Îmi este mult mai uşor să fac gustări dulci decât sărate, dar cu reţeta asta am dat lovitura pentru că şi mie îmi plac, deşi nu mă împăcam bine cu dovlecelul înainte de diversificarea Antoniei. Am găsit o reţetă asemănătoare pe Pinterest, am schimbat-o puţin şi gustările au fost gata în 30 de minute.
Ingrediente:
- 1 dovlecel
- 1 ou
- 3 linguri de pesmet
- 2 linguri de parmezan ras fin
Mod de preparare:
- Am spălat bine dovlecelul şi l-am tăiat în jumătate (pe lăţime). Fiecare jumătate am tăiat-o în două pe lungime, apoi fiecare bucată am tăiat-o iar în jumătate. Am tăiat în două şi ultimele bucăţi obţinute încât să rămân cu nişte bastonaşe nu foarte groase.
- Am bătut oul şi, separat, am amestecat parmezanul cu pesmetul. Fiecare bucată de dovlecel am dat-o prin ou şi apoi prin amestecul de parmezan cu pesmet.
- Am aşezat bucăţile de dovlecei într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi le-am dat în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 20-25 de minute (până s-au rumenit).
Se pot servi cu sos de usturoi, sos de avocado sau cu orice alt sos baby friendly preferaţi.
Alte gustări „sărate”:
Gustări cu broccoli şi parmezan
Cremă de brânză cu avocado şi ardei copt
Dacă găsiţi pe blog reţete/articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
f. faina reteta! O fac si eu dar la temp mult mai mica, pt ca ficatul nu stiu daca poate digera asa ceva (d-apoi la copilasi…).
La ce anume te referi cand spui ca „ficatul nu stiu daca poate digera asa ceva”?
Fiecare organismul uman are un ficat implicat si in digestia alimentelor (fierea). La copilasi enzimele ce digera se produc pas cu pas, corpul invata. Alimentele arse (tratate la temp. inalte )nu sunt corect digerate de orisice corp (niciuntr-un caz de copilasi) asa ca e de evitat pt orice om: 220 gr este depasit temp. de fumegare pt orice grasime cunoscuta arealului nostru geografic (doar uleiul de palmier rezista).
In engleza este numit smoking point of fats – eu citesc articolele americane ale insitutului medical de sanatate.
Mai recomandat e conceptul de slow cooking (cat mai putin cooking si mai prietenor cooking).
Eu sunt pasionata de gatit si mancare (mancat, dada 😀 ) si am cautat si punctele de rezistenta termica a unor vitamine, de aici pana la cauta maximul valorizarii nutrientilor e doar un pas.
Asa este. Ai dreptate. Este si gura reteta care implica aceasta temperatura.
V-a ieșit? La ce temperatură? Și eu am o pb. existențială cu coacerea rapidă la cuptor a alimentelor…Instinctiv simt că o temp.ridicată a cuptorului la introducerea alimentelor în el nu e chiar ok…dar științific n-am noțiunile. De pildă, prefer coacerea lentă a cărnii și nu numai…uneori o țin și 4-5 ore la temperaturi joase fără preîncălzire. Repet, e doar instinct.
Da, Aura. Ai dreptate! Reteta am facut-o prima data la 220 de grade si asa am pus-o si pe blog (singura la temperatura atat de inalta). Intre timp, am refacut-o la temperatura mai scazuta, insa nu am mai modificat-o pe blog.
Cu ce as putea înlocui parmezanul?
Bebe 9 luni…
Din păcate, nu ai cu ce. În schimb, poţi încerca să îi faci dovlecei pane la cuptor.
F buna reteta. Eu am pus cascaval in loc de parmezan si am copt la 180 grade
Au iesit.Singurul inconvenient este ca sunt buni in ziua in care ii faci a 2 zi se uscasera si bebe 1 an nu a mai putut sa i mestece cu cei 6 dintisori ai lui
Da, e o reteta care se consuma atunci, pe loc. Ma bucur ca a avut succes. 🙂