Brioșe, vafe, gofre, pancakes, clătite, pufoșenii dospite, dulci sau sărate, copiii le iubesc pe toate … majoritatea copiilor. Dar să nu ne ascundem după deget. Ne plac și nouă, celor mari.

Să nu generalizăm și să ne oprim asupra gofrelor sau a vafelor, ele fiind unul și același lucru, cuvinte împrumutate din limba franceză – gaufre, respectiv germană – waffel. Deși cuvintele au aceeași semnificație, eu le spun vafe celor subțiri și gofre celor pufoase, dreptunghiulare. În Belgia, am mâncat pentru prima oară o gofră ca o prăjitură, cu ciocolată și frișcă, crocantă în exterior și moale în interior, calorică, dar atât de bunnăăă!

După ce m-am interesat o vreme de un aparat de gofre care să își facă treaba cum trebuie, să aibă forma aceea dreptunghiulară din care să scot o bunătate crocantă și moale în interior, așa cum am mâncat cu ani în urmă în Belgia, am făcut achiziția potrivită. De atunci, fac gofre aproape săptămânal și intenționez să încerc și mai multe rețete, atât dulci, cât și sărate. Până voi veni către voi cu următoarele experimente, vă las, mai jos, cea mai simplă rețetă de gofre încercată de mine până acum, cea pe care o repet de ceva vreme. 

 

Ingrediente: 

  • 200g făină
  • 3 ouă
  • 250ml lapte
  • 70g unt 
  • 50g miere
  • vanilie
  • 1 lgță praf de copt
  • un praf de sare

 

 

Mod de preparare

 

Pasul 1

Într-un vas încăpător, am spart ouăle și le-am amestecat bine cu praful de sare, vanilia, untul topit (adăugat treptat) și mierea. 

 

Pasul 2

Făina am amestecat-o cu praful de copt și am adăugat-o, puțin câte puțin (aprox. câte 1-2 linguri) în compoziția lichidă. Așa cum procedez cu aluatul de clătite, așa am făcut și cu acesta: făina și laptele le-am adăugat treptat, alternativ, încât să pot omogeniza compoziția cu ajutorul telului. 

 

Pasul 3

Aparatul de gofre l-am pus la încins. Al meu are plăci ceramice și nu necesită adaos de grăsime.

Aparatul meu nu are trepte de căldură, așa că treaba a fost cât se poate de simplă: am umplut fiecare formă fără să depășesc marginile, am închis capacul aparatului și am copt gofrele timp de aproximativ 4 minute, până s-au rumenit ușor. 

 

 

Simple, bune, rapide, numai bune de savurat la micul dejun sau de satisfăcut pofta de dulce. 

Topping-urile rămân la alegerea voastră: dulcețuri, miere, miere și unt de arahide, fructe proaspete, frișcă … voi decideți. Antoniei îi plac mult cu miere și unt de arahide. Adesea, eu aleg aceeași combinație, dar adaug și fructe proaspete. Recunosc că nu le refuz nici dacă sunt cu dulceață de cireșe, vișine, afine … ori cu orice altă dulceață nu foarte dulce. 

 

La voi cum e? Sunt apreciate gofrele de toată familia sau încă nu le-ați încercat? 🙂

 


Alte rețete care s-ar putea să vă placă: 

 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Cea mai simplă rețetă de gofre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *