Anul acesta am zis că e musai să fac cozonaci de Crăciun. Mi-am dorit să încerc un cozonac mai deosebit, dar nu prea complicat. De asemenea, mi-am dorit ca reţeta să fie potrivită şi pentru cei mici.
Chiar dacă am încercat deja o prăjitură în formă de brăduţ, mi-am zis că nu ar strica să le dau şi cozonacilor această formă. Mi-am adus aminte de cozonacul floare al Jamilei şi m-am inspirat din reţeta ei. Dacă floarea ei a fost umplută cu Nutella, brăduţii mei i-am umplut cu o Nutella sănătoasă, fără zahăr, făcută în casă. Vedeţi mai jos ce a ieşit și de ce ingrediente am avut nevoie.
Ingrediente:
Pentru aluat
- 500g făină
- 300ml lapte
- 50g unt la temperatura camerei (82% grăsime)
- 10g drojdie uscată
- 2 gălbenuşuri
- 1 păstaie de vanilie
- un praf de sare
Pentru umplutură
- 100g alune de pădure
- 40g pudră de cacao crudă
- 50g unt de cocos
- 50ml lapte vegetal sau apă
- 90-100g curmale
- 1 lingură de miere
+ 1 ou (pentru unsul cozonacilor)
Mod de preparare:
Pasul 1
Întâi, am făcut o maia din drojdie, 100ml lapte călduţ şi puţină făină (3-4 linguri). Am amestecat ingredientele şi am obţinut un aluat moale pe care l-am lăsat să crească timp de vreo 30-40 minute.
Pasul 2
După ce maiaua a crescut, am pus-o peste restul cantităţii de făină. Am adăugat untul tăiat cubuleţe, la temperatura camerei, cele 2 gălbenuşuri, seminţele de la păstaia de vanilie şi sarea. Aceasta trebuie să o puneţi departe de drojdie, de maia în acest caz. Pentru frământarea aluatului, robotul de bucătărie mi-a fost ajutor de nădejde. Peste aceste ingrediente, la viteză mică, am adăugat, treptat, restul cantităţii de lapte călduţ. Apoi, am mărit viteza şi am mai frământat aluatul vreo 4-5 minute. Am obţinut un aluat moale, dar nelipicios.
Am strâns aluatul într-o bilă, l-am aşezat într-un bol uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentară şi l-am lăsat la crescut până şi-a dublat volumul, timp de aproximativ o oră.
Pasul 3
Între timp, cât aluatul a stat la crescut, m-am ocupat de umplutură. Am folosit curmale moi (le găsiţi în Lidl) pe care le-am lăsat la înmuiat în apă caldă timp de aproximativ 10-15 minute. Alunele de pădure le-am copt în cuptor (astfel îşi intensifică aroma), la 200° Celsius, timp de aproximativ 7-8 minute. Când le-am scos din cuptor, le-am frecat bine într-un prosop de bucătărie pentru a le îndepărta cojile. Nu-i niciun bai dacă mai rămân câteva.
În bolul blenderului, am mixat alunele coapte cu pudra de cacao crudă, curmalele înmuiate, untul de cocos, mierea şi laptele vegetal. Dacă nu aveţi lapte vegetal, îl puteţi înlocui cu apă. Laptele nu l-am adăugat pe tot de la început, ci în funcţie de consistenţa pe care mi-am dorit să o obţin.
Dacă aveţi copii mici şi nu aţi vrea să le daţi cacao, în locul ei puteţi opta pentru pudră de roşcove.
Pasul 4
După ce aluatul a crescut, l-am scos din bol şi l-am împărţit în 4 părţi (aproximativ) egale. Fiecărei părţi i-am dat forma unei bile. Apoi, am pudrat masa de lucru cu făină şi am întins una dintre bilele de aluat. Foaia am transferat-o într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt.
Pentru ca rezultatul final, cozonacul, să aibă forma unui brăduţ, pe o foaie A4, am creat un şablon de aproximativ 20/24 cm. Cu ajutorul acestuia am decupat foaia de aluat.
Pasul 5
Peste prima foaie, am adăugat un strat generos de umplutură. Apoi, m-am ocupat de următoarea foaie pe care am pus-o peste prima și iar am adăugat umplutură. Apoi, din rămășițele de aluat de la primele 2 foi am mai făcut una.
Dacă credeţi că vă este mai uşor, puteţi întinde foaia, puneţi umplutura, adăugaţi încă o foaie, iar umplutură, iar o foaie şi abia apoi decupaţi brăduţul. Eu am încercat ambele variante, pentru că, din cantităţile folosite, mi-au ieşit 2 brăduţi. Personal, a doua metodă mi se pare mai simplă. De asemenea, puteţi aşeza mai multe straturi de aluat. Depinde dacă vreți să obțineți un cozonac mai înalt sau 2 mai mici.
Pasul 6
După ce am asamblat foile, am crestat „ramurile” brăduţului şi am răsucit fiecare “ramură” în parte.
Pasul 7
Am uns cozonacii cu ou bătut şi i-am dat la copt în cuptorul preîncălzit la 180° Celsius, timp de aproximativ 20-25 de minute. Dacă optați pentru un cozonac cu mai multe straturi, să-l lăsați la copt cu vreo 10 minute în plus.
Să ştiţi că aluatul rămas nu l-am aruncat. I-am adăugat nişte umplutură, l-am răsucit (atât cât s-a putut), l-am aşezat într-o tavă de chec şi l-am dat la copt. Mi-a ieşit un mini cozonac la fel de gustos ca brăduţii.
Un singur lucru aş face diferit data viitoare: aş adăuga puţin mai multă miere în umplutură sau chiar 1-2 linguri de zahăr ori îndulcitor de stevie în aluat. Parcă n-au fost suficient de dulci cozonacii. În rest, n-aş schimba nimic, pentru că au fost delicioşi. Sper să vă placă și vouă!
Alte idei pentru masa de Crăciun:
- 13 idei de aperitive pentru mese festive
- 18 rețete dulci potrivite pentru mese festive
- Biscuiţi şi fursecuri pentru mese festive (2019)
- Prăjitură cu portocale şi ciocolată
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Cozonacu arată minunat! Maine as vrea sa îl fac și eu, însă am o nedumerire: la „Pasul 2”, ai scris ceva de genul: „Aceasta trebuie sa o puneți departe de drojdie, de maia în acest caz.” și nu înțeleg la ce anume te referi?!
Merci de un feedback.
Sărbători fericite și un An Nou plin de prosperitate!
Iti raspund cu intarziere. La sare ma refer.