Am vorbit despre risipa alimentară de fiecare dată când am avut ocazia. Îmi este foarte greu să arunc mâncarea, inclusiv pâinea aspră, pe care nimeni n-o mai vrea. Dacă arunc 2-3 felii, nu mă simt foarte vinovată, dar este altă poveste atunci când trebuie să arunc o pâine întreagă. De această dată, înainte să arunc pâinea întreagă la gunoi, mi-am spus că n-am făcut şi nici n-am mâncat vreodată budincă de pâine. Fără să mai stau pe gânduri, m-am pus pe încropit o budincă de pâine cu cremă de brânză. Vedeţi mai jos ce a ieşit. 🙂
Ingrediente:
Pentru 4-5 porţii
- 400g pâine
- 4 ouă
- 500ml lapte
- scorţişoară
- 1 linguriţă mesquite (opţional)
- 30-40g unt
- 150g ricotta
- 2 banane coapte
Mod de preparare:
- Am bătut 3 ouă cu laptele, scorţişoara (după gust) şi o linguriţă de mesquite. Dacă nu aveţi mesquite, îl puteţi omite. Mie îmi place aroma pe care o are. Am turnat acest amestec într-o tavă din sticlă încât să pot înmuia cu uşurinţă feliile de pâine.
- Separat, m-am ocupat de cremă. Am amestecat bine ricotta cu bananele făcute piure şi cu un ou.
- Am uns un vas termorezistent cu unt şi m-am apucat de montat budinca. De fapt, din aceste cantităţi am făcut 2 budinci (în 2 vase) echivalente cu 4-5 porţii. Dacă vreţi să faceţi o cantitate mai mică, înjumătăţiţi cantităţile. Feliile de pâine le-am tăiat în dreptunghiuri late de cca. 3 degete. Le-am înmuiat în amestecul de ou cu lapte. Am tapetat vasul cu feliile de pâine, inclusiv pereţii vasului. Am avut grijă să nu rămână locuri libere.
- Peste primul strat de pâine, am turnat crema de brânză cu banane şi ou. Am acoperit crema cu încă un strat de felii de pâine îmbibate în amestecul de lapte cu ou.
- Deasupra am adăugat câteva felii de unt. Am dat budincile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 40-50 de minute.
Budinca se scoate din tavă/se serveşte după ce se răcoreşte. Este bună atât călduţă, cât şi rece. Eu am ales să o feliez după ce a stat în frigider peste noapte. Feliile le-am pus într-o tavă întinsă tapetată cu hârtie de copt şi le-am reîncălzit puţin în cuptor. Le-am servit cu magiun de prune fără zahăr. Poftă bună! 🙂
Alte reţete care s-ar putea vă placă:
Frigănele cu ricotta
Budincă de banane
Budincă de mălai cu dovleac şi banană (fără zahăr)
Budincă de mei cu mascarpone (fără zahăr)
Budincă de bulgur cu ricotta (fără zahăr)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram
Foarte faina reteta asta, Flavia! Abia astept sa o incerc. Am sa cumpar paine special pentru budinca asta. ^_^
După ce o încerci, să îmi dai de veste dacă îţi place sau nu. 🙂
Tocmai mi-am facut o reteta de cumparaturi pt budinca asta si budinca cu mei. Imi plac retetele tale ataaaaaaaaat de mult!!!
Şi să mai zică cineva că sunt reţete pentru bebeluşi! 🙂 Să-mi spui ce mai încerci, cum îţi ies, dacă îţi plac. 🙂
Azi o fac pe cea de aici 😀 O voiam și pe cea cu mei, dar nu am găsit la Lidl mei, nu știu pe unde or avea…
Ioana, mei gasesti in magazinele bio sau la plafar. Sa-mi spui cum iti iese 🙂