Sursa foto: Pexels

Scriu acest articol pentru că îmi doresc să împărtășesc cu voi din informațiile pe care le-am acumulat în ultimul timp în urma mușcăturii de căpușă de care a suferit Antonia zilele trecute. Despre experiența noastră am povestit aici.

 

 

Unde și când sunt prezente căpușele?

Căpușele sunt prezente atât în zonele rurale, cât și în cele urbane. Mai exact, putem fi mușcați de o căpușă atât în parc ori în fața blocului, cât și la iarbă verde ori în zone izolate. Este important de știut că nu toate căpușele sunt purtătoare de boli.

Căpușele sunt prezente aproape în toată lumea. Aici găsiți o hartă care ne arată unde întâlnim căpușe în Europa, conform European Centre for Disease Prevention and Control. Conform Centers for Disease Control and Prevention, aici găsiți harta pentru USA și Canada. 

 

 

Cum îndepărtăm o căpușă? Cine o extrage?

 

Ce facem în cazul în care ne-a mușcat o căpușă? 

În mod ideal, căpușa trebuie îndepărtată într-un timp scurt după ce s-a produs atașarea (mușcătura). Dar cum scenariile ideale sunt rare, se recomandă îndepărtarea ei imediat ce este descoperită. 

 

Cum putem estima de cât timp este atașată căpușa/de cât timp s-a produs mușcătura? 

Căpușa atașată se hrănește sugând sânge și ea se umflă pe măsură ce se hrănește. Așadar, o căpușă mică, cu aspect rotund, care se îndepărtează extrem de ușor, nu a început încă procesul de hrănire, deci mușcătura s-a produs de puțin timp.

 

 

La cine apelăm? 

  1. Dacă ne simțim suficient de capabili (asta o spun de la mine, în funcție de experiența trăită) și zona în care este atașată căpușa nu este una dificilă, atunci o îndepărtăm singuri. Nu încercați să scoateți căpușa prin metode auzite în popor, pentru că riscați ori să nu o scoateți în totalitate sau să o chinuiți și să elibereze mai multe toxine (dacă este vorba de o căpușă purtătoare de boli). Așadar, nu încercați metodele cu spirt, alcool, vaselină, chibrit aprins și alte băbisme. Puteți face mai mult rău decât bine. Există în farmacii dispozitive care vă vin în ajutor, cum ar fi Tick Twister sau Stop Tick. În cazul ultimului, am înțeles că nu ar fi recomandat copiilor sub vârsta sub 3 ani, dar cel mai bine este să verificați recomandările de pe prospect/ambalaj. Anul trecut, am văzut cum se folosește Stop Tick și vă asigur că este eficient și foarte ușor de folosit. Aici găsiți, pas cu pas, cum se folosește pensa/penseta pentru extragerea căpușei. În acest sens, găsiți video-uri utile și pe YouTube.
  2. Dacă nu găsiți în farmacii un kit ca cele menționate mai sus sau dacă insecta este atașată într-o zonă dificilă (ureche, nas, zona inghinală, etc.), atunci vă recomand să apelați la un medic. Nu are rost să îngroșăm rândurile la UPU (noi nu am avut altă variantă), așa că ar fi bine să apelați la medicul de familie sau la medicul pediatru, în cazul copiilor, în cazul în care acesta face o astfel de mini-intervenție. Trebuie să știți că medicii infecționiști nu se ocupă de mușcăturile de căpușe, ci cu tratarea bolii Lyme, cauzată de acestea, așa că nu are rost să mergeți la Infecțioase. 

 

Testăm căpușele extrase? Testarea lor influențează tratamentul? 

La această întrebare, vă las răspunsul doctorului Mihai Craiu, pe care l-am găsit pe pagina lui de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii: „Răspunsul este negativ. Deși sunt disponibile unele teste comerciale de uz veterinar [NU pentru uz uman!] nu exista dovada că utilizarea acestora va influenta decizia de tratament astfel încât să fie diferită de recomandarea protocoalelor. (Although testing of individual ticks recovered from patients for B. burgdorferi by polymerase chain reaction (PCR) is available commercially, most experts do not recommend testing of ticks since the results do not affect clinical management. If the tick has not been attached for at least 36 hours, it is unlikely to have transmitted disease and no prophylaxis should be offered, even if PCR is positive.)”

 

 

Pericolele mușcăturii de căpușă

În Europa sunt mai multe boli pe care le pot cauza căpușele, dar cea mai cunoscută este boala Lyme. Aici găsiți listate toate bolile pe care le putem dezvolta în urma mușcăturii de căpușă, conform grupului de vaccinologie. 

 

 

Boala Lyme

Pe măsură ce căpușa atașată se hrănește, își eliberează saliva. Conform unui mini ghid pe subiectul mușcăturii de căpușă, realizat de doctorul Mihai Craiu: „Studiile experimentale efectuate pe animal dovedesc faptul că spirochetele nu apar în saliva căpușei decât după aproximativ 48 ore de când a început procesul de hrănire. Durata cât a stat atașată căpușa este extrem de importantă atunci când evaluăm riscul de transmisie pentru boala Lyme. Diversele specii de Borellia sunt rareori transmise în primele 48 de ore de la atașarea acesteia. Într-un studiu [3] în care a putut fi estimată perioada de atașare a căpușei s-a observat că riscul de a dezvolta boala Lyme a fost 25% pentru acele cazuri în care a fost atașată 72 ore, în timp ce pentru alte durate mai scurte riscul a fost nul. În alt studiu [4] riscul de boală a fost 20% la căpușele atașate cel puțin 72 ore și 1% la cele sub 72 ore.

Alt element major este aspectul căpușei. Dacă aceasta are un aspect normal sau este umflată cu sângele pe care l-a supt. La căpușele atașate ferm, dar care nu sunt umflate, riscul de a dezvolta boala Lyme a fost 1% într-o zonă endemică, unde multe căpușe sunt infectate cu Borellia [6]. „

 

În concluzie, nu toate căpușele sunt purtătoare de Borrelia, deci nu toate cauzează boala Lyme. În cazul îmbolnăvirilor, rata lor este mică. Totuși, în cazul în care căpușa a fost descoperită mai târziu, după 36-48 de ore de la mușcătură, trebuie urmărite câteva semne care pot ridica suspiciuni: roșeață concentrică în jurul mușcăturii, febră, dureri de cap, vărsături. Pe lângă semnele clinice, pentru diagnosticarea bolii Lyme este nevoie de analize de sânge (Testul ELISA și testul Western Blot). Este important de menționat că, în cazul unei infecții cu Borellia, anticorpii apar după cel puțin 4 săptămâni.

Sursa foto: http://www.iphysio.sg[/caption%5D

Tratamentul pentru mușcătura de căpușă

Aici există unele controverse. Asta am înțeles eu căutând informații pe acest subiect. Conform protocolului de profilaxie post mușcătură de căpușă, făcut public de Ministerul Sănătății în 2019, se recomandă profilaxia cu antibiotic, doxiciclină (doză unică) pentru adulți și copii cu vârste peste 8 ani. Pentru copiii mai mici, cu vârsta sub 8 ani, se recomandă amoxiciclină, 3 doze/zi timp de 24 de ore. Se menționează că profilaxia cu antibiotic se recomandă doar în situația în care căpușa a fost fixată la piele, fără alte detalii, precum durata. 

Dr. Mihai Craiu spune că profilaxia se administrează doar dacă se întrunesc câteva criterii

  1. Mușcătura este produsă de o căpușă identificată ca fiind purtătoare de boli. 
  2. Căpușa este atașată de cel puțin 36 ore – estimarea timpului de atașare poate fi făcută și prin evaluarea gradului de umflare cu sânge al corpului căpușei.
  3. Proporția de căpușe infectate cu spirochete din clasa Borellia este egală sau mai mare de 20% în zona de unde provine căpușa respectivă.

Dr. Mihai Craiu menționează și că profilaxia cu doxiciclină este contraindicată la copiii mici. Despre profilaxie puteți citi și pe blogul doamnei dr. Otilia Țigănaș. 

Discutând cu pediatra noastră, am înțeles că nici ea nu este tocmai de acord cu profilaxia pe care am urmat-o și noi, cu cele 3 doze de antibiotic. Să nu mă înțelegeți greșit! Eu nu zic să nu luați antibioticul în cazul în care vă mușcă o căpușă și dacă medicul vi-l recomandă. Sugestia mea este doar să cereți încă o părere, că oricum suntem campioni în Europa la consumul de antibiotice. Am înțeles, din ceea ce voi mi-ați spus, în funcție de experiențele voastre, că în majoritatea țărilor din Europa nu se recomandă vreun tratament post mușcătură de căpușă.

 

 

Prevenție

Cum evităm contactul cu căpușele? Nu o facem! Nu am avea cum să o facem decât dacă am sta în casă sau în alte spații închise, lucru pe care nu ni-l dorim. Așadar, ne formăm câteva obiceiuri: 

  • Minimalizați, dacă se poate, frecventarea zonelor în care este cunoscut faptul că sunt căpușe. Da, știu că nu e tocmai ușor să facem asta. 
  • Folosiți un spray repelent împotriva mușcăturii de căpușe, țânțari, etc. Se aplică pe pielea expusă (cu factor de protecție) și pe haine. Recomandarea este să optăm pentru un spray cu cel puțin 10-30% substanță activă DEET. Cu cât concentrația este mai mare, cu atât durata de protecție este mai îndelungată. De exemplu, o concentrație de 7% oferă protecție pentru aproximativ 2 ore, iar o concentrație de 20% se estimează că ține căpușele la distanță timp de aproximativ 7-8 ore. Aici am citit despre DEET că este cea mai veche substanță folosită pentru a ne proteja de aceste insecte, fiind utilizată ca referință în evaluarea eficacității celorlalte. Cu toate că substanța reprezintă un real ajutor mai ales pe timp de vară, ea prezintă totuși risc de afectare neurologică, în special pentru copii, atunci când este folosită în exces și un timp îndelungat, motiv pentru care în prezent se caută alternative. Acestea erau spusele unui dermatolog de acum vreo 4 ani. Acum se găsesc destule variante în farmacii, mai mult sau mai puțin naturale. Cu riscul de a stârni polemici, sunt și unele uleiuri esențiale care se pare că ar fi eficiente în a ține la distanță căpușele și țânțarii. Anul trecut am avut un spray pe bază de uleiuri esențiale și ne-a fost de un real folos. 
  • În natură, purtați haine strâmte, cu mâneci lungi și trageți șosetele peste pantaloni. 
  • Când ajungeți acasă, în mod ideal, dezbrăcați-vă în afara casei, scuturați hainele și băgați-le la spălat. Căpușele pot rămâne pe haine. 
  • După ce ați ajuns acasă, verificați-vă pielea și părul. Țineți minte că căpușele sunt foarte mici, așa că acordați atenție sporită. Eventual, rugați un membru al familiei să vă verifice. Acordați atenție sporită scalpului, urechilor, gâtului, brațelor și zonelor cu pliuri.
 

 

Sper ca informațiile din articol să vă fie de folos!

 

 

Surse consultate pentru scrierea acestui articol: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Despre mușcătura de căpușă (prevenție, pericole, tratament)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *