Îmi era dor să prăjituresc, așa că m-am pus pe treabă zilele trecute. Nu am avut timp să fac vreo rețetă complicată și cred că nici nu sunteți iubitori de rețete complicate, nu-i așa? 🙂

Căpșunele sunt vedetele sezonului, așa că era musai să le includ într-o rețetă dulce. Mi-am dorit să fac un cheesecake cu căpșune, dar fără jeleu și cu un altfel de blat, nu cu blatul clasic din biscuiți. Am vrut ca cheesecake-ul meu să semene cu un tort, dar să nu fie foarte dulce și crema să fie cât se poate de lejeră. Când spun lejeră, mă refer la textură. Despre calorii nu discutăm. :))

Pentru mine, căpșunele și ciocolata/pudra de cacao fac casă tare bună împreună. Este una dintre combinațiile de care nu cred că mă voi plictisi vreodată. Trebuie să știți că acest cheesecake este ușor de făcut, nu necesită ingrediente pretențioase și nici nu vă solicită foarte mult. Și vă garantez că rezultatul final va încânta atât papilele gustative ale celor mici, cât și pe ale celor mari. Mai jos, găsiți ingredientele pe care le-am folosit și modul de preparare.

 

Ingrediente: 

 

Pentru blat

  • 130g făină
  • 50g zahăr
  • 70g unt (la temperatura camerei)
  • 2 ouă
  • 1 banană medie
  • 50ml lapte
  • 20g pudră de cacao
  • 1 lgță praf de copt
  • vanilie
  • un praf de sare

Pentru cremă

  • 200g căpșune
  • 200g cremă de brânză
  • 100g mascarpone
  • 150g smântână pentru frișcă (neîndulcită)
  • 70-80g zahăr pudră
  • 10g gelatină

+15-20 bucăți de căpșune pentru decor

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de blat. În bolul mixerului planetar, am amestecat untul moale cu zahărul (eu am folosit zahăr brun), apoi am adăugat sarea și ouăle. Am încorporat vanilia, laptele și piureul de banană. Restul ingredientelor uscate, pudra de cacao, făina și praful de copt, le-am amestecat separat și le-am adăugat în compoziție.
Am mixat ingredientele foarte puțin, doar până s-au omogenizat. Nu am insistat cu mixarea ingredientelor, pentru că nu am vrut să se activeze glutenul din făină.

 

Pasul 2

Pentru coacerea blaturilor am folosit o tavă rotundă, de ø18cm, cu inel și fund detașabil. Am uns pereții tăvii cu unt, iar fundul tăvii l-am tapetat cu hârtie de copt.

Blatul l-am copt la 180°C, timp de 25-30 de minute. Cuptorul l-am setat să difuzeze căldura sus-jos (funcție pentru cuptoarele electrice) și tava am așezat-o pe treapta din mijloc a cuptorului. Înainte de a scoate blatul din cuptor, vă sfătuiesc să îl testați cu o scobitoare, să vă asigurați că este copt.

După ce am scos blatul din cuptor, l-am lăsat vreo 3-4 minute să se răcorească și apoi l-am scos din tavă. L-am transferat pe un grătar și l-am lăsat să se răcească complet.

 

Pasul 3

Cât blatul a stat la răcit, m-am ocupat de crema cheesecake-ului. Căpșunele, spălate și uscate, le-am făcut piure cu ajutorul mixerului vertical. Gelatina (am folosit un plic de gelatină fină mărunțită albă de 10g) am pus-o la înmuiat în 100ml de apă rece, timp de 10 minute. După acest timp, am dizolvat-o pe baie de aburi și am încorporat-o în piureul de căpșune. Aveți grijă să nu fierbeți gelatina! Prin fierbere își pierde puterea de gelifiere.

 

Pasul 4

În bolul mixerului planetar, am amestecat crema de brânză (Philadephia am folosit), brânza mascarpone, smântâna pentru frișcă și zahărul. Am mixat ingredientele la viteză mică, până s-au omogenizat. Pentru gustul nostru, cantitatea de zahăr a fost suficientă. Dacă preferați ca cheesecake-ul să fie mai dulce, mai puteți adăuga zahăr.

În această compoziție, am încorporat piureul de căpșune amestecat cu gelatina. Nu vă speriați dacă obțineți o cremă (destul de) fluidă. La rece, gelatina își va face treaba și va întări crema.

 

Pasul 5

Blatul l-am tăiat în două (după ce i-am înlăturat „burta” pe care a făcut-o la copt). Eu am ales ca partea de jos, baza cheesecake-ului, să fie mai înaltă decât cea superioară. 

 

Pasul 6

Pentru montarea cheesecake-ului, am folosit aceeași tavă cu inel pe care am folosit-o pentru coacerea blatului. Fundul tăvii l-am tapetat cu hârtie de copt, iar pereții i-am uns cu puțin ulei și i-am tapetat și pe ei cu hârtie de copt. Am așezat în tavă primul blat, cel mai înalt. De jur împrejur am pus căpșune tăiate în jumătăți, de aproximativ aceeași dimensiune. Peste blat, am pus un strat de căpșune tăiate mărunt. Apoi, am turnat un strat generos de cremă, cam 1/3 din cantitate, cât să acopere căpșunele dispune pe margini. Peste cremă, am așezat cel de-al doilea blat și, peste el, cantitatea de cremă rămasă. 

 

Pasul 7

Am dat cheesecake-ul la frigider, peste noapte. A doua zi, l-am decorat cu fructe și a fost gata de servit. 

 

 

Gelatina a ajutat la întărirea cremei și am reușit să scot cheesecake-ul din formă fără probleme. Dacă vreți să îl tăiați în felii frumoase, fără prea mare efort, folosiți un cuțit suficient de mare a cărui lamă să o lăsați pentru aproximativ 30 de secunde sub jet de apă fierbinte. Ștergeți apoi lama cuțitului și tăiați cheesecake-ul. Ștergeți lama de surplusul de cremă de câte ori urmează să tăiați o nouă felie. 

 

Cum a fost la gust? Din punctul nostru de vedere, minunat! Dacă sunteți iubitori de cheesecake în general, nu are ce să nu vă placă. Crema a fost lejeră, potrivit de dulce, aromată și s-a potrivit tare bine cu blatul. Nu a fost nici prea multă cremă, nici prea mult blat. Proporțiile au fost pe gustul nostru, iar fructele proaspete i-au adus cheesecake-ului o notă în plus de prospețime. 

 

Dați-mi de veste dacă îl încercați! 🙂

 

Pe blog, găsiți alte 3 variante de cheesecake: 

Cheesecake cu dovleac copt, la borcan, fără coacere.

Cheesecake în 3 culori, fără coacere, cu miere şi fără gelatină.

Cheesecake raw vegan cu afine.

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

4 Comments on Cheesecake cu căpșune și blat cu cacao

  1. Buna Flavia,
    As dori sa fac Cheesecake-ul dar am forma doar de 24 ,cam cum as putea sa maresc ingredientele?
    Multumesc

  2. Mulțumesc Flavia pentru toate rețetele, l-am făcut de 2 ori vara asta, a fost foarte bun de fiecare data!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *