Photo by freestocks.org on Unsplash

 

Când este femeia pregătită să devină mamă? Niciodată! Nu cred că suntem vreodată pregătite să fim mame. Cred că noul rol se învaţă treptat şi nu există momentul perfect pentru a da naştere unui copil. Nu cred că există cărţile sau cursurile care să ne pregătească 100% pentru viaţa de mamă. Cu toate acestea, eu privilegiez informaţia venită pe toate căile. Cred că este important să ne informăm, să ştim ce se întâmplă cu corpul nostru, care sunt etapele de dezvoltare ale copilului, ce presupune naşterea naturală şi cezariana, care sunt toate scenariile posibile după naştere, ce trebuie să facem sau să nu facem când ajungem acasă cu nou-născutul.

 

Medicul ginecolog 

 

În primul rând, viitoarea mamă trebuie să aibă încredere în medicul ei ginecolog. Să pună întrebări indiferent cât de stupide i s-ar putea părea. Nicio întrebare nu este puerilă ori inutilă. Medicul trebuie să fie principala persoană care să răspundă întrebărilor gravidei. În mod ideal, fiecare femeie ar trebui să aibă un medic ginecolog cu care să fi construit deja o relaţie de încredere înaintea sarcinii. În caz contrar, eu aş alege să consult mai mulţi medici până l-aş găsi pe cel cu care rezonez.

Medicul ginecolog este persoana cea mai abilitată să îi explice viitoarei mame care sunt etapele de dezvoltare ale bebeluşului, ce analize trebuie făcute pe perioada sarcinii şi de ce, să încurajeze alăptatul şi să-i explice beneficiile lui, să îi explice ce tipuri de naştere există şi ce riscuri/beneficii implică fiecare, etc.

 

Cărţi, cursuri şi consultanţă

 

Pe lângă medicul ginecolog, există şi alte surse de informare, utile pentru viitorii părinţi. Problema este că sunt atât de multe şi suntem bombardaţi cu atâtea informaţii încât nu ştim asupra cărora să ne oprim. M-a întrebat o cititoare a blogului ce cărţi recomand, ce cărţi îi sunt utile unei viitoare mame. Eu am avut 2 cărţi pe care le-am considerat de folos în perioada sarcinii:

  • Graviditatea şi îngrijirea copilului” – Paolo Sarti, Giuseppe Sparnacci. Este un ghid complet de la concepţie şi până la vârsta de 6 ani a copilului. Este un ghid în care este prezentată fiecare etapă şi conţine informaţii care să-i ajute pe viitorii părinţi să înţeleagă nevoile copilului. Cartea răspunde părinţilor la necesităţile practice, neliniştilor şi numeroaselor întrebări care apar în timpul sarcinii şi după naştere.
  • La grossesse, questions et reponses” – Babycentre. Pentru că sarcina vine la pachet cu o multitudine de întrebări, un grup de specialişti s-au reunit pentru a oferi răspunsurile necesare fiecărei femei însărcinate. În carte sunt atât răspunsuri avizate la întrebările pe care şi le pune fiecare femeie însărcinată, cât şi sfaturi pentru viitorii tătici, experienţele altor mame şi cuvinte de încurajare pentru ca graviditatea şi perioada după naştere să fie cât mai uşor de gestionat.

Cursurile pentru viitorii părinţi mi se par şi ele utile. Aici aş menţiona cursurile Lamaze. Educatorii prenatali ajută femeia însărcinată să se acomodeze cu ideea că va deveni mamă, explicându-i fenomenul naşterii, învăţând-o tehnici de confort (de respiraţie) în timpul travaliului, poziţii confortabile şi alte tehnici utile în perioada prenatală, în timpul travaliului şi după naştere.

Un alt curs care mi se pare interesant este cel de yoghilates, o combinaţie între yoga şi pilates, care ajută în privinţa rezistenţei, flexibilităţii, echilibrului şi clarităţii mentale.

Eu nu am urmat niciunul dintre aceste cursuri, însă mi-au fost recomandate. În concediul prenatal, când m-am mobilizat să urmez nişte cursuri, era deja prea târziu să mă înscriu. Toate locurile erau ocupate. Am reuşit să ajung la un singur curs, despre naştere. Ni s-a explicat care sunt semnele care prevestesc naşterea, ce se întâmplă în timpul travaliului şi am vizitat sala de naşteri.

 

 

Viitoarele mame pot beneficia pe timpul sarcinii de consultanţă din partea unor specialişti, precum: medici pediatrii, psihoterapeuţi, consultanţi certificaţi în alăptare sau moaşe (opţiune mai puţin valabilă în România). Consultanţa poate fi individuală sau în cadrul unor cursuri de grup. Medicul pediatru poate lămuri viitoarea mamă în privinţa îngrijirii bebeluşului. Prima lună după naştere cred că este perioada cu cele mai multe temeri. Psihoterapeutul vă poate vorbi despre emoţii şi despre frici (absolut normale), cum să le acceptaţi şi să le înţelegeţi. Specialistul în alăptare ajută viitoarea mamă să înţeleagă cum se instalează lactaţia şi ce presupune alăptarea.

Dacă este să mă rezum la experienţa personală, despre îngrijirea bebeluşului am citit şi am primit sfaturi în maternitate, după naştere. Despre alăptare am citit şi am avut parte de consultanţa individuală a unui consultant certificat în alăptare. Toate sfaturile primite mi-au fost de un real folos, m-au ajutat să-mi alăptez fetiţa până la vârsta de 2 ani, să dobor mituri precum „laptele meu nu e bun” sau „nu mai am lapte”.

 

Internetul şi experienţele altora

 

Experienţele altor femei sunt valoroase, dar asta nu înseamnă că situaţiile sunt identice şi soluţiile universal valabile. Dacă aveţi prietene care au devenit deja mame, cred că este util ca ele să vă împărtăşească din experienţa lor, din situaţiile cu care s-au confruntat, pe care să le treceţi apoi prin filtrul gândirii voastre, consolidat de informaţiile deja dobândite. Îmi aduc aminte că în perioada sarcinii urmăream la televiziunea franceză o emisiune despre naşteri. Nu ratam nicio ediţie, pentru că voiam să cunosc toate scenariile posibile, toate complicaţiile care s-ar putea să apară. Nu cred că v-aş recomanda să faceţi la fel ca mine. 🙂

Internetul este plin de grupuri de mame şi de bloguri ale mamelor, dar nu toate sunt relevante. Aici veţi avea sarcina dificilă de a tria informaţiile şi de a înţelege că fiecare experienţă este diferită şi bazată pe informaţii distincte. Un blog relevant, pe care vi-l recomand este În braţe la mami, ţinut de Andreea Ola, consultant în alăptare şi psiholog. Alte bloguri cu informaţii utile, pe care le consider de ajutor în creşterea copilului ar mai fi: OtiliaMantelers.roPrinţesaUrbană.roCentruldeParenting.roCristinaOţel.roŞiBlondeleGândesc.roFlorinaBadea.roCarmenRadu.roFunParenting.ro. Cel mai probabil, nu am reuşit să le menţionez pe toate, însă acestea au fost primele care mi-au venit în minte.

La un click distanţă, găsiţi şi surse oficiale de informare, cum ar fi Organizaţia Mondială a SănătăţiiLa Leche League sau asociaţiile de pediatrie (IPAEPA-UNEPSAAAP).

 

Sper ca informaţiile adunate în acest articol să le fie de folos viitoarelor mame şi nu numai. Nu uitaţi că fiecare sarcină şi fiecare naştere sunt unice. Profitaţi de fiecare etapă şi nu puneţi pe umerii voştri o presiune nejustificată. Vă întrebaţi cumva dacă vă veţi descura în noul rol? Cu siguranţă! Instinctul matern vă va fi cel mai bun ghid.

 

Mi-ar plăcea să ştiu din ce surse v-aţi informat în privinţa gravidităţii şi a naşterii? Ce sfaturi aveţi pentru viitoarele mame din acest punct de vedere?

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

4 Comments on Cum se pregătesc mamele pentru venirea pe lume a bebeluşului?

  1. Corect! Niciodata nu putem fi pregatite 100% pana nu trecem prin anumite experiente. Iar temeri exista tot timpul. Si eu am citit destul de mult inainte de a naste si am participat la un curs despre nasterea naturala si unul despre alaptare. Am apelat si la consultant in alaptare in prima saptamana acasa si bineinteles, am ascultat din experientele altora (stii la cine ma refer :))
    Conteaza mult si informatia, chiar daca „viata bate filmul” si mai mult de atat, conteaza gandirea. Spre exemplu, imi era oarecum teama ca nu ma voi descurca in ceea ce priveste alaptatul, insa asa tare mi-am dorit si asa mult m-am setat pe ideea ca „laptele meu e cel mai bun pentru copil, orice ar fi trebuie pus copilul la san si va fi bine”incat uite ca am reusit.

    • Sunt perfect de acord că are o importanţă considerabilă modul în care te setezi din start, ce îţi propui, dar şi aici contează mult informaţia şi de unde ţi-o iei.

  2. Singurul sfat pe care as dori sa il dau viitoarelor mamici este sa vorbeasca cu un consultant in alaptare IMEDIAT dupa nastere. Pentru mine a facut minuni, m-a ajutat f mult si pe plan psihologic pentru ca nu eram pregatita (chiar daca citisem mult despre subiect) si daca nu as fi stabilit vizita (la mine acasa)
    imediat dupa externarea din spital probabil nu as fi alaptat sau as fi renuntat repede. Un consultant in alaptare a facut diferenta in cazul meu si am reusit sa alaptez 1 an si 7 luni.

    • Daaa! Şi pentru mine a contat enorm. Mi le-a explicat pe toate pas cu pas, m-a liniştit, m-a sfătuit şi aşa am depăşit şi problema luatului în greutate şi a sânilor moi, „fără lapte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *