Incep cu sfarsitul: reteta asta trebuie incercata pentru toata familia! Confirmarea confimarilor a venit de la sot. Pentru el o portie a insemnat jumatate de tava in conditiile in care nu este un mare fan al prajiturilor sau al dulciurilor in general. Cand mi-a mai si dat mesaj ca e foarte buna (el in living si eu in dormitor), m-am putut pune la somn linistita :).
Ingrediente pentru blat:
- 130g fulgi de ovaz mici
- 170g unt
- 90g faina de migdale
- 2-3 linguri de miere (depinde cat de dulce vreti sa fie)
- 2 lingurite de scortisoara
Ingrediente pentru umplutura:
- 500g visine (proaspete sau congelate)
- 2 linguri de tapioca pudra
- 2 linguri de miere
- 1 lingurita de vanilie
- coaja de la o jumatate de lamaie (va recomand lamaile bio atunci cand folositi coaja)
Mod de preparare:
- Am inceput cu umplutura. Am folosit visine congelate (fara samburi) pe care le-am lasat la dezghetat intr-o sita de seara pana dimineata.
- Tapioca am lasat-o la inmuiat vreo ora si jumatate in aproximativ 50ml de apa. Apoi, am fiert-o cam in 150ml de apa (la foc mic) pana a devenit translucida si gelatinoasa. Nu a fost nevoie sa o fierb mai mult de 5-7 minute avand in vedere ca am inmuiat-o inainte. Daca aveti doar perlute de tapioca le puteti rasni.
- Intr-o oala am pus visinele, tapioca fiarta, vanilia si coaja de lamaie. Am dat-o la foc mic, amestecand continuu, pana a dat primul clocot. Umplutura se va ingrosa. Am lasat-o sa se raceasca timp de 5-10 minute si apoi am adaugat mierea.
- Apoi, m-am ocupat de blat. Untul l-am omogenizat cu mierea si am incorporat fulgii de ovaz. Cand compozitia a inceput sa fie omogena, am adaugat faina de migdale si scortisoara.
- Am asamblat prajitura intr-o tava din silicon, rotunda, pentru tort (cu diametrul de 24 cm). Din compozitia pentru blat am pus deoparte 2 linguri mari. Restul „aluatului” l-am intins uniform in tava unsa cu unt. Peste blat am adaugat umplutura, iar deasupra am faramitat cele doua linguri de aluat (pe care le-am pus deoparte).
Am dat tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de aproximativ 25-30 de minute sau pana se rumeneste usor deasupra.
A fost moale, aromata, dulce-acrisoara si pe placul tuturor de la mare (va spuneam ca sotul a fost primul care s-a servit) la mic!
Alte prajituri bune de incercat:
Pentru a nu pierde ultimele retete, va invit sa va abonati la newsletter-ul blogului si sa dati un like paginii de facebook.
Am facut azi sufleul cu dovlecel….. Yaaam, maine facem prajiturica…. Multumim Flavia ???
Cu mare drag?! Ma bucur a avut succes! Sa-mi spui daca prajitura va fi cu succes sau nu ?.
Arata foarte bine. Nu am faina de migdale si nici nu am folosit pana acum tapioca dar imi pun in plan. Multumiri pentru reteta!
Multumesc! Sa ştii că e şi foarte gustoasă. Făina de migdale o poţi face în casă (migdale râşnite), iar tapioca pudră şi/sau perle găseşti la Plafar.
Se poate inlocui faina de migdale cu faina de cocos? Multumesc!
Nu am încercat. Poţi încerca să vezi ce iese. 🙂
Arată delicios! Tapioca in ce moment se rasneste? ( înainte sau după ce a stat la inmuiat).
Mulţumesc! 🙂
Tapioca nu se hidratează. Se poate râşni sau se poate cumpăra direct sub formă de pudră.
Flavia, pot sa înlocuiesc tapioca cu altceva? Sau sa nu folosesc?
Alina, tapioca ajuta la inchegarea compozitiei. O poti inlocui cu amidon de porumb.
As putea sa folosesc agar agar? Multumesc.
Da, merge si cu agar-agar.
Am reusit si eu sa il fac. A iesit delicios! Am si poze faine cu el. 😊
Super!
Mă bucur că ți-a plăcut! 🙂
Buna, am facut-o si eu, dar a iesit f moale umplutura. Nu s-a inchegat tapioca… ai idee de ce? Am lasat pudra la inmuiat o ora si jumatate, apoi am fiert-o in 150 ml apa pana a devenit translucida, apoi am amestecat-o cu fructele si am tinut-o la foc mic pana la primul clocot. Atunci s-a inmuiat de tot si nu s-a mai inchegat. Sa nu o mai las pe foc cu fructele?
Salut!
Nu știu să îți spun de ce nu s-a închegat. Poți încerca rețeta asta și cu amidon de porumb.