Dimineţile de weekend au aromă de vafe, de pancakes sau de alte preparate asemănătoare. Pancakes-urile tradiţionale sunt foarte pufoase, groase de-un deget şi dulci. Ei bine, rezultatul acesta se obţine cu o cantitate generoasă de praf de copt, eventual şi cu puţin bicarbonat. Pentru ca gustul clătitelor să fie dulce se adaugă zahăr sau îndulcitori. Eu am ales să urmez o reţetă mai sănătoasă, fără zahăr, fără îndulcitori şi fără agenţi de creştere.
Aceste pancakes-uri nu sunt pufoase aşa cum sunt cele tradiţionale. Sunt mai degrabă o combinaţie între clătitele franţuzeşti şi cele americane. N-au nevoie de îndulcitori, pentru că oricum le servim cu miere, cu dulceaţă sau cu fructe. Vă spun mai jos combinaţia mea preferată. Antoniei îi place să le ruleze sau să le lipească una de alta. Ea spune că mănâncă sandwich-uri dulci. Dimineţile în care servim pancakes sunt o bună ocazie să înveţe cum se mânuiesc cuţitul şi furculiţa.
Ingrediente:
- 300g făină integrală
- 500ml lapte
- 4 ouă
- 60g unt
- vanilie
- un praf de sare
Mod de preparare:
Pasul 1
Am topit untul şi l-am lăsat să se răcorească. Între timp, am bătut ouăle (întregi) cu mixerul până ce şi-au dublat volumul. Această spumă mă ajută să obţin nişte clătite pufoase, fără să adăug agenţi de creştere.
Pasul 2
Făina am amestecat-o cu praful de sare şi cu pudra de vanilie. Separat, într-un bol încăpător, cu ajutorul unui tel, am amestecat, treptat, făina cu laptele. Este important să le amestecaţi progresiv pentru ca aluatul să nu aibă cocoloaşe. Am încorporat şi untul topit.
Pasul 3
Spuma din ouă am adăugat-o peste aluat şi am încorporat-o cu ajutorul unei palete de bucătărie, cu mişcări lente, circulare. Nu insistăm prea mult cu încorporarea ouălor pentru a nu pierde aerul din spumă, cel care ne va ajuta să obţinem nişte clătite pufoase.
Pasul 4
Am încins o tigaie antiaderentă, de fapt două pentru ca treaba să meargă mai repede. Am uns tigăile cu puţin unt topit pentru prima clătită, să mă asigur că nu se prinde. Eu le-am copt pe plită electrică, la foc mediu. Când s-au rumenit pe o parte, le-am întors pe cealaltă.
Cum spuneam, am folosit 2 tigăi, una din ceramică şi cealaltă cu înveliş din piatră. În cea cu învelişul din piatră, clătitele se rumenesc mai frumos şi se fac mai repede decât în tigaia ceramică. Poate vă ajută această informaţie în cazul în care plănuiţi să vă înnoiţi ustensilele de bucătărie. Pe blog, găsiţi şi un articol pe această temă: ghid de cumpărături pentru a-ţi achiziţiona cele mai bune tigăi şi oale.
Pasul 5
Cu ce servim clătitele? Cu ce vă place vouă mai mult, dar îmi permit să vă dau o idee. Topping-ul meu preferat este unt de arahide + câţiva stropi de miere + felii de banane. Vă asigur că este un deliciu. Copilul le serveşte cu puţină miere, pentru că, mai nou, nu-i mai plac dulceţurile (de niciun fel) şi nici untul de arahide. Nici soţul nu-i mare fan unt de arahide, aşa că el alege variante mai clasice, dulceaţă de cireşe cu banane sau dulceaţă de nectarine, că doar pe astea le mai avem din producţia proprie.
Poftă bună!
Alte reţete asemănătoare:
- Vafe fără zahăr, fără îndulcitori şi fără praf de copt
- Pancakes cu cartof dulce
- Pancakes cu măr
- Pancakes cu banane (fără făină)
- Pancakes cu broccoli şi ceapă verde
- Pancakes cu ricotta
- Pancakes cu sfeclă coaptă şi rodie (fără zahăr)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Bună!
Suna foarte bine reteta, as vrea sa o incerc si eu. Am văzut că ai scris pudră de vanilie si sunt curioasa de care folosești, nu am folosit altceva im afară de pastaie. Mulțumesc!
Bună Alina,
Acum am pudră de vanilie de la Sonnentor.