Cred că încep să fac o pasiune pentru aluaturile cu tot felul de umpluturi. Nu contează dacă sunt dulci sau sărate. Îmi plac surprizele (plăcute, bineînțeles) din interiorul dospiturilor, cocăturilor … you name it! Preferințele astea ale mele și nu-s numai ale mele pentru că ai mei s-au declarat mulțumiți spre foarte încântați până acum de aluaturile umplute, se reflectă și pe blog: prăjitură cu banane și cremă de brânză, pâine dulce umplută, pâinici umplute cu mozzarella, șuncă și porumb, etc. Lipseau niște brioșe umplute, așa că m-am pus pe treabă. Și treaba a fost cu folos, pentru că brioșele au ieșit delicioase, pe placul tuturor și știți că la noi e complicat să fim toți 3 cu gusturile împăcate 100%.
Ingrediente:
Pentru 12 bucăți
Pentru aluat
- 2 ouă
- 70g zahăr
- 230g smântână (15% grăsime)
- 50g smântână lichidă pentru gătit (20% grăsime)
- 60g unt
- 230g făină
- 1 lgță praf de copt (cu vârf)
- extract de vanilie
- scorțișoară
- un praf de sare
Pentru crema de brânză
- 100g cremă de brânză
- 30g zahăr vanilat
- 20g făină
+ aprox. 100g afine
+ zahăr brun (opțional – pentru a-l presăra pe brioșe)
Mod de preparare:
Pasul 1
Într-un bol încăpător, cu ajutorul unui tel, am amestecat ouăle cu zahărul. Apoi, am adăugat extractul de vanilie și untul topit (și răcorit). Am amestecat bine.
Pasul 2
Peste compoziția de la pasul 1 am adăugat smântânile. Puteți folosi un singur tip de smântână. Brioșele mele au fost o încercare (care s-a dovedit a fi reușită) și am folosit ce am avut prin frigider.
Pasul 3
Separat, am amestecat ingredientele uscate și le-am cernut peste compoziția lichidă. Am amestecat totul cu ajutorul unui tel, nu prea mult, doar cât să se omogenizeze ingredientele.
Pasul 4
Pentru umplutura brioșelor, am amestecat crema de brânză cu zahărul vanilat și cu făina. Simplu de tot! 😊
Pasul 5
Am trecut la „montarea” brioșelor. Pentru coacerea lor am folosit hârtie de copt adaptată și o tavă pentru brioșe. Sfatul meu este să ungeți hârtia pentru brioșe cu puțin ulei/unt și să scoateți brioșele din hârtie doar după ce acestea s-au răcit.
În fiecare formă am pus aproximativ o lingură de aluat, o linguriță de cremă de brânză, 3-4 afine (am avut afine mari, de cultură) pe care le-am afundat ușor în compoziție (am avut ajutorul Antoniei) și am acoperit totul cu aluat, aproximativ o lingură. Deasupra am presărat puțin zahăr brun cât să obțin niște brioșe cu un „capac” ușor crocant.
Pasul 6
Am încins cuptorul la 180° C și am dat brioșele la copt, pe treapta din mijloc a cuptorul, setat să difuzeze căldură sus-jos, timp de aproximativ 40 de minute.
Et voilà! Asta a ieșit! Niște brioșe pufoase, aromate, cu un interior cremos. Cele care nu s-au consumat imediat după ce au fost coapte le-am păstrat la frigider într-o caserolă cu capac.
Dați-mi de veste dacă încercați rețeta! 🙂
Alte rețete de brioșe (dulci și sărate):
- Brioșe cu banane și cireșe (fără zahăr)
- Brioșe cu morcovi și cremă de mascarpone (fără zahăr)
- Brioșe pufoase cu afine și banane (fără lactate)
- Brioșe cu brânză de vaci și „ciocolată”
- Brioșe cu spanac și feta
- Brioșe cu iaurt și cașcaval
- Brioșe cu ton și parmezan
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Buna. Par delicioase aceste briose. Ce fel de extract de vanilie folositi?
Salut!
Depinde! De obicei, iau vanilie sub forma de extract sau de pasta de la ProNat.