Granola am descoperit-o relativ recent, de vreo doi ani, aş zice. Cert este că de când am descoperit-o, n-am mai lăsat-o. O mănânc la micul dejun cu lapte, în iaurt şi merge de minune şi în deserturile simple, cu fructe sau cu cremă de brânză.
În comerţ, am găsit diverse sortimente de granola, unele cu zahăr, altele fără, unele mai scumpe, altele mai ieftine. Când am făcut prima reţetă de granola pe care am postat-o pe blog, v-am povestit că am găsit în comerț o granola delicioasă, fără zahăr adăugat, pe care am cumpărat-o în repetate rânduri, dar parcă m-am plictisit de aceeași formulă. În încercarea de a găsi gusturi noi, am testat o altă granola, tot din comerț, fără zahăr adăugat, cu cocos și migdale, dar nu a fost chiar ceea ce îmi doream. Am descoperit și un producător local care are niște sortimente delicioase de granola, dar sunt produse în cantitate mică și nu le găsesc întotdeauna. Pe de altă parte, dacă este să comparăm costurile, granola făcută în casă este mai ieftină, fără să facem compromisuri asupra cantităţii și calității. Până la urmă, este normal să se întâmple asta dacă este să luăm în considerare faptul că producătorii au şi alte costuri pe lângă cele care vizează materia primă.
Să revin la ultima mea reţetă de granola, şi mai delicioasă decât prima. De această dată, am mers pe combinaţia de fulgi de ovăz cu nuci şi scorţişoară. Am adăugat câteva seminţe şi am folosit şi puţină miere pentru un plus de dulceaţă. Ingredientele au făcut-o să fie aromată, fix pe gustul meu, şi timpul pe care l-a petrecut la cuptor i-a dat textura ideală, uşor crocantă.
Ingrediente:
- 100-110g nuci (fulgi de migdale, nuci, nuci braziliene, caju)
- 30g seminţe (seminţe de dovleac, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de in)
- 200g fulgi de ovăz moi
- 8g scorţişoară (2 linguriţe)
- 40-45g miere (1 lingură generoasă)
- 30g unt de cocos
- 50ml lapte vegetal
Mod de preparare:
- Întâi, am atacat nucile. Cum spuneam mai sus, eu am folosit fulgi de migdale, nuci, nuci braziliene şi nuci caju. Toate împreună au avut în jur de 100-110g, dar nu ştiu să vă spun ce cantitate am pus din fiecare. Depinde de gusturile voastre, în funcţie de nucile pe care le preferaţi. Nucile le puteţi tăia grosier, cu ajutorul unui cuţit, sau puteţi să le mărunţiţi aşa cum o fac eu: le pun într-o pungă rezistentă şi le bat uşor cu ciocanul pentru carne. Mi se pare mult mai eficientă şi mai rapidă această variantă. 🙂
- Într-un bol încăpător, nucile mărunţite le-am amestecat cu fulgii de ovăz moi şi cu scorţişoara. Eu folosesc scorţişoară Ceylon. Am povestit aici despre ea. Dacă alegeţi să folosiţi scorţişoară Cassia, sortimentul pe care îl găsim în majoritatea magazinelor din comerţ, atunci poate că ar fi bine să puneţi o cantitate mai mică, gustul ei fiind mai pronunţat.
- Separat, într-un bol mic, am amestecat mierea cu untul de cocos şi cu laptele vegetal, ușor încălzit. Nu se vor omogeniza perfect. Acest amestec l-am vărsat în bolul mare (peste fulgii de ovăz + nuci + scorţişoară). Am amestecat bine.
- Într-o tavă întinsă, am pus hârtie de copt şi am aşezat compoziţia obţinută, într-un strat subţire, pe toată suprafaţa tăvii. Am preîncălzit cuptorul la 140° Celsius, setat să difuzeze căldură sus și jos. Am lăsat granola la copt timp de aproximativ 40 de minute.
Ştiţi cum mirosea în casă? Divin! Scorţişoara mi-a adus aminte că se apropie iarna. 🙂 Ştiţi cum a ieşit granola asta? Delicioasă!
Eu o păstrez într-un borcan din sticlă, cu capac, aşa cum fac cam cu toate cerealele şi condimentele (vedeţi aici cum îmi organizez dulapurile din bucătărie).
A se consumă cu poftă, dar cu parcimonie dacă vă preocupă silueta. Este sănătoasă, dar şi generoasă în calorii (100g de granola = aprox. 530 calorii).
Alte rețete cu fulgi de ovăz:
- Granola cu fructe uscate (fără zahăr)
- Mic dejun la pahar (+ alte câteva idei pentru micul dejun)
- Batoane cu măr și nuci (fără zahăr, fără lactate şi fără ouă)
- Budincă de banane cu fulgi de ovăz şi cireşe (fără zahăr)
- Biscuiţi cu fulgi de ovăz şi unt de arahide (fără zahăr)
- Brioşe cu fulgi de ovăz, măr şi morcov (fără ou şi fără zahăr)
- Mini checuri cu fructe de pădure şi fulgi de ovăz (fără zahăr)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.