Ştiu că cheesecake-ul este considerat de unii un desert banal, prea comun, dar este printre preferatele mele, deşi am o singură reţetă de cheesecake pe blog, unul raw vegan, cu afine. De această dată, am zis că împuşc doi iepuri, chiar trei, dintr-o lovitură: fac un cheesecake pe post de tort pentru o persoană dragă mie, împărtăşesc reţeta cu voi şi îmi răsfăţ papilele cu ceva bun şi dulce, fără zahăr.
Zilele trecute, soacra mea a împlinit o frumoasă vârstă. Anul trecut, nu am apucat să-i fac tort şi l-am cumpărat. Nici anul acesta nu m-a ajutat timpul prea mult, dar voiam neapărat să-i fac eu tortul de ziua ei. Trebuia să fie rapid, gustos, cât de child friendly posibil şi aspectuos. Eu cred că mi-am atins scopul, dar vă las pe voi să-mi spuneţi, după ce încercaţi reţeta. 🙂
Ingrediente:
Pentru 10-12 porţii
Pentru blat:
- 350g biscuiţi cu cereale integrale sau digestivi
- 50g făină de migdale
- 150g unt (topit şi răcit)
- 8g pudră cacao crudă
Pentru creme:
- 400g cremă de brânză
- 250g mascarpone
- 100g ricotta
- 200-250ml smântână lichidă
- 10g agar-agar (pulbere)
- 70g miere (opţional)
- aprox. 50g ciocolată neagră
- 8g pudră de cacao crudă
- 80-90g zmeură
- 30-40g sfeclă coaptă
Pentru decor:
- 100g afine
- 250g căpşuni
- zmeură
- frunze de mentă
- ciocolată
Mod de preparare:
Pasul 1 – blatul
Am început cu biscuiţii. I-am rupt în bucăţi mici şi i-am mărunţit în blender până am obţinut o pudră. Eu am folosit nişte biscuiţi bio, din 4 cereale integrale, cu conţinut redus de zahăr brut.
Am topit untul şi l-am turnat peste pudra de biscuiţi. Am adăugat făina de migdale şi pudra de cacao. Am amestecat până s-au omogenizat ingredientele. Compoziţia trebuie să aibă textura nisipului umed. Puteţi omite pudra de cacao crudă sau o puteţi înlocui cu pudră de roşcove.
Pasul 2 – aşezarea blatului
Amestecul de biscuiţi l-am turnat într-o tavă rotundă, cu inel detaşabil, cu dimensiunile de 26cm ∅ şi 6cm înălţime. Dacă alegeţi să folosiţi o tavă mai mică, veţi obţine un cheesecake mai înalt. Fundul tăvii l-am acoperit cu hârtie de copt. Am aranjat blatul cu mâna şi apoi l-am tasat cu un pahar cu fundul plat. Blatul trebuie să fie distribuit egal în tavă şi compact. Am dat tava la frigider cât timp m-am ocupat de creme.
Pasul 3 – crema (baza)
Într-un bol încăpător, am pus crema de brânză, mascarponele, ricotta şi aproximativ 200ml de smântână lichidă (am folosit una bio, cu 15% grăsime). Am amestecat ingredientele uşor, cu mixerul, la viteză medie. Dacă lăsaţi mixerul să meargă prea mult sau la o viteză prea mare, riscaţi să vi se taie crema. Am încorporat şi mierea în această cremă. Am considerat că este suficientă cantitatea de miere pentru a îndulci prăjitura. Puteţi să o omiteţi, să o înlocuiţi cu un alt îndulcitor sau să-i reduceţi cantitatea. Depinde de gustul şi de preferinţele voastre. Să țineți cont că și biscuiții sunt dulci.
Am ales să combin crema de brânză cu mascarpone şi ricotta, pentru că cheesecake-urile doar cu cremă de brânză mi se par prea dense. Intenţia mea a fost ca cheesecake-ul să fie lejer, cu o cremă fină, nu prea dulce şi nu foarte densă.
Pasul 4 – cele 3 creme
Crema obţinută am împărţit-o în 3 boluri, în 3 părţi aproximativ egale, de câte circa 300g fiecare. Cremele au avut arome diferite: una a fost cu ciocolată neagră şi cacao crudă, una roz – cu zmeură şi sfeclă şi cea albă, simplă (baza).
Pentru crema de ciocolată, am amestecat crema de obţinută (baza) cu 30-40g ciocolată neagră pe care am dat-o pe răzătoarea mică şi cu 8g de pudră de cacao crudă. Eu am ales o ciocolată bio, cu 72% cacao, îndulcită cu zahăr de cocos. Ciocolata aceasta avea doar 3 ingrediente. Puteţi omite ciocolata din cremă, iar pudra de cacao crudă o puteţi înlocui cu pudră de roşcove.
Pentru crema roz, am amestecat crema obţinută (baza) cu un piure de sfeclă coaptă, zmeură şi smântână lichidă (aprox. 30g smântână lichidă + 30-40g sfeclă coaptă + 80-90g zmeură). Eu am folosit zmeură proaspătă, dar puteți folosi și zmeură congelată (decongelată în prealabil).
Pasul 5 – înlocuirea gelatinei
Pentru acest cheesecake nu am folosit gelatină, ci agar-agar, numit şi geloză. Acesta este un produs organic, extras dintr-o serie de alge marine, cu putere de gelifiere mare. Nu are miros şi nu influenţează gustul preparatelor. Se găseşte sub formă de pulbere sau de fulgi. Eu am avut sub formă de pulbere.
Am turnat pulberea de agar-agar într-un vas şi am adăugat 200-250 ml de apă rece. Am lăsat recipientul la temperatura camerei pentru 10-15 minute şi apoi l-am pus pe foc. Am adus compoziţia la punctul de fierbere. A fiert în jur de 5-7 minute timp în care am amestecat încontinuu. Am distribuit compoziţia fierbinte în cele 3 boluri, în fiecare cremă, în mod egal şi am amestecat până s-a încorporat. Aici trebuie să fiţi rapizi, pentru că agar-agar-ul se întăreşte repede. Dacă aşteptaţi să se răcească, se va întări. Dacă nu amestecaţi suficient de repede, este posibil ca crema voastră să aibă prin ea fâşii asemănătoare la textură cu cea a jeleului.
În crema roz puteţi adăuga o lingură în plus de agar-agar, pentru că este crema cea mai lichidă dintre cele 3.
Pasul 6 – montarea cremelor
Peste blat, am turnat crema de ciocolată, crema roz şi pe cea albă. Fiecare cremă în parte am încercat să o distribui cât mai uniform. Am dat cheesecake-ul la frigider, peste noapte, să se întărească suficient cremele. Ar trebui să fie în regulă și dacă îl lăsați la rece în jur de 5-6 ore.
Pasul 7 – ornarea tortului
După ce cheesecake-ul a stat la frigider peste noapte, am desprins inelul tăvii şi m-am ocupat de ornat. Pentru a desprinde inelul cu uşurinţă, vă sfătuiesc să îl încălziţi cu mâinile sau cu ajutorul unui uscător de păr. Puteţi şi să vă ajutaţi de un cuţit sau o spatulă pentru a desprinde inelul de tort, însă riscaţi să-i stricaţi marginile. Garantez că inelul se desprinde uşor dacă îl încălziţi puţin în prealabil.
Am răzălit puţină ciocolată neagră pe suprafaţa tortului şi apoi l-am decorat cu fructe. L-am pus înapoi, la rece, până în momentul servirii. Înainte de a-l servi, am încălzit lama cuţitului sub jet de apă caldă, am şters-o şi feliile s-au tăiat fără probleme. N-am cum să vi le arăt în fotografii, pentru că nu au mai apucat să fie pozate. Înţelegeţi voi de ce. 🙂
Cheesecake-ul meu a fost foarte apreciat şi a fost suficient de dulce. Reţeta poate pare complicată, dar vă asigur că nu este. Nu este un desert care să necesite coacere, aşa că poate acest amănunt vă dă puţin mai mult curaj să vă puneţi pe treabă. 🙂
Poftă bună! 🙂
Alte torturi/reţete cu brânză:
- Tort sănătos cu morcovi
- Tort cu mascarpone şi caise (baby friendly)
- Tort din pancakes
- Tort cu fructe si crema de mascarpone (pentru bebelusi)
- Budincă cu brânză (fără zahăr)
- Budincă cu brânză de vaci și afine
- Tort cu migdale şi banane (baby friendly)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.