De când Antonia era mică, în fiecare călătorie am avut cu noi soluții antiplictiseală. În anii trecuți, eu am fost cea care i le-a ales, apoi, pe măsură ce a crescut și le-a ales singură. Încercăm să nu cărăm după noi toată casa (pe cât posibil), așa că, în mare parte, își poate lua cu ea ceea ce îi încape într-un ghiozdan mic (dar încăpător), unul pe care îl are încă din clasa pregătitoare.
Nu suntem o familie perfectă, cu toate lucrurile așezate la linie, așa că Antonia mai plusează cu câte ceva, deseori se lovește de rezistența mea și de indulgența tatălui el, „Lasă că le duce mașina”. De data aceasta, având în vedere drumurile lungi pe care le-am avut de făcut spre și dinspre Grecia, am fost de acord să pună cu ea ceva mai multe soluții antiplictiseală (pe principiul mai bine să fie decât să nu fie :)) ).
Vreau să vă arăt ce a ales Antonia să-și pună în bagajul antiplictiseală (așa cum îl numesc eu). Poate găsiți idei care să vă inspire. Aleg sinceritatea, așa că o să vă spun și cât de utile i-au fost jocurile și jucăriile pe care și le-a ales. La capitolul utilitate, le voi acorda note de la 1 la 10.
Bagajul Antoniei antiplictiseală
♦ iPad-ul. Tableta este nelipsită, însă, la cei 9 ani ai ei, timpul de ecran al Antoniei este limitat. Are libertatea să și-l folosească cum dorește, să îl consume pe tot dintr-un foc sau să și-l împartă pe parcursul unei zile. Uneori, facem excepții, în funcție de context, și îl suplimentăm. Într-un alt articol, îmi propun să vă povestesc cum gestionăm gadget-urile și ecranele la această vârstă. Tabletei îi acord 10/10 (evident).
♦ Mandale de colorat + creioane colorate + carnețel. Antonia și-a pregătit un kit de colorat/desenat, însă, având o vacanță activă, nu a avut când să îl folosească. Kitul ne rămâne util în multe alte situații (când avem de așteptat la restaurant, de exemplu). Îi acord nota 8/10.
♦ Tangram magnetic. Îmi place acest tangram pentru că este compact, magnetic (piesele au puține șanse să ajungă să fie împrăștiate prin mașină), dar nu i-a venit rândul în această călătorie – 5/10.
♦ Jucăria interactivă Bitzee. Jucăria asta a fost foarte dorită, căutată și folosită … la vremea ei. În această călătorie a fost folosită din când în când, dar nu la fel de intens ca în alte dăți. Bitzee este un soi de animal de companie virtual care reacționează la glisări, înclinări și atingeri – 8/10.
♦ Sunt imbatabil (8-9 ani – format de înghețată). Am avut mai multe ediții din această serie și au fost apreciate toate, însă, de această dată, „înghețata imbatabilă” a fost dată la o parte pentru un alt joc similar (vi-l arăt mai jos). Voi nota întreaga serie cu 10/10.
♦ Joc IQ Love (Smart Games). Am ajuns la concluzia că acest joc este mai util când suntem la cabană, când avem de așteptat pe undeva (în cazul în care îl avem la noi) ori dacă ar fi să ne întrecem în rezolvări. În această vacanță nu a văzut lumina zilei, dar el rămâne un joc interesant – 7/10.
♦ Joc de Tetris. Cei din generația mea și din cele anterioare este posibil să devină nostalgici la vederea acestui joc. L-am găsit la o tarabă, la Cheile Bicazului și a fost ocazia perfectă să-i prezint Antoniei jocul electronic al copilăriei mele. A avut succes, pentru că este utilizat intens cam în toate călătoriile – 10/10.
♦ 50 de jocuri de jucat în mașină (sub formă de jetoane) – Jocul acesta a fost în multe dintre călătoriile noastre. Am găsit idei foarte faine pe care le-am testat cu succes. Din păcate, nu vă pot lăsa link, pentru că nu îl mai găsesc online – 10/10.
♦ Călătorii. Întrebări și răspunsuri (sub formă de jetoane) – Antonia nu avea vârsta potrivită atunci când am cumpărat acest joc. Acum el a devansat seria „Sunt imbatabil!”. Noi procedăm în felul următor: eu citesc întrebările și variantele de răspuns, iar cei 2 pasageri (Antonia și tatăl ei) răspund. Cum unele întrebări sunt destul de dificile pentru un copil de 9-10 ani, ele sunt adresate strict șoferului. Întrebările mai simple i le adresez doar Antoniei. Din păcate, nici acest joc nu l-am mai găsit online. Primește 10/10.
♦ Cărți. Cărțile primesc din start 10/10. Antonia își face „provizii” (are grijă să aibă diversitate) pentru vacanțele mai lungi ori dacă avem mai multe zile în care nu suntem acasă. A plecat de acasă cu „Olguța și operațiunea Jaguarul” pe terminate. „Fram, ursul polar” s-a dorit a fi următoarea carte pe care să o citească. „500 de curiozități despre corpul tău” a venit cu noi de dragul diversității în privința lecturii (Antoniei îi plac mult cărțile cu curiozități).
Jocuri de societate
Am pus în bagaj și 2 jocuri de societate.
♦ Sequence. Sequence este un joc pe care l-am descoperit relativ recent și care ne-a plăcut tuturor încă de la prima tură jucată. L-am scos din bagaj în a 2-a seară în drumul spre Grecia, la hotelul la care am fost cazați. De această dată, nu ne-a fost neapărat util (nu am avut timp să ne jucăm), dar rămâne unul dintre preferatele noastre. Primește 10/10.
♦ Qwixx. Acesta este un alt joc care nouă ne place mult. Fiind mic și ușor de transportat, ne-am gândit că ar fi numai bun de scos din bagaj când facem o pauză pe plajă. Adevărul este că nu l-am luat cu noi în nicio zi pentru că ne-am dat seama că vom fi ocupați să ne luptăm cu valurile și să căutăm pietre pentru viitoare proiecte DIY. 🙂 Pentru simplul fapt că ne-a fost util în multe alte situații, primește tot 10/10.
Chiar dacă majoritatea jocurilor și jucăriilor pe care Antonia și le-a împachetat în această călătorie nu i-au fost foarte utile (pentru că, cum am menționat deja, nu a avut timp să le folosească), sper că am reușit să vă aduc idei care să vă fie de folos. 🙂
Copiii voștri ce își iau cu ei atunci când călătoriți?
Alte idei de jocuri găsiți aici:
- 9 jocuri de logică și strategie
- 20 de activități și jocuri de jucat în călătorii
- Idei de cadouri pentru copii (6 ani+)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Mențiune → O parte dintre link-urile incluse în acest articol sunt link-uri de afiliere.