Chec cu mere

 

Checul acesta are o poveste cu final fericit. Astăzi am vrut să fac neapărat ceva dulce cu mere, dar voiam o reţetă rapidă. Am găsit o reţetă asemănătoare, dar ceva mai complicată, într-o revistă. Am simplificat-o şi m-am pus pe treabă. Am fost contra cronometru pentru că trebuia să fug să iau fetiţa de la creşă, dar mi-am spus că este timp să se facă checul. Am oprit focul când eram pe picior de plecare şi surpriză: checul era lichid în interior. Deja mă vedeam cum arunc bunătate de ingrediente la gunoi. Dar totul e bine când se termină cu bine :)!

 

Ingrediente: 

  • 150g făină
  • 30g făină de migdale
  • 70 ml lapte
  • 2 ouă
  • 6 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de miere
  • 2 mere (Royal Gala am folosit eu)
  • 1 linguriţă de bircarbonat de sodiu (stins cu oţet)
  • 1 linguriţă de scorţişoară
  • 1/2 linguriţă pudră de vanilie
  • 1/2 linguriţă de esenţă naturală de lămâie
  • unt pentru uns tava

 

Mod de preparare: 

  1. Am bătut ouăle spumă. Am încorporat uleiul, laptele şi mierea.
  2. Separat, am amestecat ingredientele uscate: făina, făina de migdale, scorţişoara şi esenţele.
  3. În amestecul lichid am încorporat ingredientele uscate. Am amestecat până am obţinut un aluat omogen.
  4. Deasupra aluatului am stins o linguriţa de bicarbonat cu câteva picături de oţet (puteţi folosi şi zeamă de lămâie) şi am amestecat bine cu mixerul.
  5. Merele le-am curăţat, le-am tăiat în bucăţele potrivite şi le-am adăugat peste aluat. Am încorporat merele cu ajutorul unei palete.
  6. Am tapetat o tavă termorezistentă pentru chec cu unt şi făină. Am turnat compoziţia şi am dat-o în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 40 de minute. Însă, după cele 40 de minute, când am făcut testul scobitorii, checul nu era copt. Am închis focul şi l-am lăsat în cuptor încă 40 de minute. A fost (la timpul trecut pentru că s-a terminat) perfect! Aromat şi foarte pufos, deşi nu am folosit praf de copt. Am fost inspirată să îl las în cuptor pentru că nu s-a lăsat, ci şi-a păstrat forma.

 

Poftă bună :)!

 

 

Alte checuri:

 

Chec cu banane

Chec cu mălai, lămâie şi zmeură

Chec umed cu lămâie şi iaurt

 

Alte reţete cu mere:

 

Plăcinte cu mere. Mici, rapide şi economice.

Mere coapte cu nuci

Brioşe cu mere şi migdale

 

 

Dacă găsiţi pe blog reţete/articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Chec cu mere

  1. Salut Flavia,

    Felicitari pt blog si pentru nenumaratele idei din care m-am inspirat.
    O intrebare am la tine, in legatura cu mierea in preparat si bagata la cuptor. Din cate stiu eu, mierea devine nociva la temperaturi inalte, sau adaugata intr-un preparat fierbinte, fie el ceai. Ai gasit informatii cum ca ni ar fi asa?
    Multumesc!

    • Bună, Denisa.

      Tare mă bucur că reuşesc să te inspir.

      Nu, mierea nu devine toxică la temperaturi înalte. Am impresia că este o credinţă din popor, pentru că nu există, din câte ştiu, dovezi/studii nici în sensul ăsta. Eu ştiu că nu este toxică, pentru că m-am consultat cu câţiva nutriţionişti în privinţa asta. În preparatele fierbinţi nu devine toxică, ci îşi pierde proprietăţile.
      Dacă nu te simţi încrezătoare să o foloseşti în preparate, o poţi înlocui cu zahărul de cocos, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *