Pastele tartinabile pot fi o soluţie sănătoasă şi gustoasă atât pentru micul dejun, cât şi pentru o cină rapidă ori pentru o gustare. Se unge pâinea cu pasta dorită şi gata masa. Acasă, se pot realiza o mulţime de combinaţii gustoase, adaptate tuturor membrilor familiei, cu puţine ingrediente. În plus, pregătirea unei reţete tartinabile nici nu ia prea mult timp. Pastele tartinabile din comerţ nu sunt tocmai o alegere inspirată, pentru că majoritatea, pe lângă ingredientele principale, conţin conservanţi, arome, coloranţi şi grăsimi nesănătoase. Eu ştiu exact ce pun în pastele noastre tartinabile şi vă spun şi vouă. Vă dau câteva idei de reţete. Măcar una ar trebui să vi se potrivească şi vouă. 🙂 Şi asta nu-i tot. Vă dau şi câteva exemple de sortimente de crackerşi gustoşi şi sănătoşi, nişte alternative la pâinea cea de toate zilele, care merg perfect cu pastele tartinabile de mai jos.

 

Pastă tartinabilă de legume cu ciuperci

 

Ingrediente: 

  • 1/2 ardei roşu copt
  • 80g dovlecel gătit
  • 2 linguri vinete coapte
  • 70g gălbiori fierţi
  • 1 căţel usturoi
  • 1/4 ceapă roşie
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare: 

Ardeii, vinetele şi gălbiorii i-am scos din congelator, din proviziile pentru iarnă. Am mixat vinetele cu dovlecelul, usturoiul şi uleiul de măsline. Ardeiul copt l-am tocat mărunt. La fel am procedat cu ceapa şi cu gălbiorii. Le-am amestecat pe toate. Am adăugat piper proaspăt măcinat şi sare de mare aromatizată cu roşii uscate şi busuioc, preferata mea. Această pastă tartinabilă am servit-o pe pâinici (flatbread) cu rozmarin şi sare de mare, din ovăz integral, fără ingrediente modificate genetic, fără grăsimi hidrogenate, fără conservanţi şi arome artificiale. O reţetă numai bună pentru cei care nu consumă produse de origine animală sau care ţin post.

 

Pastă de ardei copt cu telemea

 

Ingrediente:

  • 1/2 ardei roşu copt
  • 50g telemea de vacă
  • 50g iaurt grecesc
  • 1 căţel usturoi
  • 1 lingură ulei de măsline
  • oregano uscat
  • cepşoară

 

Mod de preparare: 

Am tocat ardeiul copt şi am zdrobit telemeaua cu furculiţa- Le-am amestecat cu iaurtul, usturoiul zdrobit, cepşoara tocată, uleiul de măsline şi oregano uscat. Dacă nu aveţi cepşoară, puteţi folosi 1-2 fire de ceapă verde. Ah, cât de bine se potriveşte ardeiul copt cu telemeaua! Nu am adăugat sare, pentru că telemeaua era deja sărată. Această pastă tartinabilă s-a potrivit perfect cu nişte crackerşi cu seminţe, fără gluten, din ovăz integral.

 

Guacamole cu năut

 

Ingrediente:

  • 50g năut (cântărit înainte de hidratare)
  • 70g avocado (interiorul, fără coajă şi sâmbure)
  • 5 roşii cherry
  • 1/4 ceapă roşie
  • 1-2 linguri suc de lămâie
  • 1/2 linguriţă chimion măcinat
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare: 

Boabele de năut le-am hidratat peste noapte şi apoi le-am fiert până au devenit moi. Cu ajutorul unei furculiţe, am zdrobit boabele de năut şi interiorul unui avocado. Peste acestea, am adăugat roşii cherry tăiate mărunt, ceapă roşie tocată, 2 linguri de zeamă de lămâie, o jumătate de linguriţă de chimion măcinat, piper proaspăt măcinat şi sare aromatizată cu roşii uscate şi busuioc. Bineînţeles, cantităţile le ajustaţi după gustul vostru. Această pastă tartinabilă am asortat-o cu crackeşi din ovăz integral, fără gluten.

 

Crackerşii pe care i-am folosit pentru pastele tartinabile de mai sus

 

Reţete bonus

♦ Dacă vreţi o salată de vinete sănătoasă, puteţi încerca varianta cu cu maioneză de dovlecei. Nu veţi simţi diferenţa între salata de vinete cu maionează clasică şi aceasta.

♦ Pe blog, găsiţi un articol cu alte 12 reţete tartinabile.

Să vă mai spun ceva. Pentru aperitivele de sărbători, ce ar fi dacă aţi opta pentru preparate mai uşoare şi mai sănătoase decât cele tradiţionale? Ce ziceţi de vreo 3-4 paste tartinabile pe 2-3 sortimente de crackerşi?

 

Ce crackerşi am folosit şi de unde îi puteţi cumpără? 

 

Am anticipat întrebările voastre, nu-i aşa? 🙂 De-a lungul timpului, am încercat mai multe tipuri de crackerşi care m-au mulţumit mai mult sau mai puţin. De curând, am descoperit Nairn’s, o marcă englezească, care are în portofoliu 3 tipuri de produse: pâinici (oatcakes), biscuiți și crackerși, la care se adaugă și fulgi din ovăz integral (porridge). La rândul lor, înlocuitorii de pâine Nairn’s (pâinicile și crackerșii) se regăsesc sub 3 game diferite, organică, clasică sau fără gluten, fiecare dintre acestea având diferite sortimente. Una dintre gamele cele mai apreciate este cea a produselor fără gluten (pâinici, biscuiți și crackerși),
aceastea fiind votate cele mai bune produse făra gluten din Marea Britanie.

Crackerşii sunt din ovăz integral, bogaţi în fibre, fără zahăr, coloranţi sau arome artificiale, fără ingrediente modificate genetic şi fără grăsimi hidrogenate. De la aceeaşi marcă, găsiţi şi nişte biscuiţi delicioşi, cu conţinut scăzut de zahăr şi cu ingrediente prietenoase cu sănătatea precum crackerşii. Le puteţi cumpăra din magazinele Carrefour, Mega Image, Kaufland, DM, Bebe Tei și
Naturalia sau online, pe AlimenteSpeciale.ro și pe Unicorn-Naturals.ro.

 

 

Sper să vă fie de folos recomandările mele. Aştept să-mi spuneţi care sunt crackerşii voştri preferaţi şi ce reţetă tartinabilă plănuiţi să încercaţi. 🙂

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *