Dacă ar fi să numiți o singură abilitate de care copiii noștri ar avea nevoie pentru job-urile viitorului, care ar fi aceea? Prima abilitate care îmi vine în minte este limba engleză, esențială, din punctul meu de vedere, atât pentru dezvoltarea lor profesională, cât și pentru cea personală. Cu această ocazie, vreau să vă povestesc și experiența noastră cu Novakid, platformă de cursuri de limba engleză pentru copii. În cea mai recentă campanie a lor, „Boss Campaign”, cei de la Novakid subliniază fix ceea ce spuneam, competențele de limba engleză le influențează copiilor viitoarele oportunități de carieră.
Care sunt abilitățile de care copiii de astăzi au nevoie pentru job-urile de mâine?
Așadar, pe lângă limba engleză (voi reveni asupra ei), care ar fi abililitățile care îi echipează pe copiii noștri pentru locurile de muncă din viitor, în condițiile în care unele dintre ele nici măcar nu există în prezent (conform World Economic Forum)?
- Creativitatea le va da copiilor posibilitatea să rezolve probleme, să găsească soluții și abordări diferite indiferent de domeniu, să își dezvolte într-un alt mod gândirea critică.
- Abilitățile digitale le vor fi esențiale într-o lume în care digitalizarea este din ce în ce mai prezentă.
- Colaborarea este abilitatea de a lucra în echipă pentru a efectua task-uri complexe și pentru a ajusta acțiunile ținând cont de nevoile celorlalți.
- Global citizenship („cetățenia” globală) este considerată a fi abilitatea de a integra culturile altor oameni, de a se adapta într-un mediu caracterizat prin diversitate, echitate și incluziune.
- Environmental stewardship (gestionarea mediului). Copiii trebuie să înțeleagă că ecosistemele naturale sunt fragile și finite și cum pot interacționa cu ele într-un mod cât mai sustenabil. Multe dintre aceste noțiuni le vor regăsi în viitoarele job-uri.
Atunci când investim în dezvoltarea abilităților copiilor noștri în perioada copilăriei, îi ajutăm să devină adulții de succes, multidezvoltați de mâine. Ei vor fi cei care vor forma viitoarele comunități puternice, închegate și sustenabile.
Cum ne ajutăm copiii să-și dezvolte abilitățile menționate mai sus?
Răspunsul simplu ar fi prin joacă. Indiferent de vârstă, copiii învață cel mai bine prin joacă. Este o abilitate naturală pe care o au. Joaca le dezvoltă un set larg de abilități pentru că implică acțiuni multiple: gândesc, planifică, negociază, se adaptează, devin mai rezilienți, ș.a.m.d.
Subiectul este foarte vast, așa că n-am să-l dezbat prea mult aici, dar vreau să vă dau un exemplu de joc care contribuie la dezvoltarea majorității abilităților menționate mai sus. Să luăm construirea unui robot care are vreo 300 de piese, telecomandă, control printr-o aplicație și posibilitatea programării unui traseu. Să fie un proiect pentru întreaga familie.
→ Avem problema de rezolvat (robotul de construit). Ne ajutăm copiii să împartă task-urile în unele mai mici și să le atribuie fiecărui membru al familiei. Îi încurajăm să spună ce elemente ar face robotul mai bun, mai interesant. (colaborare, creativitate, rezolvarea problemelor, gândire critică)
→ Putem transforma robotul în altceva dacă inversăm unele piese? Îi putem da robotului o funcție suplimentară, să transporte, de exemplu, un obiect mic? (creativitate)
→ Cum coordonăm robotul prin aplicație? Cum îi programăm traseul pe care să îl urmeze? (abilități digitale)
→ Ce fel de materiale sunt folosite pentru construirea acestui robot? Este o jucărie de care ne putem bucura pe termen lung? (sustenabilitate)
Limba engleză – punctul de legătură între abilitățile necesare la viitoarele job-uri
Trăim într-o lume dinamică și interconectată în care, cel mai probabil, copiii noștri vor schimba câteva locuri de muncă în parcursul lor profesional și, la fel de probabil, vor trebui să se reinventeze de la un job la altul, să schimbe medii, poate chiar și țări. În acest context, limba engleză, cea mai influentă limbă de pe Glob, este punctul lor de legătură între abilitățile de care vor avea nevoie în viața de adult. Fără să cunoască această limbă, posibilitățile lor devin mai limitate.
Din fericire, avem posibilitatea de a-i înscrie la altfel de cursuri de limba engleză, pentru că există alternative amuzante, interactive, flexibile și eficiente prin care copiii pot asimila această limbă, precum cursurile Novakid. Revenim la ideea învățării prin joacă de care spuneam mai sus.
Experiența noastră cu Novakid
Zilele trecute, Antonia a avut prima ei lecție de limba engleză online. A fost o lecție de probă, să vedem dacă i se potrivește conceptul și ce presupune el de fapt. La școală, ea face deja 5 ore de limba engleză/săptămână, dar îi lipsește partea conversațională și asta m-a determinat să optez pentru cursuri de limba engleză online, cu un profesor nativ.
Vă redau din feedbackul Antoniei: „Mi-a plăcut mult de Mindi (profesoara)! A zâmbit tot timpul și m-a ajutat să nu mai am emoții. Mi-a plăcut că am putut să ne vedem pe cameră și să-mi arate lucruri pe ecran.”
În tot acest timp, eu am fost lângă Antonia (în lateralul laptop-ului, fără să intervin în timpul lecției). Mi-a plăcut mult atitudinea profesoarei și modul ei de a o încuraja pe Antonia să se exprime ori de a o corecta atunci când spunea ceva greșit. De asemenea, un mare plus este faptul că lecția se desfășoară și pe ecran, iar copilul poate să coreleze vorbirea cu scrierea și să facă asocieri. Pe scurt, pentru noi a fost o experiență foarte plăcută și Antonia este foarte încântată să înceapă cursurile de engleză online.
Oferta celor de la Novakid este flexibilă. Adică, fiecare părinte poate hotărî frecvența cursurilor (nr. de lecții/săptămână) și perioada de timp (o lună, 3 luni, 6 luni sau 12 luni). De asemenea, există posibilitatea ca plata abonamentul să fie integrală sau lunară. Există și posibilitatea practicării vorbirii în grupuri internaționale restrânse (de 6 copii), un mare avantaj dacă vreți să vă axați pe partea conversațională.
Revin cu mai multe impresii după ce Antonia va avea mai multe lecții de limba engleză la activ. Până atunci, sunt curioasă dacă v-ați înscris copiii la cursuri de limba engleză și pentru ce tip de cursuri ați optat.
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.