Spanacul nu este preferatul meu, dar reţeta aceasta trebuie să o încercaţi pentru că este prea bună! Este una dintre rețetele care este pe repeat la noi în casă.

Ingrediente:

Pentru crustă (aluat fraged cu unt)

  • 250g făină
  • 120-125g unt (rece, de la frigider)
  • 40-50 ml apă rece
  • 1 gălbenuș
  • un praf de sare

Pentru umplutură

  • 250g ricotta
  • 500g spanac congelat
  • 1 ceapă
  • 2 căţei de usturoi
  • 3 ouă
  • 2 linguri de smântână
  • 1 linguriţă de mărar (opțional)
  • 1 linguriţă de pătrunjel verde (opțional)
  • 1/2 linguriţă de oregano (opțional)
  • sare
  • piper

Mod de preparare: 

Pasul 1

Aluatul îl puteți face în bolul robotului de bucătărie, cu ajutorul cârligului pentru aluat ori cu mâna. Eu prefer să-l fac cu mâna. Așa m-am obișnuit. Trebuie să știți că crusta se coace în 2 etape: goală și cu umplutura.

Ingredientele pentru aluat trebuie să fie reci. Făina am pus-o într-un bol. Deasupra, am pus untul rece, tăiat în bucățele și un praf de sare. Am început să frământ cu mâna până am obținut un aluat nisipos.

Am adăugat gălbenușul și apa rece, treptat. Nu adăugați toată cantitatea de apă dintr-o dată. Depinde de cât lichid are nevoie aluatul. Acest aluat nu se frământă, în schimb are nevoie de odihnă, la rece.

Aluatul l-am adunat într-un disc, l-am împachetat în folie alimentară și l-am dat la frigider. De obicei, îl las 1-2 ore, dar îi ajung și 30 de minute. Alteori, mă organizez în așa fel încât să am aluatul pregătit cu o zi înainte să coc tarta.

Pasul 2

După perioada de odihnă, am scos aluatul din frigider și l-am lăsat să se înmoaie pentru câteva minute, să fie modelabil (se întărește la rece). Am presărat puțină făină pe masa de lucru și pe sucitor și am întins aluatul într-o foaie rotundă, suficient de mare încât să îmbrace forma de copt (a mea a avut ∅27 cm).

Am uns forma de copt cu puțin unt și am presărat puțină făină pe fundul ei. Am transferat aluatul și l-am presat ușor încât să adere de fundul și pereții vasului. Am înțepat aluatul, din loc în loc, cu furculița și l-am dat la congelator pentru aproximativ 5 minute (sau la frigider pentru vreo 20 de minute, depinde de cât timp dispuneți).

Pasul 3

Am încins cuptorul la 190° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație (intenționez să încerc și varianta cu ventilație). Pentru coacerea crustei, folosesc un amestec de boabe de fasole cu boabe de năut pe care le așez pe o hârtie de copt, deasupra aluatului. Puteți folosi boabe din ceramică, speciale pentru copt. Am copt crusta timp de vreo 8-10 minute. Apoi, am îndepărtat hârtia de copt și boabele și am mai lăsat crusta la copt pentru vreo 10-15 minute. Am scos crusta din cuptor și am lăsat-o să se răcorească cât timp m-am ocupat de umplutură.

Așa procedez de fiecare dată cu aluatul pentru tartă. Pentru că nu fac tartele foarte înalte, dacă nu coc crusta cu greutate deasupra, aluatul se poate lăsa de pe pereții vasului și atunci nu mi-ar mai putea susține umplutură. Dacă aș coace crusta doar cu boabe, atunci suprafața ei nu ar fi suficient de coaptă.

Pasul 4

Ricotta am amestecat-o cu 2 ouă, verdeaţa şi condimentele. Am adăugat ceapa și usturoiul tăiate mărunt, apoi spanacul (decongelat).

Pasul 5

Pentru ca tarta să arate bine, am bătut un ou cu 2-3 linguri de smântână. Compoziţia aceasta am întins-o pe suprafaţa tartei.

Pasul 6

Am preîncălzit cuptorul la 180° Celsius şi am copt tarta timp de 30-40 de minute, până s-a rumenit frumos deasupra.

Găsiți pe blog și alte tarte delicioase:

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

8 Comments on Tartă cu ricotta și spanac

  1. Buna!
    Felicitari pentru creativitatea din bucatarie!
    Am o intrebare: spanacul decongelat se stoarce bine de tot, partial sau deloc?

  2. Mă gândeam că va fi bun, dar este cu adevărat delicios, a fost apreciat de toată lumea – și suntem 2 adulți cu 3 copii. Un adevărat succes 🙂 Mulțumesc pentru încă o rețetă faină 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *