Dacă mă urmăriți de ceva vreme, știți că sunt o iubitoare de deserturi cu fructe, cât se poate de lejere și rapide. Din categoria deserturilor cu fructe, clafoutis-ul este unul dintre preferatele mele, pentru că nu necesită foarte multe ingrediente, are complexitate redusă și este foarte versatil. Pe blog găsiți mai multe variante de clafoutis, inclusiv cu legume.
De această dată, am pregătit un clafoutis cu fructe de sezon, cu zmeură și afine. A avut textura moale a unei budinci și un gust dulce-acrișor așa cum îmi place mie. Merge perfect cu un glob de înghețată de vanilie. Bine, oare este vreun desert care să nu se potrivească cu înghețata de vanilie? 🙂
Vedeți mai jos care sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru acest desert cu fructe.
Ingrediente:
- 4 ouă mici
- 100g făină integrală
- 50g unt topit
- 250ml lapte
- 40-50g miere
- 200g zmeură
- 200g afine
- 1 banană (120g)
- vanilie
Mod de preparare:
Pasul 1
Întâi, am spălat bine fructele și le-am lăsat să se usuce pe o hârtie de bucătărie. Eu am folosit afine de cultură pentru că sunt mai dulci decât afinele de pădure. Dacă optați pentru afine de pădure, vă sugerez să suplimentați cantitatea de miere.
Pasul 2
În vasul mixerului, am bătut ouăle până și-au dublat volumul. Am încorporat (cu mixerul, la viteză mică), treptat, laptele, vanilia, piureul de banană, mierea, untul topit și răcit și făina. Veți obține o compoziție destul de lichidă.
Pasul 3
Am așezat fructele pe fundul unei tăvi din silicon pe care am uns-o cu unt. Apoi, am turnat compoziția peste ele.
Pasul 4
Am încins cuptorul la 180° Celsius (căldură difuzată sus-jos) și am dat clafoutis-ul la copt timp de 40-45 de minute, până a căpătat o culoare ușor aurie. Înainte de a-l scoate din cuptor este suficient să îl apăsați ușor deasupra. Trebuie să fie ferm la atingere.
După ce l-am scos din cuptor, l-am lăsat să se răcorească în tavă. Apoi, l-am transferat, cu grijă, pe o farfurie.
Mie mi-a plăcut mult gustul dulce-acrișor al clafoutis-ului. Combinat cu înghețată de vanilie a fost fix așa cum îmi place mie. Soțul este în asentimentul meu. Antoniei i s-a plăcut puțin prea acrișor, dar, cu toatea astea, a mai cerut o porție după prima felie. 🙂
Sper să vă placă și vouă! 🙂
Alte variante de clafoutis:
- Clafoutis cu prune
- Clafoutis cu cireșe (fără gluten și fără lactate)
- Clafoutis cu mere
- Clafoutis cu legume și lapte vegetal
- Clafoutis cu legume și mascarpone
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Buna ziua. Pot folosi fructe congelate in locul celor proaspete? Cantitatile raman aceleasi? Multumesc!
Salut.
Da, poti folosi si fructe congelate, dar sa le decongelezi si sa le scurgi bine de apa inainte de a le include in preparat.
Te urmăresc de multă vreme și te felicit 😘 numeroase Rețete testate și savurate , poți sa îmi spui te rog ce diametru are tava – de. Ulte ori am făcut rețeta însă mi se pare ca Tarta iese foarte subțire …
Salut!
Mulțumesc! Mă bucur că ești aici! 🙂
Tava pe care eu am folosit-o are 24 de cm. In general, un clafoutis nu este mai gros decat degetul aratator. Are max. 2-3 cm inaltime.