„Trei femei” a fost a 4-a carte citită în acest an. Este o carte destul de populară, am citit lucruri bune despre ea, unele venite de la scriitori sau publicații de renume (care apar și pe coperta cărții). Ei bine, părerea mea sinceră este că există o diferență destul de mare între prezentarea cărții și conținutul ei. În prezentarea cărții ni se spune că această carte reprezintă un proiect documentat pe parcursul a 8 ani, care descrie sexualitatea și dorințele sexuale ale femeilor. Hmmm … mi-am zis că subiectul este interesant, așa că mi-am cumpărat cartea fără să stau prea mult pe gânduri. De fapt, pe măsură ce o citești, îți dai seama că ea portretizează viața sexuală a 3 femei.
Durata proiectului este considerabilă și cumva te face să te aștepți (poate că ușoara dezamăgire vine din setarea acestor așteptări) la niște concluzii mai profunde. Din punctul meu de vedere, ele nu există. De asemenea, eșantionul ales pentru acest proiect mi se pare extrem de redus și lipsit de diversitate pentru a trage o concluzie generală în ceea ce privește dorința sexuală a femeilor. Ea nu poate fi reprezentativă din moment ce „materialul de studiu” îl reprezintă 3 femei albe. Proiectul derulându-se în America, consider că exista posibilitatea diversității.
Cartea vorbește, mai degrabă, despre abuzul bărbaților asupra femeilor decât despre dorința celor din urmă și confirmă, încă o dată, cât de mult ne apasă bagajul emoțional, traumele pe care le cărăm după noi, cum aparențele ascund realități crude sau pline de ipocrizie, cum statutul obținut în fața societății primează ori cum inegalitatea de gen este o realitate cât se poate de clară.
Cartea prezintă, în detaliu, poveștile a 3 femei, Lisa, Maggie și Sloane. Lisa este mama a 2 copii, soția unui bărbat indiferent, prinsă într-o căsnicie lipsită de orice fel de pasiune. Ea pune capăt căsniciei ei tocmai pentru că îi lipsește pasiunea și atenția și ajunge să reînnoade o legătură mai veche, cu iubitul din liceu, în prezent căsătorit. Maggie este o adolescentă care are o idilă cu profesorul ei, de care se îndrăgostește nebunește. Mai târziu, realizează că nu a fost vorba de iubire din partea lui, ci de manipulare și abuz. Sloane este femeia cu educație aleasă, proprietara unui restaurant, al cărei soț are plăcerea de a o privi făcând sex cu alți bărbați.
Cele 3 femei au vieți, vârste și povești diferite, dar, într-un fel sau altul, le unește dorința și nu numai. Le mai unește și lupta pe care o aduc pentru a-și câștiga autonomia asupra propriului corp, de a găsi conectare fizică și emoțională: Lisa a fost abuzată sexual pe vremea când era în liceu; Sloane s-a luptat cu bulimia și Maggie își atrage ura comunității pentru că a îndrăznit să-și spună povestea în locul în care a considerat că i se va face dreptate.
În narațiunea ei, autoarea nu crede în egalitatea sexuală și încearcă să denunțe tocmai această inegalitate. Cele 3 femei fac eforturi pentru a-și găsi fericirea, liniștea emoțională, dar fiecare experimentează în această căutare, într-un fel sau altul, pedeapsa.
Cu siguranță, în poveștile celor 3 femei sunt multe altele care se regăsesc, dar cartea este departe de a fi un proiect amplu, concentrat pe dorința femeii. Autoarea nu explică nicăieri de ce le-a ales pe aceste femei. Finalul este incert, fără o concluzie sau o analiză clară.
Cartea în sine cred că este bună, pe alocuri te ține cu sufletul la gură, te face curios să știi ce se întâmplă mai departe în viețile acestor femei, dar trebuie prezentată corect. Cred că este genul de carte care te îndeamnă să judeci mai puțin, să ai mintea mai deschisă (nu în ceea ce privește abuzul, bineînțeles), să înțelegem că dorințele sexuale nu ar trebui să fie doar ale bărbaților, că și femeile au dreptul să fie oneste în legătură cu ceea ce simt, fără să fie judecate. Dorințele femeilor sunt judecate pe când ale bărbaților sunt privite ca pe ceva firesc.
Mi-ar plăcea să îmi spuneți dacă ați citit cartea și ce impresie v-a lăsat.
Câteva cărți pe care vi le recomand:
- Privind înăuntru
- Cele 5 limbaje ale iubirii
- Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor
- Iubeşte şi fii iubit(ă)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.