Citeam undeva că atunci când ieşim din zona noastră de confort, stresul creşte, iar lucrul ăsta nu e tocmai rău, până la un anumit nivel, ci ne motivează să fim mai buni, ne dezvoltă abilităţile şi ne ajută să ne depăşim fricile. Să vă explic. Zona mea de confort, probabil că şi a voastră, ca şi mediu, este acasă. Aici includ şi bucătăria. Uneori se întâmplă să mă apuce experimentele culinare fix în momentele cele mai nepotrivite. De această dată, am avut de mulţumit gusturile a 5 fete, cu vârste între 3 şi 11 ani, inclusiv pe a mea. Cu una mă descurc. Dar cu 5?!

Voiam să le pregătesc un dulce sănătos. Nu voiam să fac o reţetă deja încercată, pentru că, în ultima vreme, am din ce în ce mai puţin timp de bucătărit noutăţi şi profit de fiecare ocazie să încerc ceva nou. Şi cum nu-mi plac lucrurile simple, m-am aventurat pe tărâmul biscuiţilor împletiţi, pe repede înainte, cu speranţa că va ieşi ceva bun, ceva ce să pot împărtăşi şi cu voi.

Biscuiţii au ieşit mai gustoşi decât m-am aşteptat, iar fetele, de la cea mică şi până la cea mare, criticii mei, au golit tava. Fiică-mea m-a pus să-i promit că îi voi mai face „biscuiţi împetiţi”. Până repet eu reţeta, poate vreţi şi voi să o încercaţi, că tot e sezonul biscuiţilor serviţi cu o cană de lapte cald. 🙂

 

Ingrediente: 

Pentru 17-18 bucăţi

 

  • 200g făină integrală
  • 50g zahăr brun sau zahăr de cocos
  • 1/2 linguriţă pudră de vanilie
  • un praf de sare
  • 90g unt rece (82% grăsime)
  • 1 ou mediu
  • 2-3 lg lapte rece (20-25g)
  • 1 lingură pudră de cacao raw
  • un vârf de cuţit de cuişoare măcinate

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Am amestecat făina cu zahărul, pudra de vanilie şi sarea. Am adăugat untul rece, tăiat în bucăţi. Am frământat aluatul până am obţinut o textură similară cu cea a nisipului umed. Am adăugat oul şi vreo 2 linguri de lapte. Am frământat din nou, până am obţinut un aluat omogen.

Aş fi preferat să folosesc zahăr de cocos, dar am aveam doar zahărul pentru musafiri în casă, cel brun. 🙂

 

Pasul 2

Am împărţit aluatul în 2 părţi egale. Una am lăsat-o deoparte. În cealaltă am adăugat pudra de cacao, cuişoarele măcinate şi câţiva stropi de lapte. Am frământat până s-au încorporat ingredientele.

 

Pasul 3

Am adunat cele două aluaturi în doua batoane de dimensiuni egale. Fiecare baton l-am feliat. Din fiecare felie am format câte un rulou gros cam de 1 cm şi lung de aproximativ 10 cm. Am aşezat câte un rulou închis la culoare lângă unul deschis la culoare şi le-am împletit unul în jurul celuilalt. Le-am rulat cu atenţie, le-am dat forma unui melc, atât cât s-a putut, fără să depăşească grosimea de 1 cm. Le-am aplatizat puţin pe cele care au ieşit prea groase.

 

 

 

 

Pasul 4

Biscuiţii i-am aşezat într-o tavă întinsă tapetată cu hârtie de copt. I-am acoperit cu o folie alimentară şi i-am lăsat să stea la rece timp de aproximativ o oră – o oră şi jumătate.

 

 

Pasul 5

Am încins cuptorul la 180° Celsius, fără ventilaţie, şi am copt biscuiţii timp de 14-15 minute. I-am scos din cuptor şi i-am lăsat să se răcească.

 

Vă spun doar atât: sunt genul ăla de biscuiţi uşor crocanţi în exterior, moi în interior şi aromaţi atât cât trebuie, care te îmbie să mai iei unul şi încă unul până termini tava. Noroc că am avut ajutoare. 🙂

 

 

Tips & Tricks

  • Dacă vreţi să fie mai mare contrastul între cele 2 aluaturi, înlocuiţi făina integrală cu făină albă.
  • Dacă plănuiţi să le faceţi loc acestor biscuiţi pe o masă festivă, serviţi-i ca pe nişte acadele. Pentru asta, înainte de coacere, trebuie să înfingeţi câte un beţişor din lemn în fiecare.
  • Pentru a-mi fi mai ușor să lucrez aluatul, am acoperit masa de lucru cu folie alimentară pe care am fixat-o cu bandă adezivă.

 

 

Alte reţete de biscuiţi: 

 

Biscuiţi cu fulgi de ovăz şi unt de arahide (fără zahăr)
Biscuiţi cu seminţe şi fructe uscate
Biscuiți fragezi cu griș
Biscuiţi cu lămâie şi cocos
Biscuiţi cu vanilie şi nuci
Fursecuri raw cu fulgi de ovăz şi ciocolată
Fursecuri cu cocos
Fursecuri cu gem (fără zahăr)
Fursecuri moi cu măr şi cocos (fără lactate)
Fursecuri pufoase cu dovleac

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Biscuiţi împletiţi

  1. Buni buni Flavia biscuiți ăștia. Si nici nu sunt greu de facut. Iar cel mai tare e ca Senior al meu a mâncat de numa. Multumesc pentru rețeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *