Fără dubii vă spun că airfryer-ul este o investiție care îmi ușurează viața … și încă nu l-am explorat/testat atât de mult cât mi-aș fi dorit.
Rețeta de astăzi este una simplă, foarte ușor de făcut, perfectă pentru a fi servită ca gustare sărată ori pe post de cină atunci când nu aveți timp (sau chef) să pregătiți ceva mai elaborat. Dovleceii poate că nu sunt tocmai preferații copiilor (ai Antoniei sigur nu sunt), însă această rețetă s-ar putea să îi mai împrietenească puțin cu această legumă. Așa s-a întâmplat în cazul nostru.
Mai jos, găsiți ingredientele și modul de preparare.
Ingrediente:
Pentru 1-2 porții
- 1 zucchini (270g a avut al meu)
- 2 ouă
- 4 lg de făină
- 6 lg de pesmet Panko
- 3-4 lg de lapte
- 2 lg de parmezan
- sare
- piper
- usturoi granulat
- busuioc uscat
- ulei de măsline
Mod de preparare:
Pasul 1
Eu am avut un zucchini de 270g pe care l-am spălat bine și nu l-am curățat de coajă. I-am tăiat doar capetele. Pentru această rețetă puteți folosi și dovlecel, diferențele dintre zucchini și dovlecel fiind foarte mici, însă eu îl prefer pe primul pentru gust și textură.
Am tăiat zucchini-ul în bastonașe potrivite. Nu este neapărat să fie egale.
Pasul 2
Mi-am pregătit 3 farfurii. În prima farfurie am pus făină, în cea de-a doua ouăle bătute cu lapte, sare și piper, iar în cea de-a treia am amestecat pesmetul cu parmezanul ras fin, usturoiul granulat și busuiocul uscat.
Pasul 3
Fiecare bastonaș de zucchini l-am dat prin făină, apoi prin ou și, în cele din urmă, prin amestecul cu pesmet, parmezan și condimente.
Pasul 4
Tava airfryer-ului am uns-o cu puțin ulei de măsline, am așezat bastonașele de zucchini și apoi le-am stropit cu ulei de măsline. Eu am folosit un dispozitiv de tip spray pentru a distribui o cantitate mică de ulei pe suprafața bastonașelor.
Pasul 5
Pentru coacerea bastonașelor, am setat airfryer-ul pe a treia funcție (pentru legume) care are o temperatură presetată de 180°C. Eu am mărit temperatura și am prăjit bastonașele la 200°C, timp de 10 minute. Apoi, le-am întors pe cealaltă parte și le-am mai gătit încă 5 minute.
Eu am airfryer-ul Halo Air XL de la Breville și sunt foarte mulțumită de el. Pe blog, găsiți și alte rețete gătite în airfryer: strips de pui cu parmezan, mini gogoși pufoase, cartofi noi cu sos de usturoi verde.
Câteva particularități ale acestui aparat:
- grătarul și vasul sunt detașabile și se pot spăla în mașina de spălat vase
- vasul este încăpător, dar aparatul nu ocupă mult loc în bucătărie și este surprinzător de ușor
- pot prăji cu o cantitate foarte mică de ulei
- are 6 funcții predefinite (sunt ajustabile) pentru cartofi prăjiți, pui, legume, friptură, pește și coacere
- comparativ cu un cuptor electric obișnuit, are un consum de energie electrică cu 50% mai redus
Cu codul FLAVIA15, până pe 12 iunie (2024), puteți cumpăra airfryer-ul Halo Air XL cu 15% reducere. Îl găsiți aici.
Bastonașele le-am scos pe un grătar. Am ales să nu le pun pe o farfurie, pentru că, fiind calde, ar fi făcut condens și s-ar fi înmuiat, iar scopul meu a fost să le servim crocante. Ele se pot servi atât calde, cât și reci, simple sau cu sosul vostru preferat.
Câteva idei de sosuri cu care puteți servi bastonașele de zucchini
- iaurt grecesc
- sos de usturoi (smântână + usturoi)
- ketchup
- sos de usturoi verde (găsiți rețeta aici)
- sos de iaurt cu cepșoară (iaurt grecesc + zeamă de lămâie + cepșoară tocată + sare + piper)
Sper ca (și) această rețetă să fie pe gustul vostru! 🙂
Alte rețete cu dovlecei:
- Gofre cu dovlecei și brânză sărată
- Paste cu sos de smântână, fructe de mare și dovlecei
- Salată caldă cu dovlecei
- Mini tarte cu roşii şi dovlecei
- Ruladă de dovlecei cu brânză (fără făină)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.