După publicarea pe blog a meniurilor Antoniei, mulţi mi-aţi scris că apreciaţi cum am ales să-mi hrănesc copilul, cum văd alimentaţia ei şi a noastră, a familiei. Să ştiţi că şi eu am fost la fel ca voi. La începutul diversificării am întrebat medici, am scormonit internetul şi am citit informaţii oficiale care să mă ajute să iau deciziile cele mai bune pentru copilul meu. Cel mai probabil, nu ştiţi că omul care m-a ajutat cel mai mult în această aventură este chiar Cosmina. Mi-a dat sfaturi şi mi-a trimis link-uri (ale unor instituţii în domeniu) ori de câte ori aveam nelămuriri. Au trecut mai bine de 2 ani de când o cunosc, doar online din păcate, dar îi sunt la fel de recunoscătoare că m-a ajutat să-mi limpezesc gândurile, să trec peste frici şi să iau decizii ale căror roade le culeg astăzi.
Despre Cosmina am mai scris aici. Este mama care a avut curajul să renunţe la carieră pentru pasiune. Şi bine a făcut, pentru că ştiu cât de dedicată este, cât de mult studiază şi munceşte pentru ceea ce o pasionează. Astăzi nu vreau să vă vorbesc despre ea, ci despre prima ei carte, „Diversificarea pas cu pas”, un ghid conceput pentru a oferi informaţii despre alimentaţia echilibrată a copilului de la 6 luni la 2 ani. Eu îndrăznesc să spun că informaţiile sunt utile oricărui părinte, indiferent de vârsta pe care o are copilul.
Cartea este împărţită în 5 capitole.
Capitolul 1 – Introducerea alimentelor
Veţi găsi informaţii despre sistemul digestiv al bebeluşului şi despre piramida alimentară. Aici este subliniată următoarea idee: „Laptele matern este baza până la 1 an. Nu îţi face griji dacă cel mic nu mănâncă solie atâta timp cât este alăptat„. Am auzit foarte des astfel de sfaturi. Cosmina le consideră eronate, deoarece copilul are nevoie atât de lapte matern, cât şi de hrană solidă. Laptele matern nu îi mai oferă copilului o cantitate suficientă de minerale şi vitamine, iar hrana solidă este necesară pentru ca aportul de nutrienţi să fie optim. Tot în acest capitol veţi vedea că este susţinută alăptarea la cerere până la vârsta de minim 2 ani. Se vorbeşte şi despre apă. Ea nu se oferă în timpul mesei, pentru că încetineşte digestia, sucurile digestive fiind diluate.
Capitolul 2 – Grupele alimentare
Este cel mai complex capitol al cărţii, din care vă redau câteva idei utile şi vă scot în evidenţă câteva dintre subiectele abordate:
♣ Combinaţiile alimentare contează nu numai pentru o digestie optimă, dar şi pentru un aport maxim de nutrienţi. Unii nutrienţi din unele alimente pot interfera cu alţii prezenţi în alte alimente, iar asta duce la o asmilare scăzută în organism.
♣ Se menţionează cantităţile de lichide necesare unui bebeluş mai mare de 6 luni. Se atrage atenţia că, în acest caz, lichidele nu includ sucuri sau ceaiuri. Ceaiul poate interfera cu absorbţia de fier. Se oferă doar în scop terapeutic şi în cantităţi limitate. Sucurile se recomandă în cantităţi foarte mici, în mod ideal deloc, pentru că, prin stoarcerea fructului, în suc ajung zaharurile, iar fibrele şi majoritatea nutrienţilor rămân în pulpă. În plus, există o strânsă legătură între sucuri şi apariţia obezităţii infantile.
♣ Importanţa citirii etichetei atunci când ambalajul spune că produsul este recomandat copiilor. Cosmina ne oferă câteva informaţii esenţiale după care să ne ghidăm atunci când citim etichetele.
♣ De ce este important să hidratăm cerealele şi care sunt timpii de hidratare pentru nuci şi cereale.
♣ De ce este importantă carnea în meniul unui copil când există tendinţe care recomandă eliminarea cărnii din alimentaţia copilului şi care este necesarul proteic al acestuia. Cosmina subliniază ideea de echilibru proteic, adică cel mic ar trebui să consume atât proteine de origine animală, cât şi proteine de origine vegetală. Totuşi, consumul excesiv de proteine nu este fără consecinţe şi printre ele regăsim: dezvoltarea şi maturizarea sexuală precoce, afecţiuni ale rinichilor, accelerarea eliminării calciului, etc.
♣ De ce laptele de vacă nu este recomandat să se ofere înaintea vârstei de un an. Credinţa conform căreia laptele de vacă îl va ajuta pe copil să aibă oase sănătoase şi o cantitatea optimă de calciu este demontată.
♣ Informaţii utile despre îndulcitorii naturali, grăsimi, superalimente şi suplimente alimentare.
Capitolul 3 – Alergiile alimentare
Alergiile alimentare pot provoca probleme de sănătate. Găsiţi informaţii despre principalii alergeni şi în ce cazuri există risc crescut de a dezvolta alergii alimentare.
Capitolul 4 – Siguranţa şi igiena alimentelor
Trăim în timpurile în care informaţia este la tot pasul, însă de multe ori mi-a fost dat să văd că părinţii ignoră sfaturi simple de igienă alimentară. Le găsiţi scrise pe toate în acest capitol.
Capitolul 5 – Meniuri şi recomandări
În ultimul capitol al cărţii, Cosmina vorbeşte despre alimentaţia copilului în constipaţie şi în diaree, despre alimentele „interzise” în alimentaţia bebeluşului, precum şi despre importanţa alăptatului.
Fetiţa mea împlineşte în curând 3 ani, însă cartea Cosminei o găsesc utilă şi la această vârstă. Conţine o mulţime de informaţii utile şi mi-ar fi plăcut să o am înainte de a începe diversificarea, chiar şi după ce am păşit în această aventură. În ianuarie 2018 a apărut ediţia revizuită a cărţii, cu ceva informaţii în plus faţă de prima carte lansată. Vă puteţi comanda cartea de aici.
Vestea bună este că am pentru voi un exemplar. Tot ce trebuie să faceţi pentru a intra în posesia lui este să-mi scrieţi într-un comentariu (pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde este postat acest articol) de ce v-ar plăcea să aveţi această carte şi să etichetaţi 2 prietene cărora le-ar putea fi utilă. Aştept comentariile voastre până joi, 8 februarie, la ora 17:00. Vineri voi extrage câştigătorul prin random.org şi-l voi anunţa atât pe blog, cât şi pe pagina de Facebook a acestuia. Succes!
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Sursa foto (2): Pixabay.
Buna.iti urmaresc cu mare interes blogul as dori aceasta carte pentru ca am Un copil cu o malformatie renala si incerc sa ii ofer o alimentatie cat mai sanatoasa .
Bună, Lucia.
Îmi pare rău pentru problema de sănătate a puiului tău. Te rog să laşi comentariul pe pagina de Facebook, acolo unde am postat articolul. Mulţumesc!
Buna as dori si eu cartea
Bună! Găseşti un link în articol de unde o poţi comanda.