În această perioadă a anului nu avem o mare varietate de fructe. N-aş zice că este preferata mea, dar fac în aşa fel încât să mă descurc cu ce am. Antonia are zile când cere brioşe sau chec. Nu cere niciodată dulce din magazin, dar mai are momente când ar vrea o „bioşă” sau o „budincuţă”. Recunosc că-mi place să-i fac pe plac şi asta am făcut şi de această dată. Nu-i chec şi brioşă nici atât. Nu-i tort, dar aduce a budincă. Este un clafoutis, un desert franţuzesc care există de prin anii 1860. N-aş vrea să vă plictisesc cu detalii istorice, dar ţin să precizez că, în mod tradiţional, clafoutis-ul se face cu cireşe. Mai exact, cireşele întregi sunt cufundate într-un aluat făcut din făină, zahăr, lapte sau smântână şi ouă. Cireşe n-am avut pe vremea asta, dar merele şi-au făcut în mod excelent treaba. 🙂
Ingrediente:
- 130g făină de migdale
- 20g făină de porumb
- 1/2 linguriţă praf de copt (opţional)
- 1 linguriţă scorţişoară
- 3 ouă întregi + 1 gălbenuş
- 50-60g zahăr de cocos
- 120g smântână
- 2 mere (medii)
- câteva stafide (pentru decor – opţional)
- mesquite (pentru decor – opţional)
Mod de preparare:
- Am amestecat ingredientele uscate: făina de migdale, făina de porumb, praful de copt şi scorţişoara.
- Cele 3 ouă şi gălbenuşul le-am bătut cu zahărul de cocos şi cu smântâna.
- Am turnat ingredientele uscate peste amestecul lichid şi le-am omogenizat cu ajutorul unei palete de bucătărie. Nu am folosit deloc mixerul pentru încorporarea ingredientelor uscate.
- Merele le-am spălat şi le-am curăţat de coajă. Am feliat o jumătate de măr (pentru decor) şi restul le-am tăiat cubuleţe. Cubuleţele le-am amestecat cu o lingură din amestecul de ingrediente uscate pentru a evita să mi se aşeze pe fundul tăvii.
- Am turnat compoziţia într-o tavă din ceramică, termorezistentă, unsă cu unt. Deasupra am pus cuburile şi feliile de mere. Am adăugat câteva stafide pentru decor. În general, clafoutis-ul se pudrează cu zahăr. Eu am presărat puţină pudră de mesquite.
- Am dat tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute. Când trece testul scobitorii, înseamnă că este gata.
Se taie şi se serveşte după ce se răceşte. Ştiu că-i grea aşteptarea, dar vă garantez că merită. 🙂 Şi dacă chiar vreţi ca răsfăţul să fie complet, vă asigur că acest clafoutis merge bine şi cu un glob de îngheţată de vanilie. În caz că vă doare gâtul, serviţi la micul dejun o felie de clafoutis cu o cană de lapte cald. O încântare pentru papilele gustative! 😉
Alte deserturi delicioase cu mere:
Mini brioşe cu mere şi morcovi (fără zahăr)
Soufle de mere cu nucă
Chec cu mere
Plăcinte cu mere
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Ce dimensiune are forma?
Nu știu să îți spun exact, dar e cât o formă medie de tort.