Dragi părinţi, v-aţi întrebat cum ar trebui să arate meniul copilului vostru? Dacă cel mic este în colectivitate, poate vă aşteptaţi ca creşa/grădiniţa să îi ofere un meniu echilibrat care să acopere toţi nutrienţii de care are nevoie. Însă, din păcate, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Într-un articol precedent am scris despre responsabilitatea pe care o avem noi ca părinţi şi creşele/grădiniţele ca instituţii în educaţia alimentară a copiilor, despre cum ne aruncăm copiii pe calea dependenţei de zahăr şi am scos în evidenţă problema obezităţii infantile. V-am rezumat meniul pe care l-am primit de la o creşă la care plănuiam să-mi înscriu copilul şi am rugat un tehnician nutriţionist să îmi dea un exemplu concret cum ar trebui să arate meniul zilnic al unei creşe, meniu care să nu depăşească 12 lei/zi/copil.
Astăzi am rugat-o pe Andreea-Carmen Radu, consultant în psiho-nutriţie, blogger pe http://www.carmenradu.ro, mamă şi ambasador Food Revolution by Jamie Oliver să-mi spună cum vede ea un meniu potrivit pentru creşă/grădiniţă.
Dacă până la intrarea în colectivitate, părinții pot monitoriza atent alimentația copilului, acest lucru se schimbă în momentul în care acesta pleacă la creșă sau la grădiniță.
Este foarte important ca locul în care cel mic își va petrece o bună parte din zi să îi ofere o alimentație echilibrată, care să fie în concordanță cu normele stabilite prin lege. În alimentația copiilor mici NU trebuie să se regăseasca produse cu un conținut prea mare de zaharuri și grăsimi și nici sucurile carbogazoase. Majoritatea grădinițelor au bucătărie proprie iar unele lucrează în regim de catering și este foarte important ca mâncarea să fie pregătită cu atenție iar gustările să fie alcătuite preponderent din fructe și legume crude, semințe și nuci. Există invariabil și o gustare dulce, aceasta ar trebui însă preparată cu o cantitate minimă de zahăr și pe cât posibil cu făină integrală. Bugetele alocate pentru masă chiar și în cadrul unei grădinițe de stat sunt suficiente pentru a putea pregăti zilnic o mâncare echilibrată caloric și plină de nutrienți. Nu avem nevoie de biscuiți cumpărați, ciocolățele, prăjiturele din comerț sau produse de patiserie.
Florina Badea, Health Coach, mamă şi ambasador Food Revolution by Jamie Oliver scria anul trecut despre ce spune legea în materie de alimentaţie în creşe şi grădiniţe, ce alimente nu li se recomandă celor mici şi cine este responsabil cu supravegherea alimentaţiei copiilor din unităţile de învăţământ. Din articolul Florinei reiese că suportul legislativ există, însă nu este neapărat respectat. Pentru ca meniul să fie în acord cu principiile alimentare sănătoase, Florina vă dă şi câteva sfaturi ce puteţi face pentru ca cel mic să beneficieze de un meniu sănătos la creşă/grădiniţă. Articolul îl găsiţi aici.
Sunteţi mulţumiţi de meniul pe care îl are copilul vostru la creşă/grădiniţă?
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Sursa foto: (1) Pixabay
buna ziua,
o mica remarca la adresa acestui meniu, remarca invatata din occident: sunt prea multe gustari. Daca tineti neaparat, sa ramana doar o leguma sau un fruct (morcov, telina, ardei, mar, etc) si asta o data pe zi, lasat 3-4 ore intre mese ca doar nu e sugar sa manance mai des.
Bună ziua,
Îmi permit să te contrazic. Copilul meu merge la creşă în Occident unde are tot 2 gustări. Sursele oficiale spun că la această vârstă un copil ar trebui să aibă 3 mese principale şi 2 gustări.
Cred că nucile şi seminţele sunt dificil de introdus în meniul de grădiniţă, sunt destul de periculoase – se pot îneca cu ele, mai ales cei mici, şi pot exista şi copii cu alergii. Dacă nu greşesc, în unele ţări din afară, e interzis consumul de nuci în incinta şcolilor şi grădiniţelor, ba chiar e interzis să vii de acasă cu ciocolată cu alune sau ceva similar.
Evident că trebuie ținut cont de prezența unor alergii, există și meniuri fără lactoză sau gluten de exemplu și da, țin cont de acest aspect atunci când lucrez la un meniu. Altfel, dacă cei mici nu au alergii, nucile și semințele reprezintă o sursă foarte bună de acizi grași și au fost agreate de copii fără să fie probleme. Atenție, este un meniu pentru grădiniță nu pentru creșă. La fel se întâmplă și cu peștele, sunt unii părinți care nu îl acceptă pentru că le este teamă și alții care îl acceptă. Fileul de cod de exemplu, care nu are oase este foarte potrivit pentru copii.
Nucile si semintele imi pun si mie un mic semn de intrebare tocmai din motivele mentionate de tine. Daca ar fi sa le excludem, mai gasim alternative sanatoase.
Cel mai mult, de la bucataria interna a gradinitei de stat unde merge fiuca mai mare imi doresc mai multe lichide, cel putin pentru pranz. Eu zic ca la micul-dejun si gustari totul e ok, avand in vedere ca sunt copii cu alergii, dar la pranz mi-as dori sa introduca in fiecare zi o supa/ciorba sanatoasa, nu numai mancare uscata. In rest, culmea, chiar sunt multumita.
Are un singur fel de mancare? Eu sa stii ca nu sunt pentru 2 feluri de mancare in general si daca li se ofera suficienta apa, lipsa supelor nu ar trebui sa fie o problema.
O schimbare necesara, care va dura ani de zile, din pacate…
Sunt de acord cu tine, dar trebuie sa inceapa cumva, candva, cu cineva. 🙂
Eu in mare parte sunt multumita de meniul de la gradinita de stat unde este baietelul meu. Tipurile de carne sunt variate, au si fructe, dar si mici prostii, pe care el nu le mananca pentru ca nu e obisnuit cu ele. Meniul s-a imbunatatit de acum 5 ani cand mergea fii-mea si aveau iaurturi cu fructe sau cu tot felul de bombonele, napolitane, piscoturi.
Eu cred ca fix acestia sunt primii pasi in directia progresului: cand vezi ca exista imbunatatiri in aceeasi unitate de invatamant. Inseamna ca se poate.
Meniul mi se pare extraordinar, dar atat de utopic pentru gradinitele de stat de la noi. Macar sa reusim sa scapam de Barni si mezeluri si zic ca suntem bine
Sa stii ca in Cluj gradinitele de stat au un meniul mult mai ok decat marea majoritate a celor private.
Da, Ioana, meniul meu de mai sus este făcut pentru o grădiniță particulară și da, sunt probleme mari de tot în grădinițele de stat…de la dulciuri procesate până la mezeluri și pui din comerț 5 zile pe săptămână. Chiar și la particular am găsit zaharuri prea multe sau foietaje…e greu și mă simt uneori neputincioasă, pentru că mentalitatea se schimbă greu…
Sper sa ajunga informatia aceasta la cat mai multa lume. Desi sunt destule graditine care ofera un meniu cat mai echilibrat, sunt si foarte multe care mizeaza mai mult pe cantitate decat pe calitate. Informatia aceasta le-ar fi de mare ajutor atat lor, cat mai ales copiilor nostri.
Multumesc, Ana! Prima mea intentie cu cele doua articole pe care le-am scris este ca informatiile sa ajunga la parinti si ei sa isi puna un semn de intrebare. Apoi, sa ajunga la crese/gradinite si acestea sa inteleaga rolul si responsabilitatea pe care le au in educatia alimentara a celor mici.
Flavia, sunt curioasă, la Luxemburg ce se regăsește in meniul din gradinite?
Nu foarte multe lucruri bune. De exemplu, la cresa Antoniei micul dejun copiii il mananca acasa. La prima gustare au un fruct. Desertul nu lipseste dupa masa de pranz si se ofera chiar si crema de ciocolata sau caramel. Cand Antonia ramane la masa de pranz, ii rog sa inlocuiasca desertul cu un fruct. Ea ramane doar dimineata, dar la gustarea a doua am vazut in meniu cereale dulci din comert, paine cu gem, iaurt cu fructe, etc.
Cu totii ne dorim ca alimentatia copiilor nostrii sa fie sanatoasa ,variata si sa coste putin. De multe ori meniurile sunt propuse Nu in colaborare cu un nutritionist ci in functie de cat ar plati majoritatea parintilor. Bine, ma refer aici la gradinitele de stat. La privat sunt cat de cat respectate normele impuse de lege.In anii trecuti am deschis o cantina a unui complex scolar din Baneasa: gradinita, scoala primara si gimnaziala si liceu. Desi fiecare institutie este separata la toate s-a stabilit meniul in functie de varsta cu un bucatar pentru calitatea ingredientelor si costuri), nutritionist, reprezentant scoala, consultant Horeca. Cu toate ca se vehicula ideea: hai lasa ca tot e scoala de fitze parintii pot plati, nu a fost asa. Meniurile trebuiau concepute atat din pdv nutritionist cat si in limita a 12 lei de copil. Banuiesc eu ca gradinitele de stat nu beneficiaza de nutritionist dar tin cont de costuri si de aici …sunca si cascavalul ieftin si Barni din meniul copilului
Sa stii ca la Cluj am vazut ca meniurile gradinitelor de stat sunt mult mai ok decat in multe gradinite private. Stiu ca pentru unii parinti 2 lei in plus pe zi pot reprezenta o suma importanta, insa ar putea fi vazuta ca o investitie in sanatatea copilului.