Va povesteam despre nuca de cocos pe pagina de facebook asa ca m-am hotarat ca cina sa contina fulgi de cocos. Vroiam sa ii fac Antoniei gris cu lapte, dar sa i-l dau sub forma de bilute si sa nu fie prea lipicioase. M-am hotarat sa fac o budinca de gris (una mare sa-mi ajunga si mie).

Budinca de gris

 

 

Ingrediente (pentru 2 portii):

  • 500ml lapte (de capra, de vaca sau vegetal)
  • 40g unt de cocos
  • 5 linguri de gris integral
  • 90-100g fulgi de nuca de cocos
  • 1 lingurita rasa de vanilie

Pentru budinca ei (*reteta dupa 8 luni):

  • 8 prune deshidratate
  • 1 lingurita de mesquite

Pentru budinca mea:

  • 1 lingurita de mesquite
  • 1 lingura de sirop de agave
  • aprox. 100g zmeura (eu am folosit zmeura proaspata)

Mod de preparare: 

  1. Am pus laptele (de capra) cu vanilia la fiert. Cand a ajuns la punctul de fierbere am adaugat grisul (treptat, in ploaie). Am amestecat continuu pentru ca altfel se prinde de oala. L-am fiert aproximativ 10-15 minute. Dupa ce a fost gata l-am luat de pe foc si l-am lasat 5 minute sa se racoreasca. Apoi, am adaugat aproximativ 70g de fulgi de nuca de cocos si untul de cocos.
  2. Am separat budinca de gris obtinuta in doua portii aproximativ egale. In budinca fetitei am adaugat pasta de prune uscate si o lingurita de mesquite. Prunele le-am lasat la hidratat aproximativ 2-3 ore si le-am mixat cu putin lapte pana am obtinut o pasta omogena.
  3. Din budinca bebeluseasca am format bilute pe care le-am dat prin nuca de cocos pentru a nu fi lipicioase.
  4. In budinca mea am adaugat mesquite-ul si siropul de agave. Zmeura am mixat-o in blender si am adaugat-o deasupra budincii.

 

Budinca de gris

Ambele au avut succes :)!

Sfaturi:

  • Alegeti prune uscate/deshidratate, nu afumate sau confiate. Stim ca nimic din ceea ce este afumat nu e sanatos, iar prunele confiate contin zahar adaugat.
  • Optati pentru gris integral deoarece contine fibre si nutrienti spre deosebire de cel clasic.

 

Later edit: 

În mod normal, după vârsta de un an, cel mai des am făcut această reţetă într-o variantă simplificată, din mai puţine ingrediente: griş, lapte, nucă de cocos, vanilie şi scorţişoară/mesquite/esenţă naturală de portocală.

 

 

Alte retete cu gris:

Panna cotta

Biscuiti fragezi cu gris

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *