Antonia a descoperit ciocolata anul trecut. Nu mi-am dorit să se întâmple, dar ştiţi voi că unii oameni simt nevoia să le ofere copiilor ceva dulce, adesea ciocolată. De atunci şi până acum, a gustat ciocolată din comerţ de vreo 3-4 ori, în diferite împrejurări pe care nu le-am putut controla.
Am vorbit despre ciocolată şi dulciuri. Ştie că nu cumpărăm dulciuri din magazin. Poate că decizia mea vi se pare exagerată, însă excepţia se poate transforma cu uşurinţă în regulă. Găsiţi pe blog un articol în care am povestit cum văd eu acest lucru şi care cred că este soluţia pentru a nu-mi frustra copilul.
I-am explicat de ce nu îi cumpăr ciocolată din comerţ şi am încurajat-o să-mi spună de câte ori i se face poftă de ciocolată, pentru că putem găsi alternative sănătoase preparate în casă. Se pare că varianta aceasta funcţionează. Aşa s-a născut şi această reţetă. Mare mi-a fost bucuria când am văzut că aceste negrese cu foarte puțin zahăr de cocos şi fără ciocolată au succes. Antonia mi-a spus că sunt atât de bune încât îi vine să le mănânce pe toate. Când s-au terminat, m-a pus să-i promit că îi voi mai face „neghese cu cociolată”.
Dacă aveţi copii care vă cer ciocolată, s-ar putea ca această reţetă să-i mulţumească. Este uşor de preparat, sănătoasă, suficient de dulce, cu un gust minunat şi cu textura negreselor tradiţionale.
Ingrediente:
- 15g seminţe de chia
- lapte vegetal (pentru hidratarea seminţelor)
- 300g cartof dulce (gătit)
- 1 banană (140g)
- 15g pudră de cacao crudă
- 30g zahăr de cocos (opţional)
- 10g unt de cocos
- 40g făină de migdale
- 60g fulgi de ovăz fără gluten
- scorţişoară
Mod de preparare:
- Seminţele de chia le-am lăsat la hidratat peste noapte. Le-am pus într-un recipient din sticlă cu capac şi am pus lapte vegetal cât să le acopere. Puteţi înlocui laptele vegetal cu apă. Seminţele de chia le puteţi hidrata şi timp de 3-4 ore. Ar trebui să se închege în acest timp.
- Cartoful dulce l-am tăiat cubuleţe şi l-am gătit la abur timp de aproximativ 17 minute. L-am lăsat să se răcească.
- Am mixat în blender următoarele ingrediente: cartoful dulce, banana, pudra de cacao crudă şi untul de cocos. Pentru copiii mai mici de 3 ani, puteţi înlocui pudra de cacao crudă cu pudră de roşcove. Dacă alegeţi să folosiţi pudră de roşcove, consider că nu mai este nevoie de îndulcitor, pentru că, spre deosebire de pudra de cacao, aceasta este dulce.
- Am încorporat în compoziţie budinca de chia, făina de migdale, fulgii de ovăz, scorţişoara şi zahărul de cocos. Dacă nu aveţi făină de migdale, o puteţi înlocui cu aproximativ 30g de făină de cocos sau de fulgi de ovăz. Puteţi folosi şi fulgi de ovăz cu gluten. Dacă aveţi fulgi mari şi duri, eu vă sfătuiesc să-i mixaţi în blender sau în râşniţă (să îi faceţi făină). Scorţişoara o adăugaţi după gust şi la fel procedaţi şi cu zahărul de cocos. Eu am considerat că este nevoie de puţin îndulcitor, dar nu prea mult, pentru că banana este dulce, la fel şi cartoful dulce.
- Eu am ales să fac negrese mici, individuale, în forme de mini brioşe. O puteţi coace şi întreagă, într-o tavă tapetată cu unt.
- Negresele le-am copt în cuptorul preîncălzit la 180° Celsius, timp de 12 minute. Le-am scos din cuptor când au trecut testul scobitorii. Mi-au ieşit 16 bucăţi. Dacă alegeţi să folosiţi o tavă, nu forme individuale, vă sfătuiesc să lăsaţi preparatul la copt puţin mai mult de 12 minute. O scobitoare vă ajută să ştiţi când este gata. 🙂
Nouă ne-a plăcut tare mult această reţetă. Garantez că vă satisface şi vouă, celor mari, pofta de dulce. 🙂 Să-mi daţi de veste dacă o încercaţi. 🙂
Alte reţete dulci şi sănătoase:
- Negresă cu dovlecei
- Cheesecake raw vegan cu afine
- Bomboane raw cu cacao şi unt de arahide
- Bomboane raw cu migdale şi pudră de roşcove
- Mini checuri cu fructe de pădure şi fulgi de ovăz (fără zahăr)
- Prăjitură norvegiană
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Eu am venit să dau de veste că am făcut negresele in seara aceasta. Încă sunt în cuptor, știu că frumos era să scriu după ce le și testez 😃, dar n-am mai avut răbdare, aluatul a fost prea bun la gust că sa nu iasă ceva bine.
Sunt foarte gustoase și sățioase, atat pt fetița mea de 2 ani cât și pt adulți! Mulțumim f mult pt rețetă!
Cu mare drag! Sa va fie de bine!
Untul de cocos cu ce se poate înlocui? Locuiesc in Grecia momentan și încă nu am găsit unt ce cocos aici, doar ulei. Mulțumesc!
Poti folosi ulei de cocos. 🙂
Bună Flavia! A fost un succes rețeta. Rețetele tale sunt ușor de preparat, bine explicate și de un real ajutor atunci când vrei sa gătești ceva sănătos. Mă bucur că ți-am descoperit blogul.
Ce mă bucur că mi-ai scris! Să vă fie de bine! 🙂