În vremurile astea de izolare, parcă suntem tot mai atraşi de frigider, de ronţăieli şi de dulciuri. Şi cum să faci să nu te îngraşi în perioada izolării? Să nu mănânci! Sună simplu, nu? În practică este ceva mai complicat. Cu cât suntem mai inactivi, cu atât avem poftă să ronțăim mai mult. Cu cât stăm mai mult timp aproape de frigider, cu atât ne atrage să-l deschidem mai des. Pe scurt, în vremurile astea, ne vine să mâncăm mai mult și mai nesănătos. Cred că ne căutăm confortul în mâncare, lucru pe care nu-l consider rău dacă se întâmplă din când în când, dar poate fi în dezavantajul nostru, din mai multe puncte de vedere, dacă se întâmplă pe o perioadă îndelungată.
Povestea mea cu kilogramele poate o ştiţi deja. Dacă nu, o las aici. Pe scurt, niciodată nu am fost o silfidă, dar am fost (şi sunt) bine pentru înălţimea şi constituţia mea (mi-a luat o vreme să înțeleg asta), cu excepția perioadei postnatale. De fapt, mereu am considerat că se poate mai bine, că nu sunt suficient de bine, dar astea au fost gânduri venite din nişte comparaţii pe care nu ar fi trebuit să le fac, venite pe fondul unei doze de neîncredere în mine. Dacă ar fi să mă evaluez acum, aș spune că sunt bine, dar corpul meu are încă nevoie de tonifiere. Revenind la povestea cu kilogramele, sarcina mi-a adus aproape 40 de kilograme în plus pe care cântarul le vedea (am ajuns la 105 kg), dar oglinda nu le observa foarte tare. Conştientizarea vis-a-vis de propriul meu corp a apărut la vreo 3-4 luni după naştere când am hotărât că trebuie să fac ceva, să slăbesc, să revin la formele iniţiale, să mp simt bine în pielea mea. Nu în ultimul rând, pierderea kilogramelor era pentru sănătatea mea. Ştim cu toţii că prea multe kilograme în plus nu ne ajută să fim tocmai sănătoşi.
Ultima dată când am crezut într-o dietă drastică a fost prin liceu. Nu mi-am dorit să dau 40 de kg jos prin privarea de nutrienți și apoi să mă trezesc cu un efect yo-yo de toată frumusețea sau cu probleme de sănătate, eventual, după mari eforturi, să pun pe mine și mai mult decât am dat jos. Dacă credeți în vreo dietă minune, să știți că “minunile” se întâmplă din cauza deficitului caloric, nicidecum prin “magia” eliminării nutrienților. Am dat de Rina şi mi s-a părut cea mai echilibrată dietă, plus că nu am ţinut-o ca la carte, deci nu am simţit severitatea zilei de apă şi nici nu mi-am cântărit porţiile, ci doar le-am redus la o cantitate de bun simţ. Între timp, de atunci şi până acum, am înţeles că nu am slăbit pentru că am disociat alimentele, ci pentru că am redus numărul de calorii, acesta fiind deficitul caloric pe care l-am menţionat mai sus.
Cum privesc slăbitul acum
Mi-a luat vreo 2 ani să dau jos cele 40 de kilograme. Am vrut să fie un proces lent, fără să pun presiune pe mine. De atunci, greutatea mea nu a avut fluctuaţii considerabile. În ultimii 3-4 ani, m-am îngrăşat cel mult 5 kilograme şi asta tot datorită mie, mai exact mâncatului mai puţin chibzuit, adesea în perioadele care cuprindeau sărbătorile.
Cele 2-3 sau 5 kilograme trebuie să plece de fiecare dată când se instalează. Merg pe principiu că, dacă trec cu vedere 2 kilograme în plus, lor li se pot adăuga, în viitor, altele 2 şi tot aşa până în momentul în care va fi mult mai dificil să ajung la greutatea pe care o prefer. În tot acest timp, o singură dată s-a întâmplat să iau 5 kilograme în greutate, Crăciunul trecut. Timp de vreo lună am tot încercat să slăbesc, revenind la regimul meu de viaţă obişnuit, fără soluţii drastice, dar ceva nu făceam bine, pentru că acul cântarului arăta doar cu 500g mai puţin după o lună în care mi-am reluat obiceiurile sănătoase.
