De multă vreme îmi propun să încerc o terină de peşte. După terina cu pui şi legume, cea cu peşte îmi era pe lista cu reţete de încercat neapărat. Se poate servi rece sau reîncălzită, poate fi servită ca aperitiv ori la o masă principală. Noi am servit-o cu o garnitură de orez cu legume. Dacă vă place peştele, vă recomand să o încercaţi.

 

Ingrediente: 

  • 500g peşte
  • 2 albuşuri
  • 1 morcov
  • 160-170g smântână
  • pătrunjel verde
  • usturoi granulat
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare: 

  1. Alegeţi un peşte fără oase şi fără piele. Eu am folosit cod congelat. L-am lăsat la decongelat peste noapte, în frigider, şi l-am tamponat bine cu hârtie de bucătărie pentru a elimina apa în exces. După decongelare şi eliminarea apei aveam 500g de peşte.
  2. Puneţi peştele în blender şi asezonaţi-l cu sare şi piper. După ce aţi mărunţit peştele, adăugaţi apoi albuşurile. Dacă folosiţi somon, de exemplu, puteţi pune un ou întreg. Dacă optaţi pentru un peşte alb, atunci folosiţi 2 albuşuri, pentru că gălbenuşurile ar putea să-i dea terinei o culoare gălbuie, un aspect nu prea plăcut.
  3. Am încorporat smântâna cu mâna, cu o lingură. Mixată prea mult şi la o viteză prea mare, smântâna devine unt. Pentru a nu obţine o terină prea grasă, încorporarea smântânii cu mâna este varianta cea mai sigură. Dacă alegeţi să faceţi o terină mai mare sau mai mică decât a mea, calculaţi cantitatea de smântână în funcţie de volumul peştelui, să fie puţin mai mult de jumătate din volumul acestuia.
  4. Pentru gust şi aspect, puteţi adăuga în terină fructe uscate, fistic, ierburi aromatice (coriandru, de exemplu) sau legume. Eu am adăugat morcov. Optaţi pentru legume care nu sunt apoase. Gătiţi-le puţin şi lăsaţi-le la scurs înainte de a le încorpora în compoziţie. Eu am gătit morcovul timp de 6-7 minute la abur.
  5. Am adăugat pătrunjel verde şi usturoi granulat după gust. Am transferat amestecul în forme (din silicon) de mini checuri. Puteţi folosi şi o tavă clasică pentru chec unsă cu puţin unt în prealabil. Cel mai probabil, în acest caz, va trebui să calculaţi un timp de coacere mai îndelungat. Apăsaţi bine compoziţia cu o lingură sau cu o spatulă pentru a îndepărta bulele de aer şi pentru ca terina voastră să fie compactă.
  6. Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius. Gătiţi terina la bain marie, adică vasul în care gătiţi terina îl veţi pune într-un vas mai mare în care aţi pus apă caldă. Vedeţi mai jos cum am procedat eu. Pentru 500g de peşte, ar trebui să calculaţi un timp de coacere de aproximativ 30 de minute. Dacă nu vreţi ca terina să prindă culoare deasupra, o puteţi acoperi cu hârtie de copt. Eu nu am acoperit-o şi nu a prins culoare. Când este gata, lăsaţi terina să se răcească şi apoi puneţi-o în frigider peste noapte sau pentru aproximativ 5 ore. Terina mea a lăsat puţină apă după coacere. Am scurs-o înainte de a o pune la frigider. După acest timp în care a stat la rece, o puteţi servi cu garnitura preferată.

 

 

 

 

 

 

Alte reţete care s-ar putea să vă placă: 

 

Terină cu pui şi legume

Chiftele cu pui şi curry

Dovlecei umpluţi cu carne de pui şi legume

 

Pastă tartinabilă de somon

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *