Nu știu cum e în cazul vostru, dar pe mine tortul de morcovi mă duce cu gândul la toamnă. Poate că sunt „de vină” și condimentele. Cuișoarele și scorțișoara sunt, pentru mine, arome de toamnă-iarnă care îmi aduc acel cosy mood al americanilor ori acea stare hygge a nordicilor.

Acest tort de morcovi nu conține zahăr și nici lactate, asta dacă vreți să-l pregătiți fără cremă. Crema pe bază de mascarpone și ricotta am îndulcit-o cu puțină miere. Dacă nu aveți intoleranță la lactoză, crema e musai să fie acolo. Blatul și crema se împacă atât de bine!

După ce a fost mâncat abia pe jumătate, a trebuit să îi promit Antoniei că vom repeta rețeta în curând. Adevărul este că a fost prea bun! A avut succes de la mic la mare, de la copil la bunici. 🙂

Vă las, mai jos, ingredientele și modul de preparare. Veți vedea că rețeta nu este deloc complicată.

 

Ingrediente: 

 

Pentru blat

  • 4 ouă (medii)
  • 2 banane (210g)
  • 15 curmale moi (130g)
  • 5 morcovi (330g)
  • 10 lg ulei (70g)
  • 210-220g făină
  • 50g fulgi de cocos
  • 1 lgță praf de copt
  • 1/2 lgță bicarbonat
  • 2 lgțe scorțișoară
  • un vârf lgță cuișoare
  • 1 lgță coajă de portocală
  • un praf de sare

 

Pentru cremă

  • 250g mascarpone
  • 150g ricotta
  • 2-3 lg miere

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

În bolul blenderului, am mixat curmalele, bananele și uleiul. Apoi, am adăugat ouăle și morcovii răzuiți pe răzătoarea mică.

Curmalele pe care eu le-am folosit au fost moi (eu le cumpăr din Lidl). Dacă aveți curmale foarte deshidratate, atunci vă sfătuiesc să le hidratați în apă călduță înainte de a le mixa.

Înainte de a răzui morcovii, i-am curățat și i-am spălat, iar cantitatea menționată mai sus este cantitatea finală, cea care a ajuns în tort.

 

Pasul 2

Separat, într-un bol încăpător, am combinat ingredientele uscate: făina (eu am folosit 70g făină albă și restul cantității am completat-o cu făină integrală), fulgii de cocos, praful de copt, bicarbonatul, scorțișoara, pudra de cuișoare, coaja de portocală deshidratată și praful de sare.

Sfatul meu este să nu adăugați toată cantitatea de făină de la început, în special dacă folosiți făină integrală. Lăsați deoparte vreo 20g pentru că nu se știe cât lichid va absorbi făina pe care o folosiți.

Cum scriam mai sus, eu am folosit coajă de portocală deshidratată pe care o găsiți în comerț. Dacă nu o găsiți sub această formă și preferați să folosiți coaja de la o portocală proaspătă, vă sfătuiesc să alegeți portocale a căror coajă nu este tratată cu pesticide (cu thiabendazol, imazalil sau E233).

 

Pasul 3

Am încorporat ingredientele uscate în compoziția lichidă (de la pasul 1).

Eu am copt 3 blaturi în loc de unul singur pe care să îl tai. Prefer întotdeauna să procedez astfel, să coc blaturile separat, chiar dacă durează ceva mai mult.

Compoziția mea pentru blat a avut în total 1,1 kg, cantitate pe care am împărțit-o în aproximativ 3 părți egale, câte una pentru fiecare blat.

 

Pasul 4

Pentru coacerea blaturilor am folosit o tavă rotundă, de ø18cm, cu inel și fund detașabil. Pentru fiecare blat, am uns pereții tăvii cu unt și fundul tăvii l-am tapetat cu hârtie de copt.

Blaturile le-am copt, pe rând, la 180°C, timp de 25-30 minute. Cuptorul l-am setat să difuzeze căldura sus-jos (funcție pentru cuptoarele electrice) și tava am așezat-o pe treapta din mijloc a cuptorului. Înainte de a scoate blaturile din cuptor, vă sfătuiesc să le testați cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată, atunci blaturile sunt coapte.

Dacă preferați că coaceți toată cantitatea într-o tavă mai mare, atunci timpul de coacere va fi mai îndelungat decât cel alocat unui singur blat. Vă sfătuiesc să lăsați compoziția la copt în jur de 30 de minute la 180° Celsius, iar apoi să o coborâți la 160° Celsius pentru încă vreo 30 de minute.

 

Pasul 5

După ce am scos blaturile din cuptor, le-am lăsat vreo 3-4 minute să se răcorească și apoi le-am scos din tavă. Le-am transferat pe un grătar și le-am lăsat să se răcească complet.

Este posibil ca, la copt, blaturile voastre să facă „burtă”, adică să nu fie tocmai drepte în partea de sus. Le puteți îndrepta, fără mare dificultate, cu ajutorul unui cuțit mare, după ce se răcesc.

 

Pasul 6

Crema este simplu de realizat. Mascarponele și ricotta rece le-am amestecat, în bolul mixerului, la viteză medie, cu 2-3 linguri de miere, nu prea mult, doar cât să se omogenizeze. Cantitatea de miere o decideți voi, în funcție de cât de dulce vreți să fie crema.

Crema am dat-o la rece până blaturile s-au copt și s-au răcit.

 

Pasul 7

La final nu vă rămâne decât să asamblați tortul și să-l decorați după preferințe. Eu i-am pus deasupra câteva alune mărunțite, puțină scorțișoară și nucă de cocos.

 

Este un tort cu blatul ușor umed, dens, consistent, cu cremă fină. Eu zic că, dacă omiteți crema (sau nu neapărat), îl puteți servi și la micul dejun într-o dimineață leneșă de weekend. Indiferent cum și cu ce ocazie alegeți să-l faceți, dați-mi de veste dacă îl încercați. 🙂

 

Poftă bună! 🙂

 

 

Alte rețete de torturi: 

♥ Tort cu cremă de afine și ciocolată albă (cu conținut redus de zahăr)

♥ Tort de ciocolată (cu conținut redus de zahăr)

♥ Tort cu morcovi

♥ Tort cu migdale și banane (baby friendly)

 Tort cu mascarpone și caise (baby friendly)

♥ Cheesecake în 3 culori (fără coacere)

Tort cu blat de cacao și cremă de ciocolată albă cu mascarpone (cu conținut redus de zahăr)

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

7 Comments on Tort de morcovi cu cremă de mascarpone

  1. Am incercat si reusit (surprinzator pt mine :D) aceasta reteta de ziua fiului meu de 3 ani. A iesit ff bun, ne-a placut tuturor! Cu siguranta voi repeta aceasta reteta si voi incerca si altele
    Multimesc pentru idei!

    • Ce mă bucur că ți-a ieșit! Și că a avut succes! De ce zici că e surprinzător că ți-a ieșit? 🙂 Să știi că majoritatea rețetelor de pe blog sunt super simple.

      Să-mi spui ce alte rețete mai încerci! 🙂

      • Spun „surprinzator” pentru ca nu sunt foarte priceputa 🙂
        Am mai incercat si prajitura cu fructe (fara zahar) care a fost foarte gustoasa, dar baietelul nostru a ocolit fructele🤭

    • Salut!

      Tortul este copt intr-o forma de 18cm. Dintr-un tort cu aceasta dimensiune, reusesti sa tai pana la 12 felii. Eu zic, totusi, ca obtii 10 felii decente. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *