În 2018, mi-am propus să citesc 15 cărţi. Unii ar spune că sunt puţine dar, pentru mine, însemna un număr ambiţios de atins printre toate celelalte lucruri pe care le aveam de făcut pe parcursul anului. Am reuşit să citesc 11 cărţi şi mi-au plăcut toate. Anul acesta, mi-am făcut o listă, dar nu vreau să-mi impun un număr. Vreau să cred că timpul va fi în favoarea mea în toate privinţele.
De pe lista de cărţi din 2018 am transferat câteva titluri pe lista din acest an. Pe parcursul anului trecut, am reuşit să citesc:
♣ Mica enciclopedie Hygge. Reţeta daneză a fericirii
♣ Imperfecţi, liberi şi fericiţi
♣ Cele cinci limbaje ale iubirii
♣ Juniper. Fetiţa născută prea devreme
♣ Medicină, nutriţie şi bună dispoziţie
♣ Povestea mea
Am scris, pe blog, despre toate cărţile citite, cu excepţia ultimei, scrisă de Michelle Obama. Am terminat-o cu câteva zile înainte să se încheie anul, în vacanţa pe care mi-am impus să o am, fără laptop şi cu prea puţin acces la internet.
Lista mea cu cărţi pentru 2019
În 2019, am o listă de 28 de cărţi. De fapt, 18 pe care le-am selectat să le citesc neapărat, la care am adăugat alte 10 recomandări pe care le-am primit de curând. Veţi vedea că sunt titluri din domenii foarte diferite. Unele sunt de parenting, altele sunt de dezvoltare personală. Prea multă ficţiune nu găsiţi pe lista mea, dar veţi vedea un număr considerabil de biografii, poveşti ale unor oameni celebri sau oameni simpli cu poveşti sfâşietoare. Nu spun că le voi citi pe toate, dar voi avea de unde alege. Dacă şi voi vă întocmiţi, la început de an, o listă cu cărţi de citit, poate vă inspiră sugestiile de mai jos.
♦ Buyology de Martin Lindstrom – Adevăruri şi minciuni despre motivele pentru care cumpărăm. Exact despre asta e cartea. Autorul a adunat descoperirile pe care le-a făcut în timpul unui studiu de neuromarketing şi le-a sintetizat în această carte. Ce ne captează interesul şi ce ne determină să cumpărăm?
♦ Familia conştientă de Shefali Tsabary – o carte de parenting foarte lăudată, o carte ca o călătorie, care ne va ajuta să trecem peste frici şi iluzii legate de parentaj. Asta ne promite autoarea, mamă şi psiholog clinician.
♦ Gala-Dali de Carmen Domingo – cartea ilustrează povestea de dragoste dintre Dali şi Elena Dimitrievna Diakonova, cunoscuta drept Gala, o femeie dominatoare, atipică vremurilor în care a trăit.
♦ Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar de Virginia Vallejo – cartea descrie viaţa lui Pablo Escobar, a baronului legendar al drogurilor, una dintre cele mai strălucite minţi criminale din istorie. Pe lângă povestea de iubire dintre el şi autoare, se vorbeşte şi despre lumea pe care traficantul şi-a construit-o.
♦ Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor de Gary Chapman şi Ross Campbell – după ce am citit cele 5 limbaje ale iubirii, sunt curioasă dacă în cazul copiilor sunt altele, care sunt ele şi cum le putem folosi în raport cu copiii.
♦ Floarea deşertului de Waris Dirie şi Cathleen Miller – este povestea adevărată a lui Waris Dirie, ecranizată în 2009. De la o adolescentă analfabetă şi săracă, care a fugit de viaţa din deşertul african, Waris Dirie a ajuns la Londra, unde a lucrat ca servitoare într-o reşedinţă. Astăzi este un model de renume mondial şi ambasador special al ONU.
♦ Femei care aleargă cu lupii de Dr. Clarissa Pinkola Estes – am auzit multe lucruri bune şi despre această carte. Autoarea, psihanalist, consideră că în fiecare femeie zace un spirit creativ şi înţelept, cu instincte bune, pasionată şi puternică, dar societatea a constrâns-o să-şi domolească elanurile, să o „civilizeze”. Cu această carte, autoarea îşi doreşte ca fiecare femeie să se regăsească.
♦ Cum să creşti un copil sigur de sine de Kent Hoffman, Glen Cooper şi Bert Powell
♦ Soţia plantatorului de ceai de Dinah Jefferies
♦ Totul despre ce mâncăm – cartea explică întregul proces din jurul mâncării, de la cum este produsă până la efectele pe care aceasta le are asupra organismului nostru.
♦ Confesiunile unei mame imperfecte de Harriet Lerner
♦ Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace de Stephen R. Covey – această carte o am încă de anul trecut pe listă. Din informaţiile pe care le am, cartea aceasta este una de referinţă printre cele care tratează subiectul dezvoltării personale.
♦ Lecţii de magie de Elizabeth Gilbert – încă de anul trecut îmi propun să citesc şi această carte. Este despre creativitate, despre cum să ne lăsăm conduşi de curiozitate şi nu de frică.
♦ Sparge tiparele de Seth Godin – în recenziile pe care le-am citit despre această carte, se regăseşte aceeaşi idee: este o oază de inspiraţie şi motivaţie.
♦ Bibliotecara de la Auschwitz de Antonio G. Iturbe – aceasta este prima carte pe care o citesc în acest an. Este despre o filă tristă din istoria omenirii, viaţa la Auschwitz şi toate dedesubturile ei.
♦ Open de Andre Agassi – viaţa unui campion care nu-şi dorea să fie campion transpusă în cuvinte.
♦ 27 de paşi de Tibi Uşeriu – altă poveste de viaţă, cea a lui Tibi Uşeriu, un copil nefericit care ajunge în cercurile nepotrivite, de acolo la o închisoare de maximă securitate, om care astăzi se bucură de titulatura de alergător de anduranţă în curse extreme.
♦ Inteligenţa erotică de Esther Perel
Alte recomandări pe care le-am primit
◊ Cele 40 de legi ale iubirii de Elif Shafak
◊ Orbi de Petronela Rotar
◊ Privind înăuntru de Petronela Rotar
◊ Necredincioasa de Ayaan Hirsi Ali
◊ Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson
◊ Eu voi fi ultima de Nadia Murad
◊ Cel care mă aşteaptă de Parinoush Saniee
◊ Soţ şi soţie de Zeruya Shalev
◊ Succesul redefinit de Arianna Huffington
◊ Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson
Voi ce cărţi vă propuneţi să citiţi anul acesta? Ce cărţi recomandaţi?
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Fiica negustorului de mătase – Dinah Jefferies, Cele cinci limbaje ale scuzelor, Crierul copilului tau . Mulțumesc de inspirație. Necredincioasa este o carte minunata.
Mulţumesc pentru recomandări. 🙂
Sotia plantatorului de ceai am cumarat o si Eu e pe lista dupa ce termin Copilul invizibil, dupa ce o citesc chiar ma gandeam ca ar trebui sa schimb sau sa vand cartile mele ca nu Mai am loc apoi, cartile si jucariile copiilor au invadat casa😁 plus asa fac buget separat pentru cartile mele. Lectura usoara😉
Cum ţi se pare Copilul invizibil?
Eu îmi dau destul de des cărţile. Chiar şi pe blog am dat câteva, la cititori, şi mă gândesc să procedez astfel şi în acest an. 🙂
Super lista. Ma voi inspira și eu din ea. Anul asta mi am propus minim o carte pe luna. Sper sa reușesc! Ți as mai recomanda : vânătorii de zmeie și Spendida cetate a celor o mie de sori. Și dacă ai pe lista deja Celui care ma așteaptă, după ce o citești recomand și Tatăl celuilalt copil scrisă de același autor.
Tocmai am cumpărat la recomandarea ta și după ce am citit niște reviewuri, Bibliotecara de la Auschwitz. Pe lista mai am : acolo unde femeile sunt regi, cele cinci limbaje ale iubirii și Citind Lolita in Teheran. Mult spor sa avem!
Le-am citit pe toate 3 cele recomandate de tine si mi-au placut tare mult. Am scris pe blog despre fiecare in parte. Si despre „Cele 5 limbaje ale iubirii”.
Dupa ce citesti „Bibliotecara de la Auschwitz”, sa imi spui daca ti-a placut. Saptamana viitoare scriu cate ceva si despre cartea asta. Sa avem spor si timp! 🙂