iar țelina este și ea mult prea mare pentru o mâncare. Așa că, porționez rădăcinoasele pentru a le avea pentru o mâncare (am o anumită cantitate pentru ciorbe), le videz și le depozitez la frigider sau la congelator, în funcție de cât de repede plănuiesc să le folosesc. Nu-mi place să mă ocup de rădăcinoase, așa că prefer să fac un efort suplimentar și să am provizii la frigider/congelator.
  5. Pâine – prin vidare puteți salva pâinea care urmează să se asprească. O puteți depozita la frigider. Eu fac toată pâinea în casă (fără gluten) și mă ajută mult să pot face o cantitate mai mare.
  6. Produse cumpărate în cantități mari – dacă luați brânzeturi ori mezeluri în cantități mai mari decât consumați pe o perioadă de 2-3 zile, le puteți porționa și vida pentru a le prelungi prospețimea.
  7. Mâncare gătită – să presupunem că urmează să plecați de acasă timp de câteva zile și vă rămâne în frigider mâncare gătită și alte alimente perisabile. Cu ajutorul aparatului de vidat, le puteți salva. În plus, găsiți în frigider mâncare gata de consumat când veniți acasă. De asemenea, aveți și opțiunea de a congela mâncarea gătită și vidată atâta timp cât ea nu conține alimente care au fost congelate anterior.

Organizarea meselor

Vidarea este o opțiune foarte utilă atunci când vreți să vă organizați mesele în avans. Vă puteți alege o zi în care să vă pregătiți mesele pentru următoarele zile. Vă dau câteva exemple de alimente pe care le puteți vida:

  • legume porționate și tăiate pentru mâncărurile pe care plănuiți să le gătiți
  • garnituri pe bază de legume și/sau de cereale
  • carne crudă, marinată sau nu, ori deja gătită (de exemplu, piept de pui gătit pentru o salată, carne preparată pentru chiftele, carne marinată pentru friptură, etc)
  • sos pentru paste
  • mâncare gătită și porționată (așa cum am precizat mai sus)

De la meal prep la meat prep și organizarea congelatorului

Mie îmi place să am congelatorul plin cu de toate și aici aparatul pentru vidat vine cu câteva avantaje considerabile: menține prospețimea alimentelor pe o perioadă mai îndelungată, previne arsurile de congelare (care pot degrada alimentele) și optimizează spațul de depozitare. Vă dau câteva exemple:

  • În fiecare toamnă, când cumpăr curcan (ținut la curte), îmi porționez bucățile de carne în funcție de modul în care le folosesc și notez gramajul fiecărei pungi.
  • Când cumpăr carne de porc, videz porțiile de carne (ca și în cazul curcanului) și preparatele pe care le facem, în funcție de cantitatea pe care o consumăm la o masă: cârnați, slănină, etc.
  • Când primesc de la ai mei produse din carne (cârnați, salam, etc.) și brânză frământată, le porționez și le depozitez, vidate, la congelator.
  • Când vine vorba de pregătirea pentru iarnă, aparatul de vidat este de mare ajutor pentru vinetele coapte, ardeii copți, fructe … Pe scurt, pentru toate bunătățile pe care le găsim pe timpul verii și pe care ne dorim să le consumăm pe tot parcursul anului. Un alt aspect important aici este rezistența pungilor. Pungile sunt foarte rezistente, așadar nu este niciun risc de arsură în urma congelării.

Aparatul de vidat – ajutor în călătorii

Poate nu v-ați gândit că un aparat de vidat vă poate fi util și în călătorii (fără să-l luați cu voi).

  • Atunci când spațiul vă este limitat, puteți alege să vidați gustările (nu mai luați caserole cu voi), mixurile de nuci și semințe, de exemplu.
  • Pentru a prelungi prospețimea sandwich-urilor ori a altor produse de panificație pe care le luați cu voi în călătorii, le puteți vida.
  • La fel de bine puteți vida felii de fructe pentru gustările copiilor.

În condițiile unui regim special (în cazul Antoniei, fără gluten), prelungirea duratei de viață a alimentelor pe care le luăm în călătorie este cu atât mai importantă. Ne permite să-i asigurăm Antoniei câteva dintre mese având certitudinea că sunt 100% safe, fără gluten.

Încă o utilizare ingenioasă a aparatului de vidat (în afara bucătăriei)

Dacă aveți pasiunea (voi sau copiii voștri) de a lucra, din când în când, cu pastă modelatoare și nu folosiți un pachet întreg pentru activitatea creativă pe care o faceți, cantitatea rămasă o puteți vida și ea va fi gata de modelat pe data viitoare. Același lucru îl puteți face și cu plastilina copiilor în cazul în care urmează să fie lăsată pentru o perioadă mai lungă de timp (într-o casă de vacanță, de exemplu) expusă la aer.

De ce îmi place aparatul de vidat VS1190X-01 de la FoodSaver?

După ce am precizat câteva dintre utilizările aparatului de vidat, vă dau câteva detalii despre aparatul pe care îl am eu.

  1. Este compact, ușor de manevrat, de depozitat și de transportat. Îmi place că nu-mi ocupă prea mult loc în bucătărie și îl pot transporta cu ușurință și în afara casei (la cabană, de exemplu).
  2. Este foarte ușor de folosit. Nu are setări complicate și zeci de butoane. Practic, are 2 butoane, unul pentru sigilare și celălalt cu funcție dublă, de sigilare-vidare. Are o clapetă pentru blocarea/deblocarea aparatului.
  3. Te anunță (vizual) când s-a efectuat sigilarea/vidarea. 
  4. Este potrivit atât pentru vidare uscată, cât și pentru vidare umedă. 
  5. Are încorporată o tavă de scurgere. 
  6. Datorită sistemului de vidare portabil, se pretează pentru diferite tipuri de ambalaje/recipiente: pungi la rolă (are inclusă o rolă), pungi obișnuite (are 5 pungi incluse), pungi cu fermoar și caserole speciale pentru vidat.

Dacă cochetați și voi cu ideea de a vă cumpăra un aparat de vidat și aveați nevoie de câteva argumente în plus, sper că am reușit să vi le aduc. Nu vin doar cu argumentele, ci și cu o veste bună. Aparatul de vidat VS1190X-01 de la FoodSaver, cel despre care v-am povestit, poate fi cumpărat cu 50% reducere. Oferta o găsiți aici.

Dacă aveți un aparat de vidat, să ne împărtășiți cum vă ajută în bucătărie, pentru ce alimente îl folosiți cel mai des.


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *