Photo by Mikhail Nilov (Pexels.com)

Este al doilea an în care, pe lângă listele mele cu cărțile pe care îmi propun să le citesc (aici le găsiți pe cele din acest an), vă împărtășesc și lista de cărți a Antoniei. Aici o găsiți pe cea de anul trecut. Ca și în cazul listelor mele, veți găsi și link-urile de unde puteți achiziționa cărțile. Încerc să vă pun sursele cu cele mai bune prețuri.

Lista de cărți pe care i-am făcut-o Antoniei pentru 2024 are 3 categorii:

  • cărțile din lista de lecturi obligatorii primită de la școală
  • cărțile pe care i le-am propus să le citească în cazul în care epuizează prima listă. Le-am hotărât de comun acord, dar am privilegiat titlurile pe care le are deja în bibliotecă.
  • cărțile pe care îmi doresc să le citim împreună. Deși știe să citească foarte bine, încă avem momentele noastre de lectură împreună când eu îi citesc. De cele mai multe ori, îi citesc cărți ceva mai „tehnice” care necesită ceva mai multe explicații sau care ne permit să deschidem conversații pe diferite subiecte.

Înainte de a trece la titlurile de pe listele Antoniei, vreau să vă reamintesc că am scris pe blog 2 articole care s-ar putea să vă folosească atunci când alegeți cărți pentru copii:

  1. Cum alegem cărțile potrivite pentru copii? Care sunt criteriile de care ar trebui să ținem cont?
  2. Metoda practică care ne ajută să alegem cărți potrivite pentru copii

Ar mai fi ceva … la rubrica #CarteadeAstăzi, pe pagina de Facebook a blogului, vă povestesc despre fiecare carte pe care o citește Antonia sau pe care o citim împreună.

Lista de lecturi obligatorii primită de la școală 

Pentru 2024, din lista primită de la școală, Antoniei i-au mai rămas de citit următoarele cărți:

  • „Un băiat numit Crăciun” – Matt Haig (o găsiți aici). Este cartea pe care o citește acum.
  • „Pădurea  fermecată” – Enid Blyton (o găsiți aici)
  • „O vrăjitoare îngrozitoare” – Jill Murphy (o găsiți aici)
  • „Comoara lui Ben” – Alex Donovici (o găsiți aici)
  • „Pinguinii domnului Popper” – Richard și Florence Atwater (o găsiți aici)
  • „Domnișoara Miau” – Annie M. G. Schmidt (nu am găsit-o disponibilă online)
  • „Colegul cel nou” – Jerry Craft (o găsiți aici)
  • „Bufnița care se temea de întuneric” – Jill Tomlinson (o găsiți aici)
  • „Aventurile lui Tom Sawyer” – Mark Twain (o găsiți aici)

Lista suplimentară de lecturi

♦ Seria „Academia Unicornilor” (are 4 cărți)

„Vreau să știu de ce” – Charlotte Grossetete. Cartea este structurată pe 4 secțiuni, „Eu”, „Familia mea”, „Și viața merge mai departe”, „Lumea se învârte și se învârte” și răspunde la cele mai dificile întrebări ale copiilor. O găsiți aici la un preț foarte bun.

„Gheruță – supereroul cu 9 vieți” – Cristina Gheorghiu. Această aventură pisicească este creată de cei care au dat viață seriei „Năsuc”, o serie de povești care nouă ne-a plăcut mult. O găsiți aici.

„Măgarul – o zebră fără dungi” – Martin Ebbertz (o găsiți aici)

Lista aceasta rămâne deschisă în funcție de ce noi descoperiri vom face și în ce măsură îi va permite timpul Antoniei să citească.

Photo by Artem Podrez (Pexels.com)

Cărțile pe care îmi doresc să le citim împreună

  • „Cartea bunătății” – Cristina Andone (o găsiți aici). Este o carte emoționantă, plină de învățăminte, cu și despre bunătate. Am început-o de curând. Din aceeași serie, mai sunt 2 cărți, „Cartea bunătății. Povești din Ardeal” și „Cartea bunătății. Povești din Dobrogea”.
  • „Ghici, ce e în România?” – Simona Epure (o găsiți aici). Este o carte cu ghicitori în versuri ritmate, cu termeni descriptivi pentru fiecare element ilustrat.
  • „Cartea meseriilor dispărute” – Mircea Stanciu (o găsiți aici). Prin intermediul acestei cărți, copiii vor descoperi 12 meserii dispărute sau pe cale de dispariție, fiecare încadrată într-un context istoric și ilustrată printr-un personaj arhetipal.
  • „Banii tăi. Cum îi cheltuiești și de ce” – Gerry Bailey, Felicia Law, William Whitehead. O găsiți aici la un preț foarte bun. Este o carte complexă de educație financiară pentru copii. Pune banii în diferite contexte: banii proprii, ai familiei, banii țării și banii lumii. Noi am început să o citim, dar este o lectură care merge mai greu și nu este întotdeauna binevenită seara.
  • „Literatura română în benzi desenate” – Mihai I. Grăjdeanu (o găsiți aici)
  • „Toți ne naștem liberi. Declarația Universală a Drepturilor Omului în imagini” – (o găsiți aici)
  • „Roman mic pentru fetițele care cresc mari” – Ioana Chicet-Macoveiciuc (o găsiți aici)
  • „Femei extraordinare care au schimbat lumea” – Kate Pankhurst (o găsiți aici)
  • „30 de povești despre natură. Volum de povești bilingv român-englez” (o găsiți aici)
  • „30 de povești despre curaj și lașitate. Volum de povești bilingv român-englez” (o găsiți aici)

Care dintre cărțile din aceste liste le aveți și v-au plăcut/le-au plăcut copiilor voștri (sau poate nu au fost pe gustul vostru)?

Ce cărți plănuiesc să citească copiii voștri?

Mai aveți obiceiul de a le citi?


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.


Mențiune → O parte dintre link-urile incluse în acest articol sunt link-uri de afiliere. 

Un comentariu on Cărțile Antoniei (de citit în 2024)

  1. Multumim de recomandari, am gasit cateva titluri interesante pe care nu le avem si pe care le-am trecut pe lista sa le cumparam daca venim in Romania la vara ( inca nu suntem siguri 100%, dar ne dorim tare mult sa venim).
    Eu inca le citesc copiiilor, desi fata are 11 ani ( si baiatul 7), avem serii de carti pe care le citesc eu lor. Ei citesc individual amandoi, destul de mult, ceea ce nu poate decat sa ma bucure, dar ne face mare placere tuturor sa le citesc si eu (sau tatal lor), e o activitate draga noua cu care speram sa mergem inainte inca mult timp. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *