Ați mâncat vreodată budincă de lămâie? Pentru ca acest desert să fie pe gustul vostru, trebuie să vă placă aroma intensă de lămâie. Eu recunosc că nu sunt o mare iubitoare a acestui fruct, dar budinca mi-a plăcut. Această budincă a fost „dedicată” soțului meu căruia îi plac deserturile acrișoare, în special cele pe bază de lămâie.

Budinca este foarte ușor de făcut. Partea superioară este ca un pandișpan foarte pufos, iar sub el se găsește o cremă fină și foarte aromată. Pentru a simți gustul și textura budincii de la prima îmbucătură, lingurița trebuie să o înfigeți, cu încredere, până la fundul vasului, să treceți prin stratul pufos până ajungeți la crema fină de lămâie și să le gustați împreună.

Dacă nu vă împăcați foarte bine cu lămâile, le puteți înlocui cu portocale.

Dacă v-am făcut poftă sau măcar curioși, ingredientele și modul de preparare le găsiți mai jos.

Ingrediente: 

Pentru 4 porții

  • 3 ouă
  • 250 ml lapte
  • coaja de la o jumătate de lămâie
  • 60-70ml zeamă de lămâie (de la 2 lămâi – depinde cât sunt de mari)
  • 40g unt (topit)
  • 50g făină albă
  • 100g zahăr brun
  • 30g zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • vanilie sau 1 plic zahăr vanilat Bourbon (opțional)
  • un praf de sare

Mod de preparare: 

Pasul 1

Am separat ouăle. Albușurile împreună cu zahărul pudră și cu un praf de sare le-am bătut până am obținut o spumă fermă.

Pasul 2

Într-un bol încăpător, am amestecat, pe rând, următoarele ingrediente: gălbenușurile cu zahărul brun, untul topit și răcit, zeama de lămâie și coaja de lămâie. În acest amestec am încorporat făina. Apoi, am adăugat laptele, puțin câte puțin.

Vă recomand să folosiți lămâi bio a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac.

Pasul 3

Spuma de albușuri și compoziția de la pasul 2 le-am adus împreună. Aproximativ un sfert din cantitatea de albușuri am încorporat-o, destul de viguros, în compoziția de la pasul 2. Aceeași soartă a avut-o și restul cantității de spumă, doar că de această dată mișcările au fost de sus în jos, circulare și destul de lente. M-am folosit de o paletă de patiserie. Durează puțin până se încorporează spuma, dar rezultatul final merită efortul. 🙂

Pasul 4

Din cantitățile de mai sus mi-au ieșit 4 budinci. Eu le-am copt în vase ramekin de ∅12 cm pe care le-am uns cu unt și le-am tapetat puțin cu făină. După ce am împărțit compoziția în cele 4 forme, le-am așezat într-o tavă termorezistentă. Apoi, am turnat apă fierbinte în tavă (ca și nivel, apa ar trebui să atingă 4cm).

Am dat budincile la copt, în cuptorul preîncălzit, la 180°C (setat pe funcția căldură sus-jos și tava așezată pe treapta din mijloc). Le-am lăsat la copt timp de aproximativ 35-40 de minute până au căpătat o culoare ușor aurie.

Budincile le-am decorat cu afine proaspete și puțin zahăr pudră. Pot fi servite atât calde (nu fierbinți), cât și reci.

Poftă bună! 🙂

Alte deserturi simple: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Budincă de lămâie

    • Salut

      Poți încerca să le coci compoziția în vase termorezistente, fără apă, dar nu pot să îți garantez că va ieși la fel. Dacă alegi să o faci într-un singur vas, mai mare, atunci să mărești și timpul de coacere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *