Suntem mari iubitori de fructe, toţi 3. Unul dintre motivele pentru care îmi place vara este că vine la pachet cu căldură, soare, haine lejere şi fructe din abundenţă. În această perioadă, avem cel puţin 3 sortimente de fructe în casă, în permanenţă. Fructele de pădure, culese din pădure, sunt printre preferatele noastre, deşi ne este destul de greu să le găsim. Până atunci, ne mulţumim cu afinele de cultură şi cu zmeura care creşte în curte. Vorbind de zmeură, ştiaţi că aceasta conţine cantităţi mari de compuşi polifenolici care inhibă creşterea celulelor canceroase? Zmeura este bogată în fibre şi mangan, ambele cu rol în arderea grăsimilor. Conţine o cantitate considerabilă de potasiu şi vitamina C, care ajută la consolidarea sistemului imunitar. Zmeura mai are şi flavonoide şi luteină, substanţă care contribuie să avem o vedere sănătoasă.
Este păcat să nu ne bucurăm de fructele de sezon atât consumate ca atare, cât şi în preparate, cum ar fi brioşele, prăjiturile ori smoothie-urile. Am avut nişte zmeură aromată pe care am inclus-o în nişte brioşe pufoase, fără zahăr şi, opţional, fără îndulcitori, numai bune de servit la micul dejun.
Ingrediente:
- 170g zmeură proaspătă
- 3 ouă medii
- 100g făină integrală de grâu
- 1 linguriţă praf de copt
- 50g fulgi de cocos neîndulciţi
- 2 banane (200g fără coajă)
- 15g ulei de cocos
- 20-25g miere (opţional)
- un praf de sare
Mod de preparare:
- Am început prin a separa albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le-am bătut cu mixerul până şi-au dublat volumul, până am obţinut o spumă fermă.
- Gălbenuşurile le-am pus în blender alături de uleiul de cocos, banane şi miere. De această dată am adăugat şi miere în compoziţie, pentru că brioşele urmau să fie gustate şi de cei care consumă preparate cu zahăr în mod regulat. Le-am mixat pe toate până am obţinut o compoziţie omogenă.
- Separat, am amestecat făina, fulgii de cocos şi praful de copt. Ingredientele uscate le-am adăugat peste amestecul lichid. Apoi am încorporat zmeura şi albuşurile cu ajutorul unei palete de patiserie încât să nu zdrobesc fructele şi să obţin o compoziţie aerată.
- Am copt brioşele în forme de silicon, de mini brioşe, fără BPA. Am dat formele la copt în cuptorul preîncălzit la 180° Celsius, timp de aproximativ 15 minute. Dacă optaţi pentru forme de brioşe obişnuite, vă sfătuiesc să le coaceţi puţin mai mult. Înainte de a le scoate din cuptor, vă recomand să le verificaţi cu ajutorul unei scobitori. Dacă scobitoare iese curată, atunci brioşele sunt coapte.
Sunt pufoase, aromate şi merg de minune servite la micul dejun alături de o cană cu lapte cald. Poftă bună! 🙂
Alte reţete cu fructe:
Brioşe cu banane şi migdale (fără zahăr)
Mini brioşe cu mere şi morcovi (fără zahăr)
Brioşe cu mascarpone şi vişine
Prăjitură cu couscous şi fructe de pădure (fără zahăr)
Prăjitură cu iaurt şi cireşe
Chec cu banane ( sau banana bread altfel)
Mini checuri cu fructe de pădure şi fulgi de ovăz (fără zahăr)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Buna. Arata interesant. As dori insa sa stiu daca in interior sunt umede. Ai mei copii, cand le simt moi si umede in mana, nu le mai mananca. De obicei, ce e cu banana sau alte fructe mie mi-au iesit umede…
Multumesc.
Nu le pot considera umede. Sunt chiar pufoase.
Sunt delicioase si pufoase. O combinatie perfecta dulce-acrisoara. Atat fetitei (15 luni), cat si noua ne-au placut mult de tot. Multumim pentru reteta!
Cu mare drag! Sa va fie de bine. 🙂
Buna. De unde ai luat formele pentru mini briose ? Mulțumesc!
Bună.
Le-am luat dintr-un magazin din Germania sau din Belgia, nu mai reţin exact.
Buna,
As dori sa incerc si eu reteta insa nu am ulei de cocos. Poate fi inlocuit cu ulei sau unt si daca da, ce cantitati recomanzi? Multumesc!
Salut.
Il poti inlocui cu aceeasi cantitate de ulei de floarea soarelui, de exemplu.