Pentru câţi dintre voi pâinea cu ou (sau în ou) servită cu un ceai cald, de mentă culeasă din grădina bunicii, în cazul meu, este un simbol culinar al copilăriei? Mie îmi aduce aminte de bunica din partea mamei. Mâncam pâinea aia cu ou şi sorbeam din ceaiul făcut de ea de parcă ar fi fost nişte mâncăruri fine. Pâinea cu ou a fost singura mea poftă pe vremea când eram însărcinată.

Pâine cu ou, prăjită în ulei, nu fac. Întâmplător, în urmă cu 2 ani, am descoperit frigănelele cu ricotta preparate la cuptor. Sunt delicioase, însă gustul lor nu seamănă cu cel al pâinii cu ou pe care o făcea bunica. Totuşi, am rămas fidelă acestei reţete, pentru că a devenit una dintre preferatele fetiţei mele. În weekend, mi-am zis că aş încerca o altă variantă a acestor frigănele, cu cremă de ciocolată. Adică, cu o ciocolată sănătoasă, fără zahăr. Ce-a ieşit?! Un mic dejun destul de rapid de pregătit şi super delicios, apreciat de toţi 3 şi credeţi-mă că rare sunt reţetele care ne satisfac tuturor gusturile.

 

Ingrediente: 

  • 10 felii de pâine toast (eu am folosit pâine toast integrală)
  • 1 banană (150g)
  • 30g curmale (4-5 bucăţi)
  • 180-200g ricotta
  • 10-12g pudră de cacao crudă + pudră de roşcove (2 linguriţe)
  • 2 ouă
  • 70ml lapte
  • scorţişoară

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1 

Întâi, m-am ocupat de feliile de pâine. Am tăiat marginile (cojile) şi le-am dat feliilor o formă pătrată, uniformă. Apoi, le-am aplatizat cu ajutorul unui sucitor.

 

Pasul 2

M-am ocupat de crema de ciocolată. Am pus în blender următoarele ingrediente: banana, curmalele, ricotta, pudra de cacao crudă şi pudra de roşcove. Le-am mixat până am obţinut o cremă omogenă. Eu am ales să folosesc o linguriţă de pudră de cacao şi una de pudră de roşcove. Îmi place cum se completează cele două arome. Voi puteţi opta doar pentru una dintre ele. Curmalele pe care le-am folosit au fost moi şi nu au necesitat hidratare.

 

Pasul 3

Într-un bol, am bătut ouăle cu lapte şi scorţişoara.

Pe fiecare felie de pâine am pus cremă de ciocolată, cam o linguriţă (cu vârf) şi jumătate, şi apoi le-am rulat. Rulourile obţinute le-am dat prin amestecul de ou cu lapte. Dacă doriţi, le puteţi tăvăli prin nucă de cocos, de exemplu. Le-am aşezat într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt.

 

Pasul 4

Am încins cuptorul la 180° Celsius şi am dat frigănelele la copt. Le-am ţinut în cuptor timp de 20 de minute, câte 10 minute pe fiecare parte. În ultimele 5 minute rămase pentru fiecare parte, am schimbat funcţia de coacere de la difuzarea căldurii sus şi jos la difuzarea căldurii sus-jos cu ventilaţie. Această funcţie le va ajuta să se rumenească uşor, să aibă un exterior uşor crocant şi un interior moale şi aromat.

 

 

Să-mi daţi de veste dacă le încercaţi. Eu zic că n-o să vă pară rău. 🙂

Poftă bună!

 

Alte idei de mic dejun: 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Frigănele cu cremă de ciocolată (fără zahăr)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *