Luna aceasta împlinim un an de când ne-am mutat în casă nouă, la noi acasă cum îmi place mie să spun. La finalul anului trecut, am scris despre proiectul meu de suflet, „Acasă la noi”. În aceste articole, v-am povestit cum am amenajat fiecare încăpere a apartamentului nostru, dar nu am intrat în foarte multe detalii legate de organizarea dulapurilor.
Eu sunt de părere că organizarea dulapurilor se schimbă pe măsură ce ne obişnuim cu noul spaţiu, ne identificăm nevoile, modul în care funcţionăm cel mai bine. Astăzi, vreau să vă arăt care este modul meu de a-mi organiza bucătăria, forma în care consider că sunt cel mai eficientă. Nu vin cu vreo soluție nemaivăzută, dar poate că unele idei vi se vor potrivi şi vouă.
Produsele pe care le folosesc sunt împărţite pe zone/categorii
Am 4 zone principale:
♦ Generală – un dulap din bucătărie, cu 2 rafturi, în care îmi ţin făina, pesmetul, grişul, fulgii de ovăz, dar şi nuci, seminţe şi unele mirodenii, produse pe care le consumăm cel mai des. De exemplu, aici îşi au locul migdalele şi nucile caju, seminţele de cânepă şi cele de chia, dar şi pudra de cacao şi scorţişoara. Majoritatea alimentelor din acest dulap merg în preparatele dulci.
♦ Zona de mic dejun – un raft dintr-un dulap, pe care îmi ţin granola, cereale, fulgi de porumb, crackerşi, dar şi fructe uscate, nuci, seminţe, etc. Produsele de aici le folosesc, în general, la micul dejun ori consumate ca atare. Fulgii îi ţin în borcane (le prefer în locul pungilor), granola şi cerealele pe o tăviţă, pungile cu fructe uscate sunt organizate într-o cutie, iar cele cu nuci şi curmale le ordonez între cutia respectivă şi laterala dulapului.
♦ Zona cu condimente – aceasta este în jurul plitei şi a cuptorului, în coşul jolly şi deasupra hotei. Coşul jolly este dulapul pe şine, de lângă aragaz, în care ne ţinem uleiurile, în mare parte. Jolly-ul meu este pe 2 nivele. Aici ţin şi condimentele. Mă deranja cum se plimbau sticlele şi borcanele în el, aşa că am decis să le imobilizez. 🙂 În partea jos, am folosit o cutie, cumpărată din Pepco, care avea 3 despărţitoare mobile. Aici îmi ţin sticlele pe care le folosesc cel mai des, cu ulei de măsline, oţet balsamic şi uleiuri infuzate. În partea de sus, ţin condimentele, aproape toate în borcane (cele pe care le folosesc cel mai des). Fiecare borcan are etichetă şi majoritatea sunt puse faţă în faţă. În poză nu se observă, însă atunci când deschid jolly-ul văd eticheta de pe fiecare borcan. Aici am şi o cutie din plastic recuperată de la un pachet de biscuiţi, în care îmi ţin condimentele pe care le folosesc mai rar (motiv pentru care sunt în pungi). Deasupra hotei îmi ţin câteva condimente care n-au mai încăput în jolly, pe care le folosesc mai rar.
♦ Zona cu rezerve – vis-a-vis cu bucătăria deschisă, am un dulap mare, pe tot peretele (vedeţi aici). Aici există de toate, inclusiv o mini cămară amenajată pe vreo 5 rafturi. Pe 2 dintre ele, le-am botezat „zona de rezervă”, adică locul în care există stocuri şi rezerve. Toate rezervele îmi sunt în pungi, dar organizate în aşa fel încât să le pot vedea pe toate, să nu cumpăr alimente pe care le am deja. În spatele raftului, am pus borcane mari, pe care nu le folosesc şi am clădit câteva pungi peste ele. Practic, produsele îmi sunt organizate ca pe nişte trepte.
Fiecare cu borcanul lui
Pentru mine, este important ca atunci când deschid uşa dulapului să pot vedea exact ce şi cât am în acesta. Este unul dintre motivele pentru care îmi ţin alimentele în borcane. Al doilea motiv este cel estetic. Nu îmi place să am în dulapuri o multitudine de pungi legate cu elastice. Iar al treilea motiv ţine de curăţenie. Inevitabil, din pungi mai curge câte un fir de făină, mai scăpăm o boabă de cereală, etc.
Practic, fiecare cereală sau condiment, merge într-un anumit borcan, în funcţie de volum. Folosesc borcane mari, medii şi mici. Dimensiunile diferite îmi permit să le pot vedea şi organiza mai bine.
Folosesc 2 tipuri de etichete. Cele vizibile sunt din ardezie, autoadezive şi se pot şterge şi rescrie cu cretă ori cu chalk marker. Vi-l recomand pe cel din urmă, pentru că creta se va şterge de câte ori veţi pune mâna pe etichetă. Pentru produsele pe care le folosesc mai rar, quinoa, de exemplu, confecţionez nişte etichete mici pe care le lipsesc cu bandă adezivă transparentă de fundul borcanului (în exterior). Pe acestea scriu data la care expiră produsul respectiv.
Folosesc spaţiile considerate moarte
Cam în orice bucătărie există spaţii moarte, spaţii pe care nu le putem folosi în întregime sau chiar deloc. În general, acestea se întâlnesc în spatele uşilor care găzduiesc hota, acolo unde se întâlnesc două corpuri de mobilier (colţul) şi sub chiuvetă sau sub cuptor. Ideal este ca mobila să o proiectăm în aşa fel încât să ne putem folosi şi de aceste spaţii moarte. Vă povestesc cum am procedat eu:
♦ Sub chiuvetă – aici vă ţineţi şi voi gunoiul, nu? Am optat pentru sertare în loc de dulap cu uşă, pentru că mi se pare mai practic să deschid sertarul de câte ori vreau să arunc ceva la gunoi şi pentru că sertarul de sus mi-a permis să obţin un spaţiu de depozitare în plus.
♦ Dulapul cu hota – şi aici am ales să despart dulapul cu o poliţă. În partea de jos, am pus câteva condimente pe care le folosesc mai rar şi nu au mai încăput în coşul jolly, iar în partea de sus îmi depozitez borcanele.
♦ Sub cuptor – mobila am prevăzut-o cu un mic spaţiu de depozitare sub cuptor, numai bun să-mi pun acolo tăvile.
♦ Colţurile – mobilierul nostru nu se opreşte acolo unde se întâlnesc două corpuri, ci în perete. Acolo ţin tigăi, tăvi şi platouri pe care nu le folosesc foarte des. Le ţin în nişte suporturi pentru capace pe care le-am cumpărat din Ikea.
Principiile organizării mele sunt destul de simple, zic eu. Sper să vă inspire şi pe voi în organizarea spaţiului din bucătărie:
- zonele sunt organizate în funcţie de nevoi.
- când produsele din borcane se termină, le umplu cu ceea ce am în zona de rezervă. Când produsul din zona de rezervă se termină, îl notez pe lista pe care o ţin în permenenţă pe frigider, pe magneţi (de tip whiteboard). La fel procedez și cu produsele din frigider. Așa am mereu lista de cumpărături la vedere.
- folosesc spaţiile moarte.
- folosesc despărţitoare şi organizatoare care nu costă o avere, ci sunt materiale reutilizate ori care primesc o nouă întrebuinţare.
Ce trucuri aveți când vine vorba de organizare (indiferent de încăpere)?
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Unele principii le folosesc și eu, și anume borcanele cu de toate, inclusiv condimente. Iar în loc de dulapul cu rezerve, am o cutie mare de plastic cu capac, nu am atâta spațiu în dulapuri.
Însă am o întrebare – unde se găsesc acele etichete de ardezie autoadezive? Am căutat pe Google dar nu am primit răspuns satisfăcător.
Etichetele din ardezie le-am cumpărat din Luxembourg, dar se găsesc şi în România. Nu ştiu să îţi spun exact unde, pentru că nu am căutat.