Anul acesta este primul pe care îl petrecem cap-coadă acasă. Deocamdată nu ne bucurăm de cea mai călduroasă vară, dar ne delectăm cu roadele ei gustoase, căpşuni, cireşe, afine, gălbiori, dovlecei, fasole galbenă, pepene roşu şi alte bunătăţi. Chiar dacă fac parte din generaţia milenialilor, îmi place să păstrez tradiţia bunicilor şi a mamei mele, pusul pe iarnă (că aşa i se zice la noi, în Ardeal). Îmi aduc aminte de vremurile când eram copil şi femeile casei puneam pungi cu de toate în congelatoare, ordonau pe rafturile cămărilor zecile de borcane cu dulceaţă, fierbeau zacusca cu orele şi-o învârteau cu spor să nu se prindă de fundul oalei şi aşezau tacticos legumele la murat în borcane. Ei bine, mare parte din aceste lucruri îmi doresc să le fac şi eu.
Vreau să am în congelator alimentele care ne plac şi să ne bucurăm şi iarna de gustul lor. Îmi doresc dulceţuri gustoase, cu mai puţin zahăr (sau deloc) şi fără conservanţi. Îmi place şi zacusca, în special cea cu dovlecei, pe care n-o găsiţi pe nicăieri de cumpărat. Îmi doresc să îmi pun bunătăţi pe iarnă şi mi-am propus să încep o serie de articole pe această temă. Poate vă ajută sau vă inspiră pe voi. Poate vă conving că se fac mai uşor decât pare. 🙂 Primul din această serie, l-am dedicat dulceţii de cireşe cu banane, făcută fără zahăr şi fără îndulcitori. Astăzi vă povestesc cum pun eu afinele şi cireşele pe iarnă.
Cireşele
Dintre cireşe şi afine, cu cireşele este cel mai mult de lucru, pentru că au sâmburi şi codiţe care trebuie scoase înainte de congelare. Înainte să mă apuc de treabă, am spălat bine cireşele şi le-am şters cât am putut cu un prosop de bucătărie. Codiţele le-am pus separat, la uscat, că se zice că ceaiurile din cozi de cireşe ar fi bune pentru diferite afecţiuni. Sâmburii i-am scos cu ajutorul unui cuţit ceramic pentru a evita pe cât se poate oxidarea fructelor. Cireşele tăiate în jumătăţi le-am pus la congelat, într-un strat, în pungi care se închid ermetic. Am pus aproximativ 300g de cireşe/pungă. Le-am aşezat una peste alta în congelator, să aştepte să fie servite în lunile care vor veni.
Am pus şi o pungă de cireşe cu sâmburi ca să văd cum se comportă după decongelare. Bănuiesc că nu-şi vor păstra ţinuta ca cele tăiate în jumătăţi, dar am zis că testez şi varianta asta măcar să ştiu exact ce se întâmplă. 🙂
Afinele
Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele. Pe lângă antioxidanţi, conţin cantităţi însemnate de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, cupru, seleniu, zinc şi fier. Sunt nişte fructe mici, greu de cules, dar cu beneficii importante pentru sănătate. Eu am căutat afine de pădure, adusă de la munte, nu afine de cultură. Diferenţele dintre cele 2 sunt destul de vizibile şi înclin să cred că şi proprietăţile. Afinele de pădure sunt mici şi uşor acrişoare, iar afinele de cultură au bobul dublu sau chiar triplu ca dimensiune faţă de primele şi sunt mai dulci.
Din 2,5 kg de afine am făcut dulceaţă şi 2,5 kg le-am pus la congelat. Ideea este să le congelaţi în cel mai scurt timp după ce sunt culese, pentru că se alterează destul de repede. Unele dintre ele mai au codiţe mici în urma culesului, dar nu prea aveţi cum să le îndepărtaţi pe toate, cel puţin eu nu o fac. Spăl afinele, le las să se scurgă sau le usuc cu un prosop (atenţie, pentru că pătează) şi le pun la congelat în pungi care se închid ermetic. Ca şi cantitate, am pus cam 250-300g/pungă, cât am folosi la 1-2 micuri dejun, la o prăjitură sau la o budincă. Vă sfătuiesc să le puneţi în pungi cu o paletă perforată de bucătărie, pentru că lasă destul de mult suc şi nu aţi vrea să îl congelaţi şi pe acesta. Când le decongelaţi, vă recomand să le lăsaţi la scurs într-o sită.
În urmă cu 2 ani, am scris despre conservarea alimentelor, despre sterilizare, congelare şi decongelare şi am inclus o listă cu legume care trebuie opărite înainte de a fi congelate. Ca o continuare la acel articol, am întocmit un tabel cu duratele de refrigerare şi congelare ale alimentelor. Îl puteţi descărca în format PDF. Sper să vă fie de folos!
Voi ce bunătăţi puneţi pe iarnă?
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Poti folosi un pai mai gros pentru a scoate samburii din cirese. E mai simplu si pastrezi cireasa intreaga 🙂
Ştiu de trucul cu paiul, dar mie nu mi-a ieşit. Poate nu am avut paie suficient de bune. Mai încerc şi la anu’. 🙂