Aceaste pufoşenii delicioase au apărut din dorinţa copilului de a sparge ouă. Da, aţi citit bine. Antoniei îi place tare mult să spargă ouă. Adică, să contribuie la reţetele pe care le facem cu spartul ouălor, că altfel poate se înţelege că zboară cu ouă la noi în bucătărie. 🙂

Vineri seara, soţul meu şi-a făcut ochiuri. Antonia voia neapărat să spargă ea ouăle. I-am spus că am putea, a doua zi, să facem ceva bun împreună şi să se ea de ouă. A fost de acord. Am stabilit că vom face brioşe cu afine. Mai am încă afine de pădure în congelator.

A doua zi, ne-am pus pe treabă. Am spălat bine ouăle şi, cum am convenit, ea s-a ocupat de ele. L-a luat pe fiecare în parte, l-a bătut uşor de marginea bolul până a auzit că s-a spart suficient, l-a întors repede şi l-a desfăcut fără să scape vreo coajă în bol, semn că exerciţiul este mama învăţăturii. A fost printre primele dăţi când a avut răbdare să facem o reţetă cap-coadă.

Mai am pe blog o reţetă de brioşe cu afine, dar nu am vrut să o repet. Am făcut-o în urmă cu 3 ani şi, de atunci, am căpătat mai multă experienţă în bucătărie încât să pot jongla mai bine cu ingredientele. Am ales să fac o reţetă fără lactate, să fie potrivită şi pentru cei cu intoleranţă la lactoză. Având în vedere că am folosit afine de pădure care sunt mai acrişoare decât cele de cultură, am adăugat şi 2 linguri de miere. Vă las mai jos toate ingredientele şi modul de preparare.

 

Ingrediente: 

  • 4 ouă
  • 160g făină
  • 60ml ulei
  • 80-90g afine
  • 1 banană (aprox. 100g cântărită fără coajă)
  • 2 linguri miere
  • pudră de vanilie
  • 1 linguriţă praf de copt bio
  • un praf de sare

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Cum vă spuneam mai sus, eu am folosit afine de pădure pe care le-am avut în congelator. Am lăsat afinele la decongelat, peste noapte, într-o sită pentru ca apa să se scurgă.

 

Pasul 2

Ouăle întregi şi praful de sare le-am bătut cu mixerul până şi-au triplat volumul. În timp ce mixerul şi-a făcut treaba, am adăugat treptat mierea şi uleiul. L-am lăsat să facă 2-3 rotaţii cât să se încorporeze ingredientele.

 

 

Pasul 3

Făina am amestecat-o cu praful de copt şi cu pudra de vanilie. De această dată, am folosit făină albă, pentru că asta am avut în casă.

 

Pasul 4

Amestecul de ingrediente uscate (făina + praful de copt + pudra de vanilie) le-am turnat peste spuma de ouă. La fel am procedat şi cu afinele şi cu banana tăiată în bucăţi mici. Am încorporat ingredientele cu ajutorul unei palete pentru patiserie, cu mişcări lente, de sus în jos, cu răbdare. Precizez acest lucru, pentru că durează puţin mai mult să faceţi aluatul astfel, dar merită, pentru că brioşele vor fi mai pufoase decât dacă amestecaţi toate ingredientele cu mixerul. Dacă le încorporaţi manual, se păstrează o bună parte din aerul din spuma de ouă.

Dacă veţi folosi afine de pădure, veţi vedea că aluatul va căpăta o culoare uşor albastră-verzuie. Să nu vă speriaţi, pentru că e absolut normală. Dacă aveţi posibilitatea, experimentaţi reţete cu afine de pădure şi cu afine de cultură şi veţi vedea că se comportă diferit.

 

 

Pasul 5

Într-o tavă pentru brioşe (formă medie), am pus hârtie de copt pentru brioşe. Am umplut formele şi am dat tava la copt în cuptorul încins la 180° Celsius pentru primele 10 minute de coacere. Pentru următoarele 10 minute, am coborât temperatura la 170° Celsius.

Mi-au ieşit 12 brioşe medii şi mi-a mai rămas aluat. L-am repartizat într-o tavă de mini brioşe. Pe acestea le-am lăsat la copt mai puţin timp, în jur de 10-12 minute. În total, am obţinut 12 brioşe medii şi 11 mini brioşe, toate pufoase şi aromate.

 

 

Alte reţete asemănătoare: 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

4 Comments on Brioşe pufoase cu afine şi banană (fără lactate)

  1. Delicioase briose! Au avut succes atat in randul oamenilor mari si mai ales in randul celor mici. Multumesc pentru inspiratie!

  2. mi-e imposibil sa inteleg cum ai amestecat toata faina cu ouale fara sa faca cocoloase si fara sa se lase ouale. ai cernut-o pe toata odata peste ouale batute?

    • Dacă încerci, sigur reușești. 🙂 Cum și scris, am încorporat ingredientele cu ajutorul unei palete pentru patiserie, cu mişcări lente, de sus în jos, cu răbdare. Bineînțeles că se lasă o parte din spuma de ouă, dar nu în totalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *