Cred că noi, părinţii, le suntem călăuze copiilor noştri în toate privinţele. Îi creştem şi îi ghidăm până când aripile lor devin suficient de puternice pentru a-şi lua zborul în deplină siguranţă. Încă de când sunt bebeluşi, îi îngrijim cum ştim mai bine, îi protejăm, îi încurajăm, le punem pe masă bucate gătite cu dragoste, le oferim braţele noastre de câte ori au nevoie de iubire sau de refugiu, îi învăţăm ce este bine şi ce este rău, le stimulăm creativitatea, ş. a. m. d. Cert este că ne dorim să avem copii sănătoşi din toate punctele de vedere.

Vreau să mă opresc asupra mâncării. Fetiţa mea nu avea 2 ani împliniţi când am fost întrebată: „Ce crezi că obţii dacă nu îi dai zahăr?”. Întrebarea m-a uimit. Apoi, am înţeles că mulţi dintre părinţi îşi spun „îi dau pentru că oricum va mânca”. Mi s-a mai spus şi că, atunci când copila mea va da de gustul dulciurilor din comerţ, nu se va mai putea opri. Doi ani mai târziu, spun, cu mândrie, că nu-i chiar aşa.

Trăim într-o lume a exceselor, a tuturor posibilităţilor, o lume în care copiii noştri le iau (aproape) pe toate de-a gata. Cum îi învăţăm să aprecieze mâncarea? Cum îi învăţăm să facă alegeri sănătoase?

 

Câteva dintre metodele noastre

 

  • Ce este mâncarea? Plăcere şi sănătate. Ne bucurăm de gust, dar şi de beneficiile mâncării. Noi încercăm să îi explicăm fetiţei noastre, pe înţelesul ei, cu ce ne ajută alimentele şi ce rol au ele în corpul nostru. Acum, de multe ori se întâmplă să ne întrebe pentru ce este bun un aliment sau altul, de ce cumpărăm un anumit produs sau de ce nu pe altul.
  • De unde vine mâncarea? Este important ca cei mici să ştie că mâncarea sănătoasă nu vine din conservă şi de ce, cum se produce mâncarea/materia primă, cum se poate găti pentru a ne bucura de beneficiile ei.
  • Gătim împreună de câte ori ne permite timpul. În acest mod, fetiţa noastră are ocazia să vadă cum ajungem la un anumit rezultat, de ce gătim anumite alimente ori de ce le consumăm în stare crudă, de ce adăugăm anumite condimente, care este gustul mâncării cu sau fără ele, etc. Copiii sunt dornici să ajute, să se implice, iar gătitul, înainte de plăcerea gustului, este un liant social, de coeziune familială, o metodă de învăţare. Sunt pentru a aduce bucătăria în universul copilului într-un mod cât mai simplu.
  • Mâncăm împreună, în tihnă, fără ecrane şi discutăm despre ce mâncăm, conştienţi de gust, de textură. Discutăm de ce ne plac sau nu anumite alimente sau mâncăruri.
  • Nu mergem pe principiul „trebuie să mâncăm tot din farfurie”. Mâncatul mult nu este semn de sănătate, dimpotrivă. Porţiile trebuie să fie rezonabile, în funcţie de fiecare membru al familiei.
  • Puterea exemplului. Nu le putem cere copiilor să mănânce sănătos dacă noi, părinţii, nu o facem.
  • Alternativele sănătoase la produsele nesănătoase. Am mai spus-o şi o susţin în continuare: cred că orice aliment/mâncare nesănătoasă din comerţ are o alternativă sănătoasă. Uneori o găsim în comerţ, alteori o putem face acasă. Fetiţa mea ştie că nu cumpărăm cereale şi jeleuri colorate, de exemplu. De câte ori a fost nevoie, i-am explicat că sunt pline de zahăr şi că zahărul nu ne face bine. Evident că explicaţiile au fost mai lungi de atât. 🙂
  • Excepţiile din societate. Produsele cu crocobauri se consumă în mod excepţional în societate. Adică, nu îi interzic felia de tort de la nu ştiu care aniversare şi nici paharul de suc de la vreun eveniment. Mi-ar plăcea să înţeleagă că putem face concesii, însă acestea nu trebuie să devină obiceiuri.
  • Nu hrănim noi excepţia. Nu îmi doresc să fim noi cei care transformă excepţia în regulă. Nu vreau să încurajez consumul de alimente nesănătoase acasă, să i le ofer cu mâna mea şi cu bună ştiinţă, ci vreau să rămână excepţii de consumat în societate sau la ocazii speciale. De exemplu, Antonia ştie că nu cumpărăm ciocolată din comerţ, ci o putem face acasă. Chiar zilele trecute cineva a întrebat-o dacă îi place ciocolata. Ea a răspuns: „Da, îmi place, dar nu o cumpărăm din magazin. Mama face acasă cea mai bună cremă de ciocolată”.

 

Câteva dintre alternativele noastre sănătoase

 

V-am mai povestit despre produsele Bear. Sunt câteva dintre alternativele sănătoase pe care le cumpărăm din comerţ şi vă spun şi de ce:

♦ sunt 100% naturale.

♦ nu conţin zahăr adăugat, siropuri, îndulcitori artificiali, conservanţi sau aditivi.

♦ procesul de fabricare este minim.

 

Cerealele sunt făcute din 5 tipuri de cereale şi sunt îndulcite cu nectar din suc de cocos spre deosebire de cerealele din comerţ care conţin zahăr rafinat, coloranţi şi alte „minuni”. Ele vin în 2 sortimente, simple şi cu cacao, sub formă de litere, forme numai bune de învăţat alfabetul dis-de-dimineaţă. 🙂

 

 

Tălpiţele şi rulourile sunt jeleuri sănătoase, care conţin doar fructe deshidratate. În cel mai bun caz, jeleurile clasice din comerţ sunt preparate în regim industrial, prin fierberea concentratelor din fructe la peste 100°C, adăugându-se agenți de îngroșare și îndulcitori, iar apoi, prin procedeul de extrudare (creștere rapidă), lichidul obținut se toarnă în diverse forme. Astfel, datorită procesului intens de prelucrare, produsul finit păstrează foarte puțin, spre deloc, din proprietățile și calitățile fructelor. Tălpiţele şi rulourile de care vă spun sunt preparate într-un mod simplu, printr-un proces de deshidratare la cuptor cu foc blând, folosind numai legume și fructe, în proporție de 100%, fără concentrați, agenți de coagulare sau alți aditivi. Temperatura din cuptoarele de deshidratare nu depășește niciodată 42°C, astfel păstrându-se intacte toate calitățile fructelor și legumelor din compoziție. Tălpiţele şi rulourile se diferenţiază prin formă, dar şi prin faptul că gama Bear Yoyo (rulourile) vine în mai multe sortimente. Tălpiţele sunt recomandate şi celor foarte mici, de la 12 luni, dacă le pot gestiona.

 

 

Ultima dată vă spuneam că fetiţa mea nu le-a încercat. Acum revin cu feedback-ul. Îi plac tare mult! Pentru mine, sunt acel dulce din comerţ pe care i-l pot cumpăra cu încredere. Îmi place şi faptul că vin în pachete mici, de 20g.

 

 

Brand-ul Bear este comercializat de Unicorn Naturals. Dacă vreți să știți ce alte produse sănătoase mai au, le puteți vizita site-ulpagina de Facebook sau pe cea de Instagram.

 

GIVEAWAY

 

Am pentru voi un pachet de produse BEAR, tălpiţe, rulouri şi cereale, potrivite pentru copii, toate 3 reprezentând alegeri sănătoase la produsele nesănătoase pe care le găsiţi în magazine. Ce trebuie să faceţi pentru a vă înscrie la acest giveaway?

  • Să-mi spuneţi care sunt metodele voastre pentru a-i învăţa pe cei mici să facă alegeri sănătoase. Ce metode au dat roade? Ce tips & tricks aveţi de împărtăşit cu ceilalţi părinţi? 🙂 Vă rog să-mi lăsaţi comentariile într-un singur loc, pe pagina de Facebook a blogului, la postarea cu acest articol. Opţional, puteţi eticheta unul sau mai mulţi prieteni care ştiţi că ar fi interesaţi de aceste produse.
  • Giveaway-ul se încheie vineri dimineaţa, 31 mai, la ora 10:00. 
  • Câştigătorul îl voi extrage vineri, pe 31 maiprin Random Comment Picker.
  • Produsele vor fi expediate doar pe teritoriul României.
  • Câştigătorul va primi un mesaj din partea mea şi va trebui să îmi furnizeze adresa de livrare. În cazul în care nu am un răspuns din partea norocosului până luni, 3 iunie, voi fi nevoită să extrag un nou nume.

 

Mult succes tuturor!

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

6 Comments on Cum îi învăţăm pe copii să facă alegeri sănătoase? (Recomandări + GIVEAWAY)

  1. Fetita mea are 1a7l. Pana acum nu a mancat nimic cu zahar din comert. Ii pregatesc totul in casa. Cu siguranta, tentatiile vor fi din ce in ce mai mari, dar sper din suflet sa nu ii placa atunci cand va pune in gura ceva „interzis”😆.

    • Fix asa speram si eu. Sa nu ii placa. :)) Unele ii plac, altele nu. Cert este ca simte cand ceva este prea dulce, gusta si se opreste la gustat.

      Daca vrei sa participi la giveaway, te rog sa lasi un comentariu la postarea de pe facebook, pentru ca acolo le centralizez.

  2. Salut!
    Cum îi învățăm pe copii să facă alegeri sănătoase? Noi am aflat de un joc. Este pentru copiii de la 3+. Nu este sofisticat și îl poți face acasă.
    Ai nevoie de doua buline: una verde și una roșie, potrivite ca mărime. Fiecare membru al familiei primește aceste două buline și în funcție de ce își dorește să mănânce, ceilalți jucători îi acordă bulină verde pentru aliment/ mâncare sănătoasă, respectiv roșu pentru nesănătos/mai puțin sănătos.
    O să urmeze o serie de întrebări și curiozități ale celor mici. De ex: de ce nu putem mânca 5 banane o dată? Sau, dacă tortul este nesănătos, de ce primesc o bulină verde? (Se referea la o felie de tort mâncata ocazional).
    Este distractiv, noi ne- am distrat și încă învățăm să diferențiem alimente sănătoase de cele nesănătoase.
    Menționez că ai mei pitici sunt de 3 ani jumatate, respectiv 5 ani jumatate și la cumpărături etichetam produsele cu buline verzi și roșii. 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *