In urma cu ceva vreme am scris un articol despre superalimente (il gasiti aici) si v-am promis unul despre cereale si pseudocereale, doar ca am fost cam certata cu timpul. Eu vreau sa-l lungesc si el tine mortis sa se comprime :).
Inainte sa incep lista cu cerealele si pseudocerealele din dulap, trebuie sa stiti ca majoritatea se hidrateaza. De ce? Din urmatoarele motive:
- Pentru eliminarea acidului fitic, care impiedica, intr-o foarte mare masura, absorbtia substantelor nutritive.
- Pentru o digestie mai usoara
- Pentru a elibera enzimele
Cum hidratam cerealele/pseudocerealele? Luati in calcul o proportie de 1:3 sau 1:4, adica la o parte de boabe folositi 3 sau 4 de apa. La fiecare cereala/pseudocereala am sa va scriu timpul de hidratare.
Am sa va enumar cerealele si pseudocerealele pe care le consum atat eu, cat si fetita (sotul mai putin), iar la finalul articolului veti gasi sursele care stau la baza informatiilor.
Quinoa – este o proteina vegetala completa si contine toti aminoacizii de care avem nevoie. Contine o cantitate importanta de lizina, un aminoacid care ajuta la cresterea si refacerea tesuturilor. Este bogata in fibre si nutrienti. In magazine o veti gasi sub 3 forme: alba, rosie si neagra. Din cate am inteles, cea alba este cea mai neutra din punct de vedere gustativ. Este singura pe care am incercat-o si, personal, imi place.
Cum se consuma?
Este important ca boabele de quinoa sa fie bine spalate inante de a fi fierte, deoarece contin saponine, un strat protector care le poate da un gust amar. Se hidrateaza timp de 2 ore si apoi se fierbe (proportia de 1:2) pana absoarbe apa si se umfla boabele (se desfac). Fierbe in aproximativ 15-20 de minute.
Cum o folosesc?
Quinoa se poate combina cu fructe (desi, in mod ideal, fructele se consuma singure) sau cu legume, dar niciodata cu proteine.
Bine de stiut: previne imbatranirea prematura a epidermei.
Idei de retete: Salata de quinoa; Quinoa cu broccoli si cartof dulce; Quinoa cu mango si pudra de roscove (reteta Cosminei).
Amarantul – este ruda cu quinoa. Chiar si mirosul care il emana in timpul fierberii este asemanator. Personal, nu imi place la gust, insa este foarte bogat in minerale si proteine.
Cum se consuma?
Amarantul se hidrateaza intre 8 si 12 ore si apoi se fierbe (proportia 1:3) timp de aproximativ 20 de minute.
Cum il folosesc?
Nu este recomandat sa se combine cu proteine. Se poate folosi atat ca baza pentru deserturi, cat si combinat cu legume.
Bine de stiut: previne numeroase afectiuni cronice precum diabetul, boli de inima, etc.
Idei de retete: Budinca de amarant cu fructe uscate.
Hrisca – este bogata in vitaminele E, B1 si B2, in proteine, carbohidrati, fibre, fosfor, magneziu, zinc si fier. Nu contine gluten. Nu stiu de ce, dar inca nu am inclus-o in alimentatie. O am pe lista.
Cum se consuma?
Semintele de hrisca se hidrateaza 1-2 ore inainte sa fie fierte. Hrisca poate fi facuta si faina, care se poate incorpora in diverse preparate. Se gaseste si sub forma de fulgi. Acestia nu trebuie neaparat fierti pentru ca se inmoaie foarte repede in lichide fierbinti.
Cum o folosesc?
Nu este recomandat sa se combine cu proteine. Se poate folosi atat ca baza pentru deserturi, cat si combinata cu legume.
Bine de stiut: tine sub control tensiunea arteriala si mentine in limite normale nivelul glucozei din sange.
Idei de retete: Hrisca cu legume (reteta Danei).
Meiul – meiul, cunoscut ca hrana pentru pasari, este de fapt o super cereala bogata in complexul de vitamine B, magneziu, fier, potasiu, fosfor si o sursa buna de proteine si fibre.
Cum se consuma?
Semintele de mei se spala bine si se hidrateaza timp de 8 ore sau peste noapte. Apoi, se fierbe cca. 20-30 de minute. Daca vrei sa faceti o „mamaliga” de mei, semintele se pot rasni (proportia 1:4). Faina de mei se poate folosi si in prepararea produselor de panificatie, biscuiti, etc. Meiul se gaseste si sub forma de fulgi. Acestia se pot inmuia timp de 5-10 minute in lichide fierbinti.
Cum il folosesc?
Meiul se poate folosi atat in preparate dulci, cat si combinat cu legume.
Bine de stiut: ajuta in cazurile de indigestie, gaze, balonari, greata si hiperaciditate.
Idei de retete: Crema de mei cu mango; Budinca de mei cu mere; Mei cu stafide si curmale; Biscuiti cu ovaz si mei; Mei cu goji si merisoare (reteta Cosminei).
Bulgurul – este derivat din grau si recunoscut ca cereala integrala. Contine mai multe fibre, proteine, fier si magneziu decat orezul. Are indice glicemic scazut.
Cum se consuma?
Bulgurul se fierbe. Nu are nevoie de hidratare.
Cum il folosesc?
Se poate folosi atat ca baza pentru deserturi, cat si combinat cu legume. Inlocuieste cu succes orezul.
Idei de retete: Bulgur cu crema de afine; Budinca de bulgur; Bulgur cu lapte si scortisoara (reteta Cosminei); Bulgur cu legume (reteta Danei).
Cous cous – este derivat din grau. Contine riboflavina, care participa la formarea anticorpilor si are rol activ in procesele metabolice; vitamina B6; acid folic; tiamina (vitamina B1) supranumita „vitamina bunei dispozitii si a performantelor intelectuale” si acid pantotenic (vitamina B5). Este sursa de proteine si fibre.
Cum se consuma?
Se fierbe o cana de apa pentru o cana de cuscus (proportia 1:1). Cand apa este fiarta, se adauga peste cuscus si se acopera cu un capac pentru aproximativ 5 minute. Cuscus-ul va absorbi apa. Acesta este modul traditional de preparare. Nu necesita hidratare in prealabil!
Cum il folosesc?
Se poate adauga in salate, se poate combina cu legume sau poate fi servit ca desert (cu lapte, fructe uscate, nuci, scortisoara, etc.).
Bine de stiut: Exista 3 tipuri de cuscus: marocan, libanez si israelian. Cel marocan are bobul cel mai mic si se gateste cel mai rapid. Este cel mai des intalnit. Cel israelian are dimensiunile boabelor de piper, iar cel libanez este mai mare si se gateste cel mai greu.
Idei de retete: Cous cous cu legume (reteta Cosminei); Cous cous in suc de mere (reteta Danei).
Grisul – este un alt derivat din grau. De fapt, rezulta din prima faza de macinare a graului dur. Va recomand sa optati pentru gris din grau integral, deoarece grisul clasic nu are valoare nutritiva, adica este exact degeaba (nu contine fibre si substantele nutritive sunt in cantitati extrem de mici).
Cum se consuma?
Grisul se fierbe precum faina de malai (asa cum faceti mamaliga). Eu folosesc urmatoarea proportie: la 500ml de lapte pun 5-6 linguri de gris integral. Nu se hidrateaza!
Cum il folosesc?
Grisul il fac „fiertura”, adica celebrul gris cu lapte, dar se mai poate adauga in: galustele pentru supa, in budinci din fructe, soufle-uri, etc.
Bine de stiut: Grisul adaugat in perisoare, tarte, etc. ofera fragezime preparatelor.
Idei de retete: Budinca de gris cu nuca de cocos; Panna cotta pentru bebelusi; Budinca de banana.
Fulgii de ovaz – sunt o buna sursa de antioxidanti, fibre si proteine. Contin vitamina E, vitamina B1, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan si magneziu.
Cum se consuma?
Fulgii de ovaz se pot inmuia in lapte, iaurt, etc. Nu necesita hidratare in prealabil!
Cum ii folosesc?
Fulgii de ovaz se pot amesteca cu lapte sau cu iaurt pentru a maximiza aportul de calciu si proteine. Se pot asocia si cu fructe „moarte” (uscate, coapte, fierte, etc.) sau neutre (de exemplu, banana) pentru o masa delicioasa si hranitoare. Atunci cand ii pregatesc fetitei un terci cu fulgi de ovaz si fructe, optez pentru banana. Cel mai des combin fulgii de ovaz cu pudra de roscove, mesquite, scortisoara, vanilie, etc.
Fulgii de ovaz pot fi folositi si in prepararea biscuitilor, prajiturilor, etc.
Bine de stiut: Fulgii de ovaz sunt cei mai hranitori dintre toate cerealele integrale.
Idei de retete: Biscuiti cu fulgi de ovaz, banane si merisoare; Biscuiti cu ovaz si mei; Biscuiti aromati; Prajitura norvegiana; Deliciu de ovaz cu para coapta (reteta Cosminei); Batoane de ovaz cu portocala (reteta Cosminei); Rafaello cu fulgi de ovaz (reteta Cosminei); Pancakes cu cereale si nuci (reteta Danei); Prajiturele din ovaz cu afine (reteta Danei).
Tapioca – nu-i nici cereala si nici pseudocereala, dar m-am gandit sa o introduc aici pentru ca nu as avea unde altundeva. Tapioca este un amidon alimentar care se extrage din manioc (cassava). Este o sursa sanatoasa de carbohidrati, minerale (fier, zinc, fosfor, potasiu, magneziu) si acid folic. Nu contine proteine sau gluten.
Cum se consuma?
In comert veti gasi tapioca sub forma de pudra sau de perlute (sunt opace). Acestea se fierb in apa sau in lapte pana devin traslucide. Proportia este de 1:6. La o masura de tapioca se pun 6 masuri de lapte/apa.
Cum o folosesc?
Folosesc perlutele de tapioca la prepararea budincilor. Pudra de tapioca se poate folosi si la ingrosarea sosurilor.
Bine de stiut: Atunci cand fierbeti tapioca, amestecati incontinuu pentru ca altfel riscati sa „sacrificati” oala. Va spun pentru ca sunt patita :).
Idei de retete: Budinca de tapioca cu mango si pudra de roscove; Budinca de tapioca cu fructe (reteta Cosminei).
Cum am mai spus, nu sunt nutritionist, dar ma documentez pentru ca alimentatia fetitei mele (inclusiv a noastra) sa fie cat mai variata si sanatoasa. Am incercat sa sintetizez ceea ce stiu, oferindu-va sursele de documentare. Daca sunteti curiosi sa cititi mai multe despre diversificare, combinarea corecta a alimentelor, proprietatile fiecarui aliment in parte, va invit sa o vizitati pe Cosmina Nitu. O gasiti pe cosminanitu.com. Ea isi concentreaza toate eforturile in aceasta directie: nutritia copilului. Eu am invatat multe de la ea si invat in continuare, in fiecare zi.
Surse info:
- Ligia Pop (raw food chef si consultant in nutritie), Diversificarea raw si vegana, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2015.
- Ellen Fremont (homeopat), Les super aliments sante, Larousse, Paris, 2014.
- http://www.ligiapop.com
- http://www.viataverdeviu.ro
- http://www.bioaddict.ro
- http://www.diversificare.ro
Surse foto:
- http://www.trilliumfitness.co.uk
- http://www.viataverdeviu.ro
- http://www.twohealthykitchens.com
- http://www.paradisulverde.com
- http://www.embavenez-paris.fr
Iti multumesc pentru articol, imi esti de mare ajutor!
Am o intrebare, daca ma poti ajuta, si anume: de cate ori pe săptămâna este ok sa le folosim?
Ma bucur că pot ajuta :).
Eu folosesc cereale aproape zilnic dacă nu chiar în fiecare zi. Cerealele integrale conţin o serie de substanţe nutritive necesare atât copiilor, cât şi adulţilor.
Bună ziua! Vă rog să îmi spuneți quinoa de ce nu se poate combina cu proteine? Chiar azi am gătit ciuperci umplute cu quinoa.
Mulțumesc!
Salut!
Articolul este scris în urmă cu câțiva ani, pliat cumva pe perioada de atunci, când fetița mea era mai mică și îi lipsesc niște precizări. Quinoa este o proteină vegetală completă. În general, se recomandă să consumăm o cantitate suficientă de proteine, dar nici prea mare, pentru că proteinele în exces suprasolicită rinichii. Din acest motiv, se recomandă un echilibru în privința consumului de proteine.
Foarte util articolul.
Imi poti spune daca taratele de ovaz au aceleasi proprietati si se folosesc la fel ca fulgii de ovaz?
Multumesc!
Bună Iuliana,
Tărâţele de ovăz au aproximativ aceleaşi proprietăţi. Diferenţa dintre fulgi şi tărâţe este modul de obţinere şi numărul de calorii. Tărâţele au mai puţine calorii decât fulgii şi o cantitate mai mare de fibre, dar, din câte ştiu eu, atunci când vorbim de copii sunt mai agresive cu sistemul digestiv decât fulgii.
Buna te urmăresc cu mare interes :)Am un bebe de 7 luni si 2 saptamani si nu stiu cum sa ii prepar cerealele am luat mei ,hrisca fulgi si cand se dau dimineata ?
Bună Andreea,
În mod ideal, micul dejun ar trebui să fie constituit din fructe. Cerealele i le poţi da la prânz cu legume ori, de exemplu, îi poţi face terciuri atunci când vei introduce cina.
Buna! Putem da orice fel de cereale hidratate bebelușului? Am un bebe de 6l si3s si in locul celor din comerț le as prefera pe astea.. e in regula, nu? Apoi le înmoi in laptic!
Bună!
La această vârstă eu îţi recomand orez, mei, fulgi de ovăz, însă nu văd la ce masă le poţi da cu lapte.
Buna, as vrea sa stiu daca fulgii de ivaz trebuie hidratati sau fierti inainte de a fi oferiti unui bebe de 8luni… asa se spune pe unele pagini… insa tu aici spuneai ca n ar trebui… ca se inmoaie. Asta ar fi si parerea mea, din ce am incercat pana acum. Cica fulgii de ovaz sunt cruzi si d aia tb fierti, a fist rasphnsul unei specialiste.. dar nu prea imi vine a crede… tu ce parere ai? Merci frumos
Buna Loredana,
Parerile sunt impartite. Eu i-am dat atat inmuiati bine, cat si fierti (i-am lasat sa dea un clocot) atunci cand nu aveam timp sa ii las suficient la inmuiat.
Dar ca atare nu merg? Bebele meu papa fulgii de ivaz inmuiati in iaurt… adica ca atare. Nu i am hidratat jnainte si nici fiert. E gresit?
Dacă alegi să îi înmoi, lasă-i să se înmoaie bine. Fulgii nu se hidratează, dar se pot lăsa să dea un clocot.
Buna ziua tocmai am cumpărat o pungă de quinoa și când am desfacut-o quinoa mirosea a mucegai .Așa miroase sau e mucegăită. Imi poate spune cineva? Expira in 2019 .Mulțumesc !
Ciudat! Nu am patit sa aiba miros de mucegai.
Buna
As avea o intrebare
As dorii sa fac faina din amaranth , trebuie sa-l hidratez inainte?
Multumesc .
Buna,
Faina se face din cereale uscate, deci nu necesita hidratare.
Bună ziua!
Cât de des pot fi folosite atât cerealele cât și pseudocerealele? Sunt mai ok folosite la micul dejun sau cina? Bebe are 14 luni și le adora ☺️
Bună, Adelina.
Cerealele/pseudocerealele se pot folosi zilnic numărându-se printre alimentele de bază. Le poţi folosi atât la micul dejun, cât şi la cină. În mod ideal, nu la ambele mese în aceeaşi zi.
Buna.
Ii pot da aceste cereale si nefierte ? Adica doar hidratate ai apoi blenduite ?
Multumesc.
Salut.
Hidratarea (vezi în articol) şi fierberea sunt 2 procese diferite. Trebuie fierte după hidratare.
Bună ziua! Am inteles partea cu hidratarea, ca se lasă la inmuiat; ce nu am înțeles este partea cu germinare. Acolo ce trebuie făcut? Îmi cer scuze pentru întrebare, dar nu înțeleg. 🙁
Mulțumesc
Bună ziua!
Depinde la ce vrei să foloseşti seminţele. Germinarea este o hidratare foarte prelungită. Prin germinare se obţin vlăstarii, acele firicele verzi care cresc din seminţe, care se pot pune în salate, de exemplu. Sper că am reuşit să te lămuresc. 🙂
Buna seara.
Tocmai am facut o faină pentru fetita mea de 10 luni jumătate din: tapioca, quinoa, chia, bulgur, mei decorticat, boabe de hrișcă, cous cous, fulgi de ovăz si am mai pus si mălai si griș…toate le-am facut faină fină fină si as vrea sa ii dau seara aceasta faină, dar….nu stiu cum… sa pun apa fierbinte pe ea? Sa pun direct iaurtul si sa le amestec in bol? (Am aceste întrebări pt ca majoritatea se fierb in mod normal….dar făcute asa faină…nu stiu cum sa i le dau)
Bună, Alina. Eu nu aş combina atâtea ingrediente. Aproape fiecare dintre ele se găteşte diferit, nu ajunge să hidratezi compoziţia.
Multumesc pentru raspuns.
Daca te rog mult, poti sa imi recomanzi cum sa le combin?
Poate din toate cerealele si pseudocerealele pe care le-am enumarat, sa fac 2…3 feluri de făină…
Vreau sa fac lucrul acesta pentru ca nu vreau sa ii dau cereale instant din comerț…si imi doresc sa fac eu borcanul/borcanele mele cu cereale pt ea.
Multumesc inca o data 🙂
Alina, eu nu i-am oferit fetiţei mele niciodată cereale instant din comerţ, dar nici nu i-am combinat cerealele sub formă de făină. Singura făină oferită a fost cea de mei, dar doar de vreo 2-3 ori. În rest, i-am oferit cerealele ca atare, boabe, pe fiecare pe rând. Îţi recomand să faci la fel. 🙂
Multumesc mult pentru sfat.
Asa am facut pana acum (de 2 luni)…dar m-am gandit eu ca poate e mai sanatoasa o bomba de genul asta…de cereale🤣
Atunci o sa continui cu ele asa simple…ca pana acum.
Iti multumesc inca o data.
Sărbători fericite iti doresc 😊
Eu aşa aş face. 🙂
Sărbători minunate alături de cei dragi!
Buna ziua,va rog sa îmi Spune-ți dacă și pentru meiul decorticat timpul de hidratare este același ca și in descrierea de mai sus!mulțumesc!
Salut,
În articol la meiul decorticat mă refer. Sub această formă l-am folosit de cele mai multe ori.
Buna , sotul mi-a luat o punga de fulgi de mei pt bebe imed 7 luni, cum as putea sa ii fac sa ii dau? Multumesc frumos!
Îi poţi pregăti la fel ca şi fulgii de ovăz, fierţi sau înmuiaţi bine în apă. Încă este destul de mic să mănânce fulgi, zic eu, aceştia fiind mai potriviţi pentru micul dejun, cu lapte, cu seminţe, scorţişoară, etc.
Acesta este, in opinia mea, unul dintre cele mai utile articole de pe blog. Sunt foarte, foarte multe astfel de articole pe blog dar eu la acesta m-am intors cel mai des. Fara el ar fi trebuit sa rascolesc internetul de fiecare data cand am introdus o cereala/pseudocereala noua ca sa aflu cum se gateste si cat se hidrateaza in prealabil.
Ce voaim sa zic, de fapt, este inca un “multumesc!” 🙂
Mulţumesc din suflet! Feedback-ul celor care mă citesc contează foarte mult. Mă bucur că articolul îţi este de folos.
Buna! Atunci cand folosesc cerealele la care ai mentionat ca nu se combina cu proteina spre exemplu, te referi sa nu combin la aceeasi masa, nu? In ziua respectiva ii pot da?
Multumesc de raspuns!!
Eu nu le-as consuma, la inceput de diversificare, cu proteina la aceeasi masa, in special cu carne.
Buna!am o nelamurire in legatura cu cerealele,pseudocerealele.De ex.dc folosesc proteina vegetala(gen quinoa) ,la amiaza in combinatie cu legume,seara pot folosi cerealele (de ex. fulgii ovaz,secara cu lapte)?este prea mult intr-o zi?Le pot folosi zilnic prin rotatie tinand cont ca nu trebuiesc combinate cu proteina animala(proteinele vegetale)?Bebe 9 luni.Multumesc!
Bună Cristina,
Eu nu sunt nutriţionist şi nu îţi pot oferi sfatul specialistului dar, ocazional, 2 mese cu cereale pe zi nu văd să fie o problemă. Din câte ştiu, cerealele se pot oferi zilnic. Poţi încerca să o contactezi pe Cosmina Niţu pentru o părere mai documentată.
Bună ziua,fulgii de cereale cum se prepară si cu ce se combina bebe 8++.Multumesc!
Depinde ce alimente ai introdus până acum. De exemplu, eu îi combin cu banană, fructe uscate, măr copt, etc.
Buna, am si eu o intrebare, poate e stupida, dar sunt la inceput si nu vreau sa gresesc. Pentru bebe de 7++luni, as putea sa-i dau de ex: mei cu legume sau cous cous cu legume, fulgi de ovaz fierti. Am introdus pana acum legume, fructe, carne pui, ou, branza(din lapte+iaurt). Multumesc
Da, de ce nu? Eu nu sunt specialist în domeniu, dar mie mi se par în regulă combinaţiile.
Multumesc pt raspuns. Eram in dilema, nu stiam daca pot sa incep sa-i dau la 7++luni cereale/pseudocereale.
Buna..multumesc pentru acest articol, mi-a fost de mare folos de cand am inceput diversificarea. Acum cel mic este la cresa, unde la micul dejun i se ofera, din pacate, cereale Cheerios, pe care le-am refuzat. Ce fel de cereale as putea sa-i ofer sa fie fara zahar, dar care sa poata fi consumate doar inmuiate in lapte (nu accepta la gradi sa-i fiarba special pt el)? Eu inca nu am gasit…
Multumesc mult!
Ma bucur ca ti-a fost de folos. 🙂
Chiar astazi am postat un articol cu o recomandare de cereale fara zahar (cu giveaway inclus). Il gasesti aici: http://localhost/noidoi/cum-ii-invatam-pe-copii-sa-faca-alegeri-sanatoase-recomandari-giveaway/
Buna,se pot folosi semințele de in,Chia și floarea soarelui doar bine măcinate fără a fi hidratate ma bebeluși?cate grame pe zi?multumesc!
Salut.
Da, poți introduce semințele dacă nu există teren alergic. Nu știu să își spun câte grame să îi oferi copilului. Eu sugerez să începi cu cantități mici, 1/2-1 linguriță. De asemenea, sugerez să fie hidratate după măcinare.
Mulțumesc,hidratate in iaurt,de exemplu pentru cât timp?sau cum se pot hidrata după măcinare?
După măcinare le poți hidrata în iaurt, așa cum ai spus. E suficient să le hidratezi timp de 20-30 min
Buna ziua,am citit mai multe articole unde nu se recomanda hidratarea semințelor de Chia in iaurt/lactate(interferența absorbției de calciu cu fierul)este la fel și pentru semințele de in sau floarea soarelui?
Salut
Eu aleg sa hidratez semintele de chia in lapte vegetal. Pentru restul semintelor, cel mai des am optat pentru hidratarea lor in apa.
Buna,mai nou și eu le hidratezi in apa(dubii:se spală sau nu semințele înainte și după hidratare sau se poate consuma și lichidul in care au fost hidratate:lapte vegetal ,suc sau apa?)multumesc!
Buna , fulgii de ovăz se consuma ca atare ? Fără a fi fierți sau hidratați ? De ex cu lapte ? Ii dam un clocot cu laptele împreuna sau ii lăsam la înmoi ? Sau oferiți direct ? Ms mult
Salut!
Fulgii de ovaz nu se consuma ca atare. Ei trebuie fierti sau inmuiati/hidratati. Eu prefer sa-i fierb in lapte, dar ii folosesc si inmuiati in diferite retete (bomboane raw, biscuiti, etc). Cel mai des fac terciuri din fulgi de ovaz si atunci ii prepar termic, in oala.