Cunoaştem cu toţii aperitivele clasice servite la mesele festive: salată de vinete cu maioneză, salată de ciuperci cu maioneză, salată de boeuf, salată de icre, etc. Majoritatea sunt cu maioneză. Dar dacă aţi încerca ceva nou, ceva mai sănătos, mai uşor de făcut? Găsiţi mai jos 20 care să vă inspire în pregătirea unui meniul festiv mai sănătos şi cu gust. Măcar una ar trebui să vă tenteze. 🙂
Clafoutis cu legume şi mascarpone
În mod normal, clafoutis-ul este un desert, dar am încercat să îl adaptez pentru a obţine o variantă sărată. Personal, îmi place gustul, şi chiar îl prefer mai mult rece decât cald.
Chec cu caşcaval şi măsline
Chec cu spanac şi feta
Ştiţi bunicile care ies pe banca din faţa porţii şi povestesc ce-au mai gătit, schimbă impresii şi idei? Cam aşa şi eu cu checul ăsta numai că în varianta modernă :). Fosta mea colegă de bancă din clasele primare (relaţie lungă, deşi nu ne-am văzut de mulţi ani) postase pe Instagram checul ei cu spanac. Văzut, plăcut, întrebat, făcut!
Salată cu cartofi dulci şi feta
Şi dacă aţi înlocui clasica salată orientală de cartofi cu una pe bază de cartofi dulci? Nu cred că vă v-a părea rău. 🙂
Brioşe cu caşcaval şi ceapă verde
Tartă cu ricotta şi spanac
Spanacul nu este preferatul meu, dar, culmea, această reţetă este printre preferatele mele.
Terină cu pui şi legume
Chiftele cu pui şi curry
Am dat lovitura cu aceste chiftele cu pui şi curry. Când spun că am dat lovitura, mă refer că au fost apreciate atât de soţ, cât şi de fetiţa mea, dar, ce-i drept, ea nu-i mofturoasă de felul ei. Sper să nu fie nici musafirii voştri. 🙂
Chiftele din carne de vită cu coriandru
Îmi place să încerc arome noi. Coriandrul nu îl folosesc foarte des în preparate, dar mi-am zis că merită o şansă în combinaţie cu carnea de vită. Am ales să fac chiftele mici, rotunde, mai degrabă bulete, care dintr-o îmbucătură să ne învăluie în aroma coriandrului proaspăt şi a chimenului.
Pastă tartinabilă de măsline verzi
Şi dacă aţi înlocui clasica salată de vinete cu o pastă tartinabilă de măsline? Mă bucur că mi-am dat şansa să descopăr gusturi noi pentru că reţeta asta chiar m-a surprins.
Pate de năut cu dovleac copt şi seminţe de pin
Pastă tartinabilă cu roșii și migdale
Pastă tartinabilă de somon
Dacă nu vă place gustul somonului, puteţi încerca această pastă tartinabilă şi cu un alt tip de peşte. E am făcut-o şi cu şalău.
Pate de ciuperci Crimini
Un pate vegetal aromatizat în locul salatei de ciuperci cu maioneză. 🙂
Pâinici din conopidă
Pâinicile le puteţi servi simple sau cu una dintre pastele tartinabile propuse mai sus.
Bulete de broccoli şi parmezan
Adesea, pe mesele festive se regăseşte o cantitate prea mare de carne (penru gustul meu). Puteţi încerca aceste bulete pe lângă clasicele chiftele sau în locul buletelor de caşcaval.
Trigoane cu spanac şi brânză
Un amestec delicios de brânză şi spanac învelit în aluat fraged. Sună atât de bine!
Brioşe cu praz şi parmezan
Şi brioşele sărate sunt o variantă potrivită pentru a fi servite ca aperitiv.
Brioşe cu morcovi şi dovlecei
Brioşe aperitiv cu ciuperci şi caşcaval
Pentru şi mai multă inspiraţie:
Deserturi raw pentru mese festive
Prăjituri sănătoase pentru mese festive
Biscuiţi şi fursecuri sănătoase pentru mese festive
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Foarte interesante dar totul e gatit si asta consuma timp si distruge si din vitamine….
Avem si traditionale aperitive (mai sanatoase) din chestii crude, haideti sa le ridicam si pe ele la valoarea lor. Clasica romaneasca branza frecata cu verdeata, servita in ardei sau rosii. Sau salata de vinete fara maioneza dar servita in rosii/ sau pe rondele de castraveti. Salata beuf se mai face si fara boeuf (un fel de la rousse) in care adaug telina si mar ras (crude) si maioneza amestecata cu 50% iaurt – gustul e diferit dar nu de neglijat. Piftia servita in recipiente mici este unul din alimentele cele mai sanatoase si satioase din astea vechi, si se poate decora de sarbatoare (nu am rabdare). Sau combinatiile cu sfecla rosie (parca astea le-am consumat mai mult in nordul moldovei).
(noi nu facem sarmai ca nu ne plac asa ca aperitivele sunt partea principala a mesei, asa ca am luat ce e simplu si pe gustul nostru de la cei din jur)
Foarte bune ideile tale, dar eu aveam nevoie de reţete explicite. Dacă spui că ţi-ar fi plăcut să vezi reţete cu ingrediente crude, poate ţi-a plăcut articolul cu deserturile raw. 🙂
Am facut briosele cu praz si mi-au placut foarte mult 🙂 Pana si pitica mofturoasa a papat. Data viitoare dublez cantitatile, sa ajunga la toata lumea, pe saturate :)) Azi incerc tarta cu spanac.
Să ştii că brioşele eu nu le-am încercat încă, dar sunt sigură că sunt delicioase. Tartă cu spanac şi ricotta am avut astăzi la cină. 🙂