Sărbătorile de iarnă din acest an sunt mai deosebite. De câteva săptămâni am descoperit că Antonia are boala celiacă, așa că noua dietă ne cam restricționează atunci când vine vorba de mâncare, în special la capitolul bunătăți dulci. Apoi, o altă noutate a acestor sărbători este că Antonia știe că Moșul suntem noi. Deși i-am spus adevărul (nu puteam să-l mai evit), „daunele” au fost minime (nu a implicat multă suferință), am promis că sărbătorile nu se vor schimba, că vom avea parte de aceeași magie ca în fiecare an.
Și-a dorit și anul acesta să aibă un calendar de Advent și m-am simțit cumva datoare să sporesc magia și bucuria pe care activitățile incluse în calendar ni le-au adus în fiecare an. Așadar, calendarul din acest an vine cu o presiune suplimentară … deși am fost împotriva presiunilor suplimentare puse pe umerii părinților, însă anul acesta este, cum spuneam, diferit …
Activitățile pe care le vom avea în calendarul de Advent din acest an
Nu mi-a fost tocmai simplu să fac un plan al activităților din acest an. Pe lângă „elementele” de noutate, am senzația că, cu cât copiii cresc, cu atât este mai mare provocarea, să le pregătești un calendar de Advent pliat pe preferințele și interesele lor.
Încă nu știu ce vom face în fiecare zi, dar mi-am spus că primul pas este să fac o listă cât mai lungă de activități, să am de unde alege. Vă împărtășesc din activitățile pe care m-am gândit să le includ în calendarul de Advent din acest an + ideile de surprize/mici cadouri pe care le am.
♥ Sărbătorim Ziua Națională a României … nu știu încă în ce mod. Pe 1 decembrie, fiind duminica, mi-aș dori să reușim să împodobim casa de sărbătoare, înainte sau după ce vom mege la vot, bineînțeles.
♥ Pregătim turtă dulce. În anii trecuți, am făcut turtă dulce pentru vecini și pentru colegii Antoniei, însă anul acesta nu sunt sigură dacă vom reuși să facem asta. Principalul meu scop este să găsim o rețetă fără gluten cât mai gustoasă. Am una pe blog și e posibil să o facem pe aceea.
♥ Vizită la târgul de Crăciun. Nu există decembrie fără să avem măcar o seară pe care să o petrecem la târgul de Crăciun.
♥ Ne lustruim ghetele și îl așteptăm pe Moș Nicolae. Este o tradiție de familie să facem asta, așa că nu putea să nu fie parte din calendarul de Advent.
♥ O dupămasă a lui „DA”. Am făcut asta și în anii trecuți și știu câtă bucurie aduce. Dacă ați văzut filmul „Ziua lui DA”, atunci știți despre ce este vorba. În cazul nostru, va fi o jumătate de zi în care facem tot ceea ce Antonia își dorește … sau aproape tot, pentru că vom avea câteva mici reguli de bun simț.
♥ Plănuiesc să avem 3-4 seri de film până la Crăciun, acasă sau la cinema (avem Vaiana 2 pe listă, chiar dacă nu este film de Crăciun). Ne plac mult serile de film. Parcă ne plac mai mult cele pe care le avem acasă decât cele de la cinema. Poate și pentru că suntem (mai) relaxați, în căldura casei, sub o pătură pufoasă și servim cina pe canapea, lucru pe care nu îl facem în mod obișnuit.
Legat de filme, până acum, cu tematică de iarnă/Crăciun, pe Netflix am văzut „Cronicile Crăciunului” (1 și 2), „Polar Express”, „Klaus”, „David și elfii”, „Un băiat numit Crăciun” (Antonia a citit și cartea). Sper că n-am omis niciunul dintre cele pe care le-am văzut. Ce recomandări aveți pe partea asta?
♥ Family Game Night. Vom avea cel puțin o seară de jocuri în familie. Câteva propuneri de jocuri de societate găsiți în acest articol.
♥ Girls night. Vreau să avem o seară mamă-fiică. O să mă gândesc la 2-3 posibilități (să stăm acasă, cu un ceai, sub păturică; să ieșim în oraș, să descoperim un joc nou, să facem un puzzle nou, poate reușim chiar să facem o activitate nouă împreună), ideile le voi scrie pe bilețele și Antonia va extrage biletul norocos. 🙂
♥ Pregătim, împreună, o rețetă de ciocolată caldă pe care o vom servi cu frișcă și bezele (trebuie să găsesc unele fără gluten).
♥ Ne bulgărim. Sper ca vremea să se sincronizeze cu noi … dacă nu, plecăm pe undeva în căutarea zăpezii.
♥ O tradiție de-a noastră este picnicul lângă brad, pe jos, în sufragerie.
♥ Un spectacol sau eveniment. Încă nu știu exact ce opțiuni avem.
♥ Descoperim un joc nou.
♥ Play date/sleepover. Antonia își va putea chema o prietenă la noi, la joacă și/sau să rămână peste noapte.
♥ Borcanul cu recunoștință. Mă gândesc ca în zilele până la Crăciun fiecare dintre noi să-și noteze motivele de recunoștință pe care le are privind la anul care a trecut. Vom avea bilețele de culori diferite, le vom pune într-un borcan pe care îl vom deschide în dimineața de Crăciun.
♥ Îi voi pregăti Antoniei o vânătoare de comori, un soi de traseu cu indicii sau o integramă cu un premiu surpriză. Pe blog, aici, găsiți integrama „În așteptarea Crăciunului” pe care am pregătit-o anul trecut.
„Joaca de-a detectivul” este o idee pe care o puteți adapta pentru vânătoarea de comori. Mai multe idei găsiți pe profilul meu de Instagram, în highlights (la „Ne jucăm”). Dacă nu știți ce cărți să le luați copiilor în această perioadă, am pe blog un articol cu 39 de cărți de citit iarna. Ideile de jocuri/cadouri le găsiți aici.
♥ Mergem la patinoar.
♥ Ghicește colinda. Mă gândesc să fac niște bilețele cu versuri din colinde și să extragem fiecare câte un bilet până le epuizăm. Cine ghicește cele mai multe colinde, primește un premiu surpriză sau poate decide programul unei seri pe care să o avem împreună. Ideea asta mai trebuie puțin șlefuită.
♥ Facem o donație. Rămâne să stabilim detaliile, dar îmi doresc, ca în fiecare an, să dăruim și în perioada Crăciunului și să o implic pe Antonia în întregul proces.
♥ Facem o surpriză cuiva drag. Detaliile le voi stabili împreună cu Antonia.
♥ Activități creative. Am câteva idei pe care le-am discutat deja cu Antonia. Mi-aș dori să avem măcar 3 seri în care să meșterim obiecte crăciunești. În plus, vom include obiecte făcute de noi în câteva dintre cadourile din acest an. Așadar, avem multă treabă.
În anii trecuți, din mâinile noastre au ieșit: coronițe de Crăciun (de dăruit), aici sunt primele noastre coronițe, flori/stele din hârtie, felicitări, ghirlandă, aranjament de masă, decorațiuni cu bețe din lemn, fulgi de nea din hârtie, ornamente din aluat sărat, brăduți. Ce idei de crafts-uri aveți?
♥ Alegem și pregătim cadourile pentru cei dragi.
♥ O tradiție pe care o avem este „interviul” de final de an. Sunt 18 întrebări (găsiți aici detaliile) pe care i le adresez Antoniei la fiecare final de an. Ar fi al 6-lea an în care ne ținem de acest obicei. Bineînțeles, păstrez foile cu răspunsuri și le compar de la un an la altul.
♥ Filmăm împreună un reel cu un tutorial crăciunesc. Antoniei îi place foarte să o implic în ceea ce eu fac, în crearea de conținut care ajunge la voi. Știe că am ca regulă principală să nu o expun din punct de vedere vizual, însă acest lucru nu reprezintă un impediment în a vă aduce vouă o idee de sezon de realizat împreună cu copiii.
Cum vă spuneam, am făcut o listă suficient de lungă să pot alege activități potrivite în funcție de timpul pe care îl avem la dispoziție.
Câteva obiecte pe care mă gândesc să le includ în calendar
♦ Carte
♦ Squishy
♦ Slime
♦ Obiecte de papetărie (preferatele Antoniei)
♦ Balsam de buze
♦ Lego turtă dulce
♦ Șosete cu motive de Crăciun
♦ Cană cu motive de Crăciun
♦ Un dulce fără gluten
♦ Figurine
Activitățile pe care le-am inclus în calendarul de Advent în anii trecuți
Pe blog, găsiți activitățile pe care le-am inclus în calendarele din anii trecuți, alese în funcție de vârsta Antoniei:
- Primul nostru Calendar de Advent (idei de activităţi pentru copii de 2-3 ani)
- Activităţi pentru calendarul de Advent (pentru copii de 3-4 ani)
- Activități pentru calendarul de Advent (pentru copii de 4-5 ani)
- Activități pentru calendarul de Advent (pentru copii de 5-6 ani)
- Activități pentru calendarul de Advent (pentru copii de 6-7 ani)
- Activități pentru calendarul de Advent (pentru copii cu vârsta peste 7 ani)
- Activități potrivite pentru a fi incluse în calendarul de Advent (7 ani+)
Cum e la voi? Pregătiți un calendar de Advent sau nu vi se potrivește o astfel de inițiativă? Ce activități faceți cu copiii în această perioadă?
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Tare imi place partea asta a anului. Si noi facem.de multi ani activitati de advent asa ca fost musai sa dau un ochi pt inspiratie.
Noua Klaus ne place mult ca film de Craciun. Si de vreo 2 ani incoace ne uitam si la Singur acasa si Love actually. Anul acesta o sa incerc sa includ mai multe activitati acasa si mai usor de gestionat ca avem si o mica tornada de 1 an si jumatate care trebuie inclusa in mix :))