Până acum, se pare că 2019 nu a fost un an cu prea mult spor la citit. Mai exact, nu am avut prea mult timp pentru citit. Am început o altă carte de care am tot tras până am lăsat-o baltă și m-am apucat de asta, “Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar”.
Mama și-a cumpărat această carte într-unul din concediile pe care le-a petrecut la noi. A plecat cu cartea în Anglia. Mi-a zis că îi place, dar nu a vrut să îmi dea prea multe detalii. Mi-a adus-o în următorul concediu. E o carte cu mulți kilometri la bord. 🙂
“Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar” este povestea de dragoste și ură dintre Virginia Vallejo, autoarea cărții, jurnalistă celebră a Columbiei anilor ‘80, și Pablo Escobar, cel mai cunoscut și nemilos traficant de droguri.
Cartea este structurată în 3 părți și are 460 de pagini, varianta în limba română:
- Zilele nevinovăției și ale iluziei
- Zilele splendorii și ale spaimei
- Zilele absenței și ale tăcerii
Frumusețea și inteligența autoarei au ajutat-o să-și construiască o carieră de succes, dar și să intre în atenția unor bărbați bogați, inclusiv a celui mai cunoscut bărbat al Colimbiei, Pablo Escobar. În acea perioadă, Escobar era în plină ascensiune a “carierei”, pe cale să devină o figură celebră pe plan național, dar și internațional, datorită traficului de droguri, al cruzimii, al ego-ului său nemăsurat și al averii sale colosale.
„Am crezut dintotdeauna că în spatele fiecărui bărbat excepțional de bogat se ascunde fie o mare complice, fie o mare sclavă.” Asta spunea Virginia Vallejo. Ea i-a fost lui Escobar, pe rând, timp de 5 ani, atât complice, cât și sclavă. I-a fost sclavă când făcea reportaje despre un Pablo Escobar filantrop și mărinimos, care le construia case săracilor şi atunci când îl învăța să vorbească în public. De fapt, el își dorea o imagine publică solidă și voturi asigurate în cazul unei posibile candidaturi la președinția țării. Nu ținea neapărat să fie președinte, ci viza statutul de om politic protejat de imunitate. Din acest motiv, dar și pentru a-și putea transporta fără piedici cocaina, a ucis contracandidați și le-a fost sprijin financiar candidaților manipulabili.
Virginia Vallejo i-a fost complice indirect lui Escobar, pentru că, în ciuda inteligenței sale pe care o evocă deseori în carte, s-a lăsat manipulată și a tăcut în fața lucrurilor îngrozitoare făcute de amantul său.
Nu ştiu dacă povestea lor a fost una de dragoste sau una bazată pe interese de care erau amândoi dependenţi. Eu nu consider că Virginia Vallejo a fost o victimă a lui Escobar. Chiar ea se descrie a fi o femeie frumoasă, inteligentă, puternică, cu încredere în sine, iubitoare de lux şi capabilă să joace bărbaţii pe degete. În carte, adesea pune accent pe faptul că a fost amanta celor mai bogaţi şi puternici bărbaţi, un statut care i-a convenit de fiecare dată.
Autoarea a decis să colaboreze cu autorităţile nu neapărat pentru că avea conştiinţa încărcată, ci pentru că amantul a decis să o pedepsească, iar asta ar fi însemnat să trăiască singură, în sărăcie. Relaţia cu Pablo Escobar i-a închis uşile televiziunilor, dar şi pe cele ale apropiaţilor.
Cartea este plină de detalii şi personaje. Pentru oamenii care fac parte dintr-un spaţiu cultural diferit de cel al protagoniştilor, este posibil ca toate aceste elemente să-i copleşească. Eu vă recomand această carte nu neapărat pentru povestea de dragoste în sine, ci pentru perspectiva istorică, pentru modul în care este detaliată scena politică a Columbiei anilor ’80, cum traficul de droguri şi politica mergeau mână în mână. De fapt, Columbia a fost condusă de o bandă de criminali grandomani avizi de bogăţie şi putere.
Publicarea cărţii a creat un adevărat scandal politic în America Latină, pentru că numele care apar în carte aparţin personajelor politice care au „jucat” pe scena realităţii columbiene.
În 2010, Virginia Vallejo a primit azil politic în Statele Unite ale Americii. Şapte ani mai târziu, în 2017, a fost publicat filmul „Loving Pablo”, bazat pe cartea Virginiei Vallejo. Rolul autoarei a fost jucat de Penelope Cruz, iar cel al lui Escobar de soţul actriţei, Javier Bardem. Eu nu am văzut filmul, dar plănuiesc să o fac. Am auzit numai lucruri bune despre el.
Voi aţi citit această carte? Filmul l-aţi văzut?
Alte cărţi (bazate pe fapte reale) pe care vi le recomand:
- Bibliotecara de la Auschwitz
- Povestea mea
- Drumul către libertate
- Am fost sclava Daesh
- Juniper. Fetiţa născută prea devreme
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.