„De ce plângem?” nu-i doar o carte pentru copii, ci una pentru copii şi părinţi. Mă bucur tare mult că am descoperit-o şi v-o recomand cu drag. Avem cu toţii de învăţat din ea. Otilia Mantelers, expert în pareting, spune despre carte: „Este o bijuterie pentru părinţi şi copii! Sunt tare entuziasmată că Andreea a reuşit să aducă la lumină informaţii despre neuroştiinţa plânsului, despre componenţa chimică a lacrimilor şi să răspundă la întrebări precum: De ce fac copiii trăsnăi? De ce copilul meu e încăpăţânat?. Am multă încredere că explicaţiile autoarei şi ilustraţiile Mariei Constantinescu vor convinge mulţi părinţi de puterea vindecătoare a lacrimilor şi le vor da copiilor sentimentul că sunt buni şi minunaţi.”
Descriere şi observaţii
Cartea are coperţi cartonate, de 23 x 26 cm, şi 48 de pagini. Ilustraţiile sunt minunate, într-un perfect sincron cu textul, pe înţelesul copiilor. Mai sus, când aţi citit despre neuroştiinţă şi componenţa chimică a lacrimilor, poate v-aţi gândit că lectura nu ar fi potrivită pentru copilul vostru. Să ştiţi că limbajul utilizat în carte este pe înţelesul celor mici, în cea mai mare parte. Autoarea foloseşte expresii pe care copiii le întâlnesc în viaţa de zi cu zi (de exemplu, „lacrimi de crocodil”). Pe alocuri, există pasaje pe care eu le găsesc greoaie pentru un copil de 3 ani, dar aici intervenim noi, părinţii, pentru a modifica textul în funcţie de puterea copilului de înţelegere. Cartea este recomandată copiilor cu vârste între 3 şi 8 ani, însă eu aş spune că este potrivită pentru toate vârstele, chiar şi pentru bunici. 🙂
„Plânsul este o nevoie – ca foamea sau somnul. Aşa cum ai nevoie de somn atunci când eşti foarte obosit, la fel ai uneori nevoie să plângi când eşti foarte supărat. E normal şi sănătos să plângi câteodată, chiar dacă nu e tocmai plăcut.”
Ştim foarte bine că, în societatea noastră şi nu numai în a noastră, plânsul este considerat un subiect tabu. Le spunem des copiilor „nu mai plânge”. Practic, le cerem să îşi reprime emoţiile. Unii le spun copiilor că sunt urâţi când plâng, că doar fetele plâng ori că nu-i frumos să plângă. Pas cu pas, pagină cu pagină, autoarea doboară mituri, oferă explicaţii despre plâns şi răspunde la următoarele întrebări:
- Ce este plânsul?
- Ce se întâmplă în corpul meu când plâng?
- Ce sunt lacrimile?
- Plângeam şi când eram bebeluş?
- De ce plâng atunci când mă lovesc tare?
- Ce sunt sentimentele?
- De unde vin sentimentele?
- De ce îmi vine uneori să plâng din orice?
- De ce câteodată plâng noaptea?
- Ce pot face ca să-mi treacă supărarea?
- Dar furia de unde vine?
- Ce sunt crizele de furie?
- Cum să-mi stăpânesc furia?
- De ce unii oameni mari vor să oprească plânsul copiilor?
- Dar oamenii mari plâng şi ei?
- Ce să fac atunci când plânge un prieten?
Antonia mi-a cerut de mai multe ori să-i citesc cartea. Aceasta ne-a permis să deschidem noi subiecte de discuţie, să înţeleagă mai bine ce sunt emoţiile şi să-şi conştientizeze sentimentele. Mai mult decât atât, i-a povestit şi bunicii ei despre ce scrie în carte. 🙂
Cartea o puteţi comanda online, de la Editura Cartea Copiilor, la preţul de 33 ron.
„Unele zile sunt însorite şi călduţe, numai bune de petrecut la un picnic în parc. Altele sunt mohorâte, friguroase şi ploioase, de-ţi vine să stai doar în casă, înconjurat de jucării. Aşa se întâmplă şi cu tine: uneori t simţi voios şi jucăuş, alteori eşti trist sau plictisit. Dar, la fel ca vremea, sentimentele se schimbă: din bucuros poţi să ajungi trist, iar din nervos poţi să devii liniştit.”
Cum contribuie la dezvoltarea copilului?
- îi ajută să îşi conştientizeze emoţiile, să înţeleagă că plânsul nu este ceva rău.
- îî ajută să înţeleagă că, încă de la naştere, plânsul îi ajută să comunice.
- îi învaţă de unde vin sentimentele, cum şi le pot gestiona şi ce îi ajută în momentele tensionate.
- li se explică faptul că plânsul nu este doar pentru copii, ci şi pentru cei mari, indiferent de vârstă.
- îi învaţă să fie empatici cu cei din jur.
Vă recomand şi:
Tati, te rog, adu-mi luna de pe cer
Gărgăriţa morocănoasă
Balul florilor
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Și eu am comandat aceasta carte în urma cu vreo doua săptămâni, însa nu am apucat sa o răsfoiesc (împreună cu al meu copil), crezând ca este poate prea avansata pentru vârsta lui (are 3 anișori), însș acum abia aștept sa o citesc și sa i-o citesc.
O seară frumoasă!
Ţi-o recomand cu drag. Să îmi spui dacă v-a plăcut. 🙂