Crumble-ul îşi are originea în Anglia şi a apărut în vremea celui de-al doilea război mondial. Tartele necesitau prea multă făină, zahăr şi unt, resursele erau limitate, iar crumble-ul a fost alternativa potrivită. Astăzi, crumble-ul cred că se prepară aproape peste tot în lume. Este un desert care nu necesită mare ştiinţă în bucătărie, este gustos şi se face repede. Pe scurt, simplu şi bun.

Nu fac crumble-uri foarte des. Sunt atât de multe deserturi de încercat pe lumea asta încât, de câte ori aş repeta un preparat, aş rata o ocazie să încerc să fac ceva nou. 🙂 De această dată, pentru mine este nouă combinaţia de mere cu smochine. Când am văzut smochinele proaspete în magazin, am vrut neapărat să le includ într-un desert. Et voilà! Aşa a apărut acest crumble delicios cu mere şi smochine, cu un strop de dulce adăugat şi cu o crustă crocantă şi aromată.

 

Ingrediente: 

Pentru 8 porţii

 

Pentru baza de fructe: 

  • 5 mere (650-700g)
  • 4-5 smochine proaspete
  • 1 banană (130g)
  • 1 lingură miere (opţional)
  • sucul de la o jumătate de lămâie
  • scorţişoară

 

Pentru aluat: 

  • 100g făină integrală de grâu
  • 100g făină de migdale
  • 7 linguri fulgi de ovăz moi
  • 30-40g făină de cocos
  • 130g unt
  • 1-2 linguri zahăr brun sau zahăr de cocos (opţional)
  • 40-50ml apă

+ unt pentru tavă

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Merele le-am spălat, le-am curăţat de coajă şi le-am tăiat în cuburi mici. Le-am amestecat cu zeama de lămâie. Merele se oxidează repede după ce sunt tăiate. Zeama de lămâie previne oxidarea. Am spălat smochinele, le-am tăiat codiţa şi le-am tăiat şi pe ele în cuburi mici. Banana am decojit-o şi am tăiat-o ca pe restul fructelor. Am amestecat fructele cu scorţişoara, după gust, şi cu o lingură de miere. Crumble-ul urma să fie mâncat şi de oameni cărora le place gustul dulce, de zahăr, aşa că am încercat să îi împac şi pe ei. 🙂

Poate aţi auzit că, atunci când pregătiţi un crumble, fructele ar trebui să fie călite înainte să fie coapte. La un moment dat, citeam sfaturile unui bucătar în ceea ce priveşte realizarea crumble-urilor. El spunea că fructele nu se călesc, pentru că sucul care îl lasă ajută la formarea crustei perfecte.

 

 

Pasul 2

Fructele le-am lăsat deoparte şi m-am ocupat de aluat. Am amestecat făinile, fulgii de ovăz şi zahărul brun. Poate că sunteţi surprinşi că găsiţi ultimul ingredient într-una din reţetele mele. 🙂 Cum vă spuneam, crumble-ul urma să fie mâncat şi de oameni care sunt obişnuiţi cu gustul dulce. Zahăr de cocos nu mai aveam în casă. Eram în dubii dacă mierea s-ar preta reţetei, iar zahărul brun era cel care stă cu lunile în dulap, folosit pentru cafelele musafirilor. În aluatul folosit pentru 8 porţii, am pus 2 linguri de zahăr brun. Personal, după coacere, mi s-a părut prea dulce, dar gusturile mele sunt private de zahăr în ultima perioadă.

 

Pasul 3

Peste făini, am adăugat untul rece, tăiat bucăţele. La fel cum procedez în cazul aluatului pentru tartă, am urmat şi aici aceleaşi instrucţiuni. Bucăţile de unt le-am dat prin amestecul uscat şi le-am frământat până am obţinut o compoziţie a cărei textură semăna cu cea a nisipului umed, poate o idee mai uscată. Vă întrebaţi poate ce fac cu apa. Apa, adăugată puţin câte puţin, m-a ajutat să obţin textura nisipului umed de care vă spuneam şi să folosesc o cantitate mai mică de unt. Practic, în loc de vreo încă 50g de unt, am pus vreo 40ml de apă.

 

Pasul 4

Am copt crumble-ul într-o tavă termorezistentă şi în 4 vase medii ramekin. Le-am uns pe toate cu unt şi am împărţit compoziţia cu fructe. Deasupra am pus bucăţele de aluat, atât cât să acopere fructele. Am încins cuptorul la 180° Celsius, fără ventilaţie. Am pus crumble-ul la copt pentru 20-25 de minute. Vă sfătuiesc să-l supravegheaţi şi să-l scoateţi când suprafaţa devine aurie.

 

 

 

 

A fost delicios! Curcubeu pe cerul gurii! 🙂 Toată lumea a fost încântată de rezultat aşa că cele 8 porţii au dispărut foarte repede.

 

 

Alte reţete cu fructe: 
Crumble cu nectarine şi caise (fără gluten)

Crumble cu vişine şi fulgi de ovăz
Budincă de chia cu ananas şi cocos (fără zahăr)
Prăjitură cu couscous şi fructe de pădure (fără zahăr)
Mini checuri cu fructe de pădure şi fulgi de ovăz (fără zahăr)
Chec cu mere

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Crumble cu mere și smochine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *