Alimente introduse saptamana aceasta: pepenele galben.
Luni, 22 februarie
Mic dejun: Pere si banana.
Pranz: Quinoa cu broccoli si cartof dulce.
Cina: Prajitura norvegiana.
Marti, 23 februarie
Mic dejun: Smoothie de afine, mango si seminte de canepa.
Pranz: Carne de vita cu legume, marar proaspat si smantana. Carnea de vita am inclus-o intr-un piure de conopida, praz, dovlecel, ardei gras rosu copt si radacina de patrunjel. La final am adaugat putin marar proaspat tocat si o lingura de smantana. A fot bun, dar abia daca a mancat cateva lingurite.
Cina: Am incercat din nou iaurtul. Pentru mine si mama am pregatit un gris cu lapte si mi-am zis ca acesta va fi backup-ul in cazul in care Antonia va refuza il va refuza din nou, insa am avut o mare surpriza. A mancat 200g de iaurt (unul intreg!) cu seminte de chia macinate. Dadea semne clare ca nu e satula si mi-am zis ca ii dau si putin gris cu lapte, scortisoara si pudra de roscove. A mancat mai bine de o jumatate de portie. Cred ca ar mai fi vrut, insa m-am oprit pentru ca m-a speriat cantitatea :)).
Miercuri, 24 februarie
Mic dejun: Para cu banana. Cred ca cina copioasa de ieri i-a ajuns si pentru a doua zi. Nu a prea mancat.
Pranz: I-am pastrat pranzul din ziua precedenta. Se poate pastra pe a doua zi la frigider daca nu a intrat in contact cu saliva copilului. Se pastreaza cel mai bine intr-un recipient din sticla, care se inchide ermetic.
Cina: Budinca de tapioca cu mango. Absolut delicioasa!
Joi, 25 februarie
Mic dejun: Mango.
Pranz: Pulpa de pui cu dovlecel, cartof dulce si ceapa. A fost pentru prima data cand i-am maruntit carnea si nu am mixat-o cu legumele. A gestionat perfect bucatelele.
Cina: Mamaliga cu branza si iaurt.
Vineri, 26 februarie
Mic dejun: Banana cu para.
Pranz: Pulpa de pui cu mazare si legume (dovlecel, pastarnac, praz si rosie). Puiul l-am taiat bucatele la fel ca in ziua precedenta.
Cina: Budinca de mei cu mere.
Sambata, 27 februarie
Mic dejun: Deliciu cu mere.
Pranz: Paste cu legume la cuptor.
Cina: Fulgi de ovaz cu pudra de roscove si banana. Fulgii de ovaz ii las sa dea un clocot in lapte (de capra) si apoi ii las sa se raceasca putin in oala. Absorb laptele in procesul de racire.
Duminica, 28 februarie
Mic dejun: Smoothie de banana cu pepene galben.
Pranz: Ficatel cu legume (cartof dulce, praz, dovlecel, radacina de patrunjel, usturoi), unt si cimbru.
Cina: Couscous cu branza si iaurt.
Concluzii:
- Ma bucur ca gestioneaza cu succes bucatile si ca, in sfarsit, a acceptat iaurtul.
- Nu este o concluzie, insa o includ aici. Sambata a facut o eruptie cutanata la nivelul gatului (spre spate si piept), in interiorul bratelor si usor pe fata si abdomen. Nu intelegeam cauza pentru ca nu am introdus nici un aliment nou pe durata intregii saptamani. Mi-am zis ca poate nu a fost oul prea proaspat sau poate fi o reactie a puseului dentar. Luni dimineata inca avea eruptia asa ca am decis sa mergem la pediatru. Ca prin minune, pana am ajuns a disparut orice urma de roseata. Pediatrul ne-a spus ca pot fi dintii de vina sau cauza poate fi virotica.
Pe pagina de facebook a blogului incerc sa vin cu informatii complementare legate de diversificare, pe care le veti gasi in albumul „Diversificarea” sub forma unor scheme foto: varsta la care se introduc alimentele, modul lor de preparare, nutrientii pe care ii contine fiecare aliment, etc. Mentionez, inca o data, ca schemele sunt facute in functie de informatiile acumulate. Gasiti mai multe retete pe blog, la sectiunea „Bebe creste” – „Diversificarea” – „Retete si meniuri pentru bebe”.
Imi propun sa va impartasesc in fiecare saptamana ce alimente am introdus si cum a reactionat fetita mea la fiecare dintre ele. Pentru a nu pierde calatoria noastra printre alimente, va invit sa va abonati la newsletter-ul blogului sau sa dati un like paginii de facebook.
Citeste si despre ultimele saptamani de diversificare:
Sursa foto: http://www.childanddevelopment.com
Buna 🙂
Flavia imi poti zice te rog cum pregatesti couscous- ul?
Si in ce combinatii l ai oferit?
Mersi mult!
Salut
Couscous-ul il las dea un clocot in lapte sau in apa. L-am combinat cu dovleac, l-am fiert in lapte si l-am combinat cu mascarpone si vanilie, simplu cu scortisoara, etc.
Buna, Flavia! 🙂 Iti urmaresc cu mare atentie toate retetele, sunt o sursa minunata de inspiratie, dar si de sanatate. Am o nedumerire de ceva zile. Fetita mea are 9 luni, deci inca nu a gustat altfel de lapte, decat cel matern, si nici nu intentionez sa introduc laptele de origine animala pana la 1 an. E bine sa fierb couscous, mei, fulgi de ovaz etc in lapte de capra? 😀 Voi cum ati procedat?
Multumesc pt aprecieri!
Laptele de capra este de origine animala si este ok sa il folosesti la fierberea cerealelor. Poti folosi si lapte vegetal: de orez sau de cocos.