Ştiam clar că soluţia este deficitul caloric şi ştiam şi cum să îl monitorizez, cu foaia şi pixul, pentru că aplicaţiile încercate până în acel moment nu mă prea mulţumeau, asta până când am vorbit cu Ana Anghel (aici găsiți profilul ei de Instagram, iar al meu este aici), un om tare fain, deschis, echilibrat şi foarte bine documentat pe partea de nutriţie. Ea mi-a spus de aplicaţia Eat & Track. În vreo 3-4 săptămâni după ce am început să o folosesc, fără să fiu foarte strictă cu mine în privinţa numărului de calorii, am pierdut vreo 2 kilograme, semn că începea să dea roade.
Principiul aplicaţiei
Aplicaţia Eat & Track vă ajută să monitorizaţi caloriile pe care le mâncaţi, fie că vă doriţi să slăbiţi sau să vă menţineţi greutatea.
Ce aveţi de făcut?
Intraţi pe tdeecalculator.net. Aici introduceţi câteva date pentru a vedea câte calorii ardeţi pe zi şi câte calorii ar trebui să consumaţi pentru a slăbi sau pentru a vă menţine greutatea. Pe profilul de Instagram al Anei veți găsi, pas cu pas, ce aveți de făcut. Datele obţinute le introduceţi în aplicaţia Eat & Track care, în funcţie de obiectivul ales de voi, vă va stabili un număr de calorii pe care ar trebui să îl consumaţi zilnic pentru a vă atinge obiectivul în termenul ales de voi. O altă aplicaţie care funcţionează aproximativ la fel este şi My Fitness Pal, dar pe aceasta nu am încercat-o.
Aplicaţia Eat & Track
Revenind la Eat & Track, aplicația este foarte uşor de folosit, este în limba română şi are deja un număr considerabil de alimente pe care le puteţi selecta atunci când vă notați mesele. Ca să vă faceţi o idee despre ce puteţi face în această aplicaţie, vă las mai jos câteva detalii:
- Cum spuneam, aveţi un număr de calorii pe care le puteţi consuma zilnic. Pe lângă numărul de calorii, aveți gramajul de proteine, carbohidrați și grăsimi pe care ar trebui să le mâncați în fiecare zi/de care ar trebui să țineți cont.
- Aveţi 4 secțiuni unde vă înregistraţi alimentele consumate: mic dejun, prânz, cină şi gustare.
- Alimentele le găsiți fie în baza de date a aplicației, fie le puteți adăuga manual sau prin scanarea codului de bare. De asemenea, puteți adăuga rețete sau salva mese.
- Există și un grafic pentru aportul de apă. Practic, aplicația vă permite, pe lângă mesele cu caloriile aferente, să vă monitorizați și cantitatea de apă pe care o beți într-o zi.
- Aveți o secțiune unde, la finalul zilei, vă puteți nota cum v-ați simțit în ziua respectivă, cum o evaluați.
În concluzie, aplicația este complexă și ușor de folosit, așa că, dacă aveți nevoie să slăbiți sau să vă monitorizați caloriile pe care le consumați, eu vă sfătuiesc să o descărcați și să începeți să o folosiți chiar de astăzi. Deficitul caloric trebuie doar să îl monitorizați, până vă creați o rutină, niște obiceiuri. Puteți mânca din toate câte puțin, fără să vă privați de nutrienți sau de mâncărurile preferate. Țin să precizez că, în cazul în care există dubii, nu m-a plătit nimeni să scriu acest articol ori să fac reclamă aplicației respective. Mi-am zis că ar fi util să împărtășesc cu voi din descoperirile mele.
Sper să vă fie de folos!
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Salut, Flavia. Daaa, e geniala aplicatia. Am inceput si eu sa o folosesc de 2 saptamani si imi place tare mult mai ales penteu ca poti calcula cu ajutorul ei valoarea nutritionala a oricarei retete doresti. Eu am folosit-o atat pentru a-mi determina necesarul caloric zilnic, cat si cel necesar pentru slabit si valorile corespund cu cele obtinute folosind tdeecalculator.
Hello.
Si mie mi-a fost de mare ajutor. Daca te tii de ea, da roade. 🙂