În urmă cu vreo 2 săptămâni, Antonia mi-a cerut să-i fac clătite, dar nu pancakes, clătite americane, ci clătitele acelea subțiri, pufoase, fragede, pe care le putem umple cu dulceața preferată ori cu miere și le putem rula ori le putem împacheta după bunul plac.
Cerința ei a venit la fix: mi-am dat seama că nu am pe blog o rețetă de clătite franțuzești și că de multă vreme nu am mai făcut niște clătite cu carne. Așa că, am făcut și clătite dulci și clătite cu carne și ciuperci, dar revin zilele viitoare cu rețeta pentru clătitele sărate.
De-a lungul timpului, am încercat am multe rețete de clătite, cu lapte, cu lapte și apă minerală, doar cu apă minerală și nu toate au avut succes. Unele mi-au ieșit tare uscate, altele necoapte. În timp, am descoperit rețeta de clătite potrivită (i-aș zice perfectă, dar e relativă treaba cu perfecțiunea). Care este secretul clătitelor fragede, pufoase și gustoase? Vă las mai jos câteva tips & tricks:
- Eu le fac cu lapte rece (acționează asupra amidonului din făină). Să știți că nici francezii nu pun apă minerală. 🙂
- Un praf de sare e musai ca gustul să fie ceea ce trebuie, indiferent dacă pregătiți clătite dulci sau sărate.
- Zahărul în exces este posibil să vă lipească clătitele de tigaie și nu vă doriți asta.
- Tigaia e musai să fie antiaderentă, de bună calitate. Eu folosesc o tigaie antiaderentă cu înveliș de piatră.
- Clătitele se prăjesc cu un strop de grăsime, de ulei, nu de unt, pentru că untul se arde. Pentru a evita grăsimea în exces, eu ung tigaia cu puțin ulei cu ajutorul unei pensule (specială pentru bucătărit).
- Clătitele se prăjesc repede, la foc mediu spre mare, pe un ochi care să acopere fundul tigăii (căldura să fie distribuită uniform).
- Vă sfătuiesc să nu umpleți și să nu rulați clătitele imediat după ce le-ați prăjit. Faceți o stivă de clătite. Ele se vor păstra călduțe, iar aburul le va menține moi și elastice.
Și acum să vă dau rețeta pentru vreo 25-27 de clătite (în total). Compoziția obținută eu am împărțit-o (v-am spus că am făcut atât clătite dulci, cât și clătite sărate), dar vă dau toate detaliile mai jos.
Ingrediente:
Aluatul de bază pentru clătite
- 5 ouă mici
- 400g făină
- 650 ml lapte rece
- 70g unt topit
- 1 vârf de linguriță de bicarbonat
Mod de preparare:
Pasul 1
Modul de preparare nu-i deloc complicat. Aveți nevoie de un bol încăpător și de un tel.
Întâi, am amestecat ouăle cu aproximativ jumătate din cantitatea de lapte. Apoi, am adăugat făina amestecată cu bicarbonatul și sarea (treptat, nu toată cantitatea). Am alternat apoi laptele, cu făina și untul topit și răcit. Procedez astfel pentru ca aluatul meu să nu facă cocoloașe. În ultimă instanță, dacă aluatul vostru face cocoloașe, se găsesc soluții. Îl treceți printr-o sită fină sau puneți în funcțiune mixerul/blenderul de mână pentru câteva secunde.
Pasul 2
Dacă timpul vă permite, lăsați aluatul să se odihnească la frigider, acoperit, pentru vreo jumătate de oră bună.
Din această compoziție, eu am scos vreo 7 polonice, cantitate pe care am transferat-o într-un alt bol și am lăsat-o să se odihnească, la frigider (pentru clătitele sărate) cât am copt clătitele dulci. Cantitatea de aluat rămasă, pentru clătitele dulci, am lăsat-o să se odihnească vreo 15-20 de minute.
Pasul 3
Aluatul s-a îngroșat puțin și l-am mai subțiat cu vreo 50ml de lapte. Am adăugat și un plic de zahăr vanilat, că vanilie n-am mai avut în casă. Alt îndulcitor n-am mai pus, că umplutura urma să fie dulce.
Pasul 4
Am încins tigaia (eu folosesc o tigaie cu înveliș de piatră – musai să fie o tigaie de bună calitate, antiaderentă) și am uns-o cu puțin ulei, cu ajutorul unei pensule. Legat de intensitatea „focului”, eu am o plită cu inducție și am setat-o pe treapta 6 din 9. Am folosit ochiul care acoperă fundul tigăii.
Am turnat aluatul cu polonicul în tigaie și am rotit imediat tigaia pentru ca aluatul să se distribuie uniform. Stratul de aluat trebuie să fie subțire, așa că, în funcție de dimensiunea polonicului vostru, vedeți dacă aveți nevoie de un polonic întreg de aluat sau mai puțin.
Pasul 5
Nu știu să vă spun cât las exact o clătită la prăjit. Timpul de coacere depinde de tigaie și de plită. Eu verific cu o paletă/spatulă dacă clătita are pete maronii. Când petele maronii sunt la locul lor, întorc clătita.
Am făcut vreo 16 clătite dulci pe care le-am stivuit una peste alta. Să nu credeți că le-am umplut pe toate când am terminat cu ele, pentru că cineva mic și pofticios îmi dădea târcoale încă de când am pus la prăjit prima clătită. A fost musai să îi promit că prima este a ei, cu unt de arahide și un strop de miere, combinația ei preferată.
Aș mai adăuga o sugestie: rulați clătitele cu marginile în interior. Astfel, evitați ca marginile să se usuce.
Sper ca toate tips & tricks-urile mele să vă ajute să faceți niște clătite pufoase. Dați-mi de veste dacă rețeta este pe gustul vostru. Revin cu rețeta de clătite sărate, cu carne și ciuperci.
Alte rețete de clătite:
- Pancakes cu banane (fără zahăr)
- Pancakes cu măr
- Pancakes cu cartof dulce
- Pancakes cu sfeclă coaptă și rodie (fără zahăr)
- Tort din pancakes
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
O reteta de nota 10 😉
Mă bucur că îți place! 🙂
Eu ca sa evit cocoloasele amestec ouale cu faiana si dupa adaug laptele putin cate putin. Iar untul il pun pe tot topit la final. Am incercat sa adaug untul si in timp ce adaugam laptele dar m’am ales cu cocoloase.:)
La mine funcționează fix așa cum am descris în rețetă, dar cred că ține și de cum s-a obișnuit fiecare. 🙂