Să potrivim formele (puzzle încastrat)

 

Preţ: 3 euro.

Beneficii: îmbunătăţeşte motricitatea fină şi dexteritatea; fiind nevoit să rotească piesele pentru a le găsi locul potrivit, copilul deprinde o nouă abilitate; dezvoltă vocabularul.

Primul şi singurul puzzle de până acum al Antoniei este unul încastrat, simplu, cu animale, cu „mânere” care să o ajute să prindă piesele şi să le potrivească. De fiecare dată când ne jucăm împreună, îi spun ce animal este şi îl imit. Mă deranjează că animalele sunt stilizate. Mi-ar fi plăcut ca imaginile să se apropie mai mult de realitate. Interesul pentru puzzle a trecut foarte repede. Nu a atras-o în mod deosebit de la început.

puzzle incastrat bebelusi

 

Artă lipicioasă (joaca cu abţibilduri)

 

Preţ: 1 euro.

Beneficii: îmbunătăţeşte motricitatea fină şi dexteritatea; dezvoltă coordonarea mână-ochi; copilul se familiarizează cu noţiunea de culoare, îl ajută să înţeleagă ce este o culoare şi că aceasta are o denumire; stimulează creativitatea; dezvoltă capacitatea de concentrare şi vocabularul.

În imaginea de mai jos, Antonia lipeşte abţibildurile pe o carte. Ideea nu este să le lipească unde apucă, ci pe o foaie de hârtie. A avut o perioadă în care cerea zilnic să lipească aşa cum acum cere să „coloreze”. I-am cumpărat abţibilduri simple, uşor de dezlipit, colorate într-o singură culoare. A fost şi încă este foarte încântată de această activitate. La început îmi cerea des ajutorul pentru că nu reuşea să le lipească, însă acum a prins mişcarea şi se descurcă să le mânuiască singură.

De Crăciun i-am cumpărat abţibilduri tematice şi am încercat să îi povestesc prin lipirea lor ce se întâmplă în jurul acestei sărbători. I-a fost destul de uşor să recunoască bradul lipit cu cel pe care îl avea în casă :). Cu fulgii a fost mai greu pentru că nu am avut niciun strop de zăpadă.

 

abţibilduri copii

 

Colorăm

Preţ: 5 euro.

Beneficii: îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi; stimulează creativitatea – de fapt, reprezintă un început de manifestare a creativităţii.

Se consideră că de la 18 luni copilul are abilitatea necesară să mânuiască creioanele cerate. Noi am început direct cu carioci pentru că nu am găsit creioane cerate. S-a descurcat cu ele de la început. Nu i-am dat niciodată mai mult de 3-4 culori. Interesant este faptul că ia o cariocă, o foloseşte, apoi îi pune capacul şi o lasă deoparte dacă este interesată de alta. Acum ne cere şi nouă să îi desenăm. Încercăm să îi desenăm lucruri simple pe care să le poată recunoaşte.

 

Pungile, genţile şi buzunarele

Preţ: -. Ce aveţi prin casă.

Beneficii: îmbunătăţesc dexteritatea; dezvoltă capacitatea de planificare – atunci când copilul pune un anumit obiect într-un bagaj pentru a-l folosi mai târziu, de exemplu, îl ajută să planifice un anumit eveniment.

Se consideră că în jurul vârstei de 2 ani, copiii devin mai posesivi cu lucrurile ce le aparţin şi sunt mai puţin dispuşi să le împartă. Astfel, vor fi fericiţi să aibă ceva (buzunare, geantă, pungă, etc.) în care să îşi păstreze „averea”. Până acum Antonia şi-a împărţit lucrurile fără probleme, dar poate că şi creşa are un rol determinant. În schimb, a fost fascinată să aibă propria ei geantă (a primit una micuţă de la bunica). Şi-a adunat acolo diferite lucruri şi se plimba cu ea prin casă. La cumpărături vrea şi ea să ducă o plasă sau o pungă. Încercăm să îi luăm una adaptată înălţimii în care punem ceva din ceea ce îi cumpărăm. Îi explicăm că obiectul respectiv îi aparţine şi trebuie să aibă grijă de el. Un alt exemplu prin care o ajutăm să conştientizeze că trebuie să păstreze lucruri pentru a le folosi mai târziu (atât cât poate să înţeleagă la această vârstă) este cel cu agrafele în buzunar. Când o ducem sau o luăm de la creşă, îi cerem să ne dea agrafele pe care le poartă în păr, i le punem în buzunar şi îi explicăm că va avea nevoie de ele mai târziu ca să nu-i vină părul în ochi. Să nu vă aşteptaţi ca socoteala de acasă să se potrivească mereu cu cea din târg. Uneori ni le dă de bunăvoie, alteori ducem o întreagă muncă de lămurire să o convingem că are nevoie de ele.

 

Cutia cu bile şi şnururi

Preţ: aprox. 15 euro.

Beneficii: îmbunătăţeşte motricitatea fină şi dexteritatea; îl ajută pe copil să asocieze culorile; contribuie la coordonarea mână-ochi; stimulează creativitatea; copilul se familiarizează cu noţiunea de culoare, îl ajută să înţeleagă ce este o culoare şi că aceasta are o denumire; dezvoltă capacitatea de concentrare.

 

Jocul acesta l-am cumpărat de pe Amazon şi este una dintre cele mai bune investiţii pe care le-am făcut. În ultimele 2 luni, Antonia s-a jucat zilnic cu el, chiar şi de 2-3 ori pe zi. Noi îl numim jocul cu bile, dar, de fapt, jocul nostru este combinat cu altul, cu cilindrele despre care v-am povestit aici.

Jocul din imaginea de mai jos conţine 95 de piese din lemn (roşii, albastre, galbene, verzi, portocalii şi roz), care au diferite forme şi sunt găurite încât să poată să fie puse pe un şnur. În cutie sunt şi 5 şnururi de 5 culori diferite: roşu, albastru, galben, portocaliu şi verde. Nu am văzut logica de ce nu au inclus şi un şnur roz :). Antonia este prea puţin interesată deocamdată să pună bilele pe şnur aşa că am adaptat jocul, de fapt l-am combinat cu altul încât să exersăm asocierea culorilor. Aşadar am scos piesele roz şi am adăugat 5 cilindri de culoarea pieselor rămase. Ne-am jucat împreună cât ne-am jucat până într-o zi în care am lăsat-o pe Antonia să pună piesele unde şi cum vrea, fără să intervin, doar să o observ. Am fost extrem de surprinsă să văd că le asociază perfect. Bineînţeles, nu aş vrea să credeţi că a existat vreo grabă din acest punct de vedere, însă, de la început, a fost o activitate care i-a captat atenţia şi s-a arătat interesată să o repete.

 

joc cu culori

activitati pentru copii

 

activitati cu culori pentru copii

 

 

Mai jos, găsiţi celelalte articole scrise pe aceeaşi temă:

 

Activităţi, jocuri şi jucării pentru copii peste un an (12-18 luni)

Activităţi, jocuri şi jucării pentru copii peste un an (12-18 luni)**

Activităţi, jocuri şi jucării pentru copii peste un an (12-24 luni)

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *