De câte ori vine mama la noi ne face ciorbă de burtă. Aceasta se drege cu gălbenușuri, cum probabil deja știți. De fiecare dată, rămân cu 3-4 albuşuri pe care este musai să le folosesc cumva.

V-am mai spus că nu arunc niciodată albușurile rămase de la rețetele în care am avut nevoie doar de gălbenușuri. De această dată, le-am inclus într-o rețetă de brioșe sărate. În trecut, le-am folosit doar în rețete dulci, în checuri și în soufle-ul cu mere.

Dacă am arunca albușurile ar fi o risipă inutilă. Albușul de ou este bogat în proteine și lipsit de grăsimi. De asemenea, conține vitaminele B3 și B2, magneziu, potasiu și sodiu.

Dacă vă rămân albușuri și nu le folosiți imediat, să știți că le puteți păstra la frigider, într-un recipient cu capac, până la 3 zile. Unii zic că stau și mai mult, dar eu prefer să nu risc. De asemenea, le puteți și congela pentru o perioadă de maximum 6 luni.

Nu mai știți câte albușuri aveți în frigider? Ghidați-vă după următoarele valori. Un ou mediu are 55-60g. Gălbenușul cântărește în jur de 20-25g și albușul 30-35g. Cântăriți cantitatea de albușuri pe care o aveți, împărțiți-o la 35 și aflați câte albușuri aveți.

 

Ingrediente: 

  • 145g albușuri (3-4 bucăți depinde de dimensiunea ouălor)
  • un praf de sare
  • 100g făină albă
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 35g parmezan ras
  • 110g ton (în ulei de măsline am avut eu)
  • 40g boabe porumb
  • busuioc uscat
  • sare (opțional)

 

Mod de preparare: 

Pasul 1

În bolul mixerului, am bătut albușurile cu praful de sare până am obținut o spumă fermă.

 

Pasul 2

Am adăugat toată cantitatea de făină și am lăsat mixerul să mai facă 2 rotații. Nu am insistat să încorporez făina în totalitate pentru a nu pierde tot aerul din spuma de albușuri. Făina oricum se încorporează după ce sunt adăugate restul ingredientelor. Eu am fost în criză de timp și am optat pentru această variantă, însă puteți încorpora făina și cu ajutorul unei palete de patiserie, cu mișcări lente, de sus în jos.

 

Pasul 3

Peste spuma de albușuri cu făină, am adăugat uleiul, parmezanul ras, tonul, boabele de porumb și busuiocul uscat. Am folosit ton din borcan, în ulei de măsline, pe care l-am scurs bine într-o sită. Puteți adăuga și măsline feliate. Ingredientele le-am încorpora cu mişcări lente, cu ajutorul unei palete de patiserie.
Vă sfătuiesc să gustați compoziția și să vedeți dacă, în funcție de gustul vostru, mai are nevoie de sare. Parmezanul este o brânză sărată și, dacă adăugați de la început sare, s-ar putea ca brioșele să fie prea sărate.

 

Pasul 4

Pentru coacere brioșelor, am folosit o tavă pentru mini brioșe, din silicon. Mărimea loc este cam jumătate din mărimea celor clasice. Am încins cuptorul la 180° Celsius și am copt brioșele timp de 20-25 de minute. Deasupra, au format o crustă ușor crocantă, iar în interior au fost moi și aromate. Sunt prefecte de servit la micul dejun, la gustare sau la cină.

 

 

Dacă folosiți forme de brioșe clasice, trebuie să le lăsați mai mult la copt. Faceţi testul scobitorii ca să verificaţi dacă brioşele sunt coapte. Sfatul meu este să nu deschideți cuptorul măcar în primele 20 de minute de coacere.

Dacă folosiți hârtie de copt pentru brioșe, va trebui să lăsați brioșele să se răcească complet înainte de a îndepărta hârtia.

Spor la treabă şi poftă bună! 🙂

 

 

Alte rețete de brioșe:

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *