Va povesteam despre nuca de cocos pe pagina de facebook asa ca m-am hotarat ca cina sa contina fulgi de cocos. Vroiam sa ii fac Antoniei gris cu lapte, dar sa i-l dau sub forma de bilute si sa nu fie prea lipicioase. M-am hotarat sa fac o budinca de gris (una mare sa-mi ajunga si mie).
Ingrediente (pentru 2 portii):
- 500ml lapte (de capra, de vaca sau vegetal)
- 40g unt de cocos
- 5 linguri de gris integral
- 90-100g fulgi de nuca de cocos
- 1 lingurita rasa de vanilie
Pentru budinca ei (*reteta dupa 8 luni):
- 8 prune deshidratate
- 1 lingurita de mesquite
Pentru budinca mea:
- 1 lingurita de mesquite
- 1 lingura de sirop de agave
- aprox. 100g zmeura (eu am folosit zmeura proaspata)
Mod de preparare:
- Am pus laptele (de capra) cu vanilia la fiert. Cand a ajuns la punctul de fierbere am adaugat grisul (treptat, in ploaie). Am amestecat continuu pentru ca altfel se prinde de oala. L-am fiert aproximativ 10-15 minute. Dupa ce a fost gata l-am luat de pe foc si l-am lasat 5 minute sa se racoreasca. Apoi, am adaugat aproximativ 70g de fulgi de nuca de cocos si untul de cocos.
- Am separat budinca de gris obtinuta in doua portii aproximativ egale. In budinca fetitei am adaugat pasta de prune uscate si o lingurita de mesquite. Prunele le-am lasat la hidratat aproximativ 2-3 ore si le-am mixat cu putin lapte pana am obtinut o pasta omogena.
- Din budinca bebeluseasca am format bilute pe care le-am dat prin nuca de cocos pentru a nu fi lipicioase.
- In budinca mea am adaugat mesquite-ul si siropul de agave. Zmeura am mixat-o in blender si am adaugat-o deasupra budincii.
Ambele au avut succes :)!
Sfaturi:
- Alegeti prune uscate/deshidratate, nu afumate sau confiate. Stim ca nimic din ceea ce este afumat nu e sanatos, iar prunele confiate contin zahar adaugat.
- Optati pentru gris integral deoarece contine fibre si nutrienti spre deosebire de cel clasic.
Later edit:
În mod normal, după vârsta de un an, cel mai des am făcut această reţetă într-o variantă simplificată, din mai puţine ingrediente: griş, lapte, nucă de cocos, vanilie şi scorţişoară/mesquite/esenţă naturală de portocală.
Alte retete cu gris:
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.