M-aţi întrebat în repetate rânduri ce produse folosesc şi ce mărci recomand. M-am gândit să fac o listă cu produsele care se regăsesc cel mai des pe lista noastră de cumpărături, care nu-mi lipsesc din dulap, din cămară, din frigider sau din congelator. În dreptul fiecărui produs veţi găsi mărcile pe care le-am încercat (sper să mi le aduc aminte pe toate). Unele se găsesc doar în Luxemburg, Germania, Franţa şi poate în alte ţări din Vest, altele se găsesc şi în România, dar mai degrabă în magazinele bio online sau offline decât în hipermarket-uri. Unele produse le-am găsit şi în hipermarket-urile care au raioane bio (Carrefour, de exemplu) sau în Plafar. De asemenea, am să menţionez cum folosesc anumite produse şi chiar am să vă dau exemple de reţete. Sper să vă fie de folos! 🙂
CEREALE ŞI PSEUDOCEREALE
Anul trecut am scris un articol despre cum consumăm corect cerealele şi pseudocerealele. Aici găsiţi timpii de hidratare, timpul aproximativ de fierbere şi proporţia de lichide necesară fierberii, plus câteva idei de reţete.
- Quinoa (Al Natura, Auchan Bio). O folosesc cel mai des în combinaţie cu legume pentru prânzul Antoniei (exemplu: Quinoa în 3 culori, Quinoa cu sos de ardei copt) sau în salatele mele (exemplu: Salată de quinoa).
- Mei (Al Natura, DM, Davert, Auchan Bio). Cel mai des fac budincă de mei cu mere, budincă de mei cu măr şi dovleac și budincă de mei cu ciocolată.
- Bulgur (Davert, Rapunzel, DM). Este pseudocereala mea preferată. Salata de bulgur cu legume este minunată. Antonia preferă bulgurul cu fructe uscate și pudră de roșcove, bulgurul cu cremă de afine şi cândva îi plăcea şi budinca de bulgur cu legume. Acum nu o mai apreciază întotdeauna, dar a rămas o mare iubitoare de budinci dulci (de exemplu, budincă de bulgur cu ricotta (fără zahăr) ).
- Orez (Auchan Bio, Primeal, Biog, Jardin Bio). Nu suntem mai consumatori de orez. Folosesc orez basmati în combinaţiile de orez cu legume (Risotto cu ciuperci ) şi orez integral cu bobul rotund pentru budincile cu orez. Din Metro cumpăr orez basmati integral de la Scotti.
- Făina de porumb. Pe lângă clasica mămăligă cu iaurt şi/sau cu brânză sau varianta mămăligii reciclate, bruschete cu mămăligă, mălaiul îmi place şi în budinci sau în prăjituri (Chec cu mălai şi portocale, Chec cu mălai, lămâie şi zmeură, Budincă de mălai cu lămâie, Budincă de mălai cu dovleac şi banană (fără zahăr) ). În România am încercat-o pe cea de la Panzani.
- Couscous (Auchan Bio, Rapunzel, Davert). Antoniei îi plăcea mult couscous-ul atât în combinaţii dulci (Budincă de couscous în două culori), cât şi cu legume (Couscous cu legume), însă de vreo câteva luni nici nu mai vrea să-l vadă decât în varianta dulce.
- Linte (Al Natura, Davert). Nu-i chiar o cereală, ci o plantă leguminoasă. O prefer pe cea roşie pentru că nu necesită hidratare şi fierbe repede. Idei de reţete: Supă cremă de linte, Tocăniță de linte cu legume, Supă cremă de linte roşie cu curry.
- Griş integral (Demeter). Prefer grişul integral pentru aportul mai mare de nutrienţi. Idei de reţete: Biscuiți fragezi cu griș, Griş cu lapte şi seminţe, Budincă de griş la cuptor.
- Fulgi de ovăz (Jardin Bio, Dambert, Solaris – cei moi). Sunt de departe preferaţii noştri, în special la micul dejun în combinaţie cu lapte vegetal, banană şi mesquite sau scorţişoară. Îi prefer pe cei moi. Idei de reţete: Crumble cu vişine şi fulgi de ovăz, Biscuiţi cu ovăz şi migdale, Prăjitură norvegiană, Brioşe cu fulgi de ovăz (fără făină şi fără zahăr).
- Fulgi de porumb. Sunt noii veniţi din dulapul nostru, dar sigur nelipsiţi pentru cel puţin o perioadă de câteva luni. Antoniei îi plac foarte mult în lapte vegetal. Eu aleg fulgi de porumb fără zahăr sau îndulcitor adăugat de la Verival sau de la Solaris. Îi găsiţi în magazinele bio şi la raionul bio din Carrefour.
SEMINŢE ŞI NUCI
Multe seminţe şi nuci sunt considerate superalimente datorită conţinutului crescut de minerale şi vitamine pe care le conţin. Anul trecut am scris un articol în care am explicat ce beneficii au superalimentele, cum şi în ce cantităţi se consumă şi cum le folosesc eu. Articolul îl găsiţi aici.
- Seminţe de chia (Govinda Natur). Idei de reţete: Budincă de chia cu căpşuni şi banane, Budincă de chia cu „ciocolată”, Budincă de chia cu kaki şi rodie, în smoothie-uri, Budincă de chia cu ciocolată şi cremă de caju, Budincă de chia cu ananas şi cocos (fără zahăr).
- Seminţe de cânepă (Canah). Idei de reţete: în smoothie-uri cu fructe sau în smoothie-uri cu frunze verzi.
- Migdale (Rapunzel, Biog, Verival, Solaris). Cel mai des folosesc făină de migdale (Le Sillon, La Pateliere) în preparate. Idei de reţete: Budincă de orez cu migdale, Brioşe cu mere şi migdale, Tort cu migdale şi banane (baby friendly), Pancakes la cuptor cu cocos şi migdale (fără gluten).
- Caju (Rapunzel, Biog, Verival, Solaris). Aleg întotdeauna nuci caju crude. Le servim la gustare, hidratate puţin înainte sau în preparate, de exemplu în sosul pentru pancakes, Pancakes cu sfeclă coaptă şi rodie (fără zahăr).
- Seminţe de pin (Verival, Alma Natura). Până acum le-am folosit doar în pasta tartinabilă de măsline verzi şi servite ca atare.
- Seminţe de in (SanoVita). Idei de reţete: în smoothie-uri cu fructe sau în smoothie-uri cu frunze verzi.
- Seminţe de floarea soarelui (Farin’ Up, Solaris, Rapunzel). Idei de reţete: Griş cu lapte şi seminţe.
- Seminţe de dovleac (Solaris, Rapunzel). Idei de reţete: Griş cu lapte şi seminţe.
- Fulgi de nucă de cocos. Îi adaug în smothie-uri, în laptele cu fulgi de ovăz de la micul dejun, în bomboanele raw.
- Nucă (Verival sau din piață). O cumpăr din Carrefour de la raionul bio, din magazinele bio sau din piață. Întotdeauna o cumpăr întreagă şi o macin acasă. Cel mai des o folosesc în preparate, de exemplu în soufle de mere cu nucă.
Seminţele şi nucile le folosesc cu succes în budinci, checuri şi în bomboanele raw, dar şi servite ca atare la gustare. Se recomandă să fie hidratate în prealabil.
CONDIMENTE
- Scorţişoară (Lebensbaum). Se consideră că scorţişoara adevărată este cea Ceylon (provine Sri Lanka). Cea mai răspândită scorţişoară este Cassia, cea care se cultivă în China, Vietnam şi Indonezia. Gustul celor două este aproape identic, cu excepţia că Ceylon este mai aromată şi mai dulceagă, iar Cassiam consumată în cantități mari, poate fi periculoasă pentru sănătate, în special în cazul copiilor.
- Pudră de vanilie (Biovegan, Rapunzel).
- Mesquite (Dragon Superfoods).
- Esenţă de portocale (Biovegan) sau o fac în casă din coajă de portocale bio.
- Esenţă de lămâie (Biovegan) sau o fac în casă din coajă de lămâi bio.
- Pudră de roşcove/carob (Solaris, Rapunzel). Înlocuieşte cu succes pudra de cacao, dar nu conţine teobromină, substanţa care poate da stări de agitaţie şi insomnii.
- Ierburi aromatice uscate sau proaspete (BioWagner, Auchan Bio, alte mărci): pătrunjel verde, ierburi de Provence (mix), busuioc, cepşoară, oregano, rozmarin, cimbru, mărar, mentă, coriandru, salvie, leuştean. În Carrefour şi în Metro găsesc aproape întotdeauna ierburi aromatice proaspete.
- Turmeric.
- Boia dulce de ardei.
- Pudră de ghimbir.
- Usturoi granulat.
- Chimen.
LACTATE
- Iaurt grecesc (Andechser, Olympus).
- Iaurt simplu (Andechser, Demeter, Biog, Napolact Bio).
- Iaurt vegetal (Harvest Moon).
- Lapte de vacă (Lactel Bio, Napolact bio, Monor bio).
- Lapte de capră (Andechser). Cumpăr ocazional.
- Lapte vegetal de grâu spelta cu alune (Bjorg).
- Lapte vegetal cu cocos şi orez (Lima, The Bridge, Isola).
- Lapte vegetal de nuci caju (Provamel).
Aleg cele trei tipuri de lapte vegetal pentru că nu conţin zahăr sau îndulcitor adăugat.
- Smântână (Bionat, Vrai, Demeter Napolact bio, Artesana).
- Unt (Biog). Îl folosesc în unele preparate. Din Metro cumpăr unt de la Meggle ambalat în porţii mici de 10g. Sunt 100 de bucăţi într-o cutie. Conţine mai puţin de 0,01g sare.
- Brânză feta (Andechser, Roussas, Mediterranea, Olympus). La raionul bio din Carrefour le găsesc pe toate 3. O prefer pe ultima pentru că este mai puţin sărată.
- Cremă de brânză (Elle&Vire, Delaco, La Dorna). În cazul primei mărci, în pachet sunt 8 cuburi individuale. Pentru mine este cel mai practic ambalaj pentru că nu mă obligă să consum produsul în scurt timp de la deschidere. În România am descoperit şi crema de brânză La Dorna bio.
- Ricotta (Bioverde, Benessere, Brimi).
- Mozzarella (Bioverde, Galbani Bio, Auchan Bio, Ambrosi, Brimi, Galbani).
În afară de brânzeturile menţionate, doar soţul mai consumă alte tipuri. Eu şi Antonia consumăm ocazional, în preparate sau servit ca atare, caşcaval.
CARNE
- Carne de pui (Loue). Cel mai des gătesc pulpe de pui. Piept de pui folosesc în salate sau pentru carnea tocată (nu o cumpăr). În România, primesc pui ţinuţi de tatăl meu. În cazul în care rămân fără, aleg marca Fragedo cu speranţa ca promisiunea de pe ambalaj să fie cea reală.
- Carne de curcan. Cel mai des cumpăr pulpe de curcan. Dacă nu aveţi o sursă de încredere în privinţa cărnii, v-o recomand pe cea de curcan în locul celei de pui. Se pare că ar fi mai puţin atinsă de hormoni. În România, am avut şansa să găsesc o sursă sigură de carne de curcan. În zona Clujului, există un grup de Facebook prin intermediul căruia micii producători/crescători îşi pot vinde produsele.
- Carne de vită (Auchan Bio sau dintr-un magazin bio din Luxemburg, care lucrează cu o crescători de animale pe care le hrănesc natural). Carnea tocată de vită o cumpăr din gama Auchan Bio. În România, carnea de mânzat provine de la ferma unchiului meu sau, în mod excepţional, din Carrefour (carne de vită bio).
- Ficat de pui – dintr-un magazin bio din Luxemburg, care lucrează cu crescători de animale pe care le hrănesc natural şi în România aleg Fragedo.
- Somon afumat (ocazional pentru noi, nu pentru copil). Aleg întotdeauna somon afumat bio. În România am găsit la raionul bio din Carrefour.
- Peşte. Aleg întotdeauna peşte alb și, ocazional, somon congelat cu sigla MSC (Marine Stewardship Council), certificare pentru pescuitul durabil. Găsiţi aici mai multe informaţii despre subiect. Foarte rar cumpăr peşte aşa-zis proaspăt. De fapt, în hipermarket-uri peştele nu este proaspăt, ci congelat şi decongelat pentru vânzare. Orice produs care a fost congelat trebuie consumat în cel mai scurt timp. Așa că permiteţi-mi să mă îndoiesc de scurta durată a peştelui de la decongelare şi până ajunge gătit în farfurie. Aleg şi peşte congelat de la Edenia.
FRUCTE ŞI LEGUME
- Privilegiez consumul fructelor de sezon. Aproape întotdeauna am în congelator afine, zmeură şi vişine (Demeter sau puse de mine).
- În bucătărie folosesc atât legume proaspete, cât şi congelate. Cumpăr legume congelate bio tocmai pentru că se congelează într-un timp scurt după ce sunt culese. Atunci când nu găsesc legume bio congelate, le cumpăr proaspete, le opăresc (atunci când este cazul), le porţionez şi le congelez, pentru că nu folosesc o căpăţână de broccoli la o mâncare, de exemplu. Legumele care nu-mi lipsesc din congelator: porumb, broccoli, conopidă, fasole verde/galbenă, spanac (Auchan Bio, Demeter, BioInside, Ardo, Edenia). Pe lângă acestea, congelez porţii mici de sfeclă, ardei şi dovleac. Toate coapte.
- Stafide (Biog, Solaris).
- Curmale (Verival, Alesto). În România, în Carrefour am găsit curmale bio, fără sâmburi, de la Noberasco. Prefer curmalele fără sâmburi pentru că le pot folosi mai uşor în preparate, precum bomboanele raw.
- Merişoare (Flores Farm).
- Goji (Flores Farm).
ALTELE
- Pastă de tomate la borcan (Biog, Carrefour Bio).
- Crackerşi (Grillon D’Or, Le Pain des Fleurs). Ambele sunt fără zahăr sau îndulcitor adăugat.
- Paste integrale (Granoro, Primeal, Băneasa, Barilla, Carrefour bio).
- Ulei de măsline (Moniga del Garda). Îl folosesc crud.
- Ulei de floarea soarelui pentru gătit (Al Natura). Nu prăjesc, dar îl folosesc în preparate.
- Ulei de cocos (Steaua Divină, Aman Prana, Bio Planete, Nature’s Sense). Îl folosesc în special în bomboanele raw.
- Zahăr de cocos (Davert, Solaris). Încerc să folosesc cât mai rar îndulcitorii şi atunci când îi includ în preparate, optez pentru cei care sunt cât mai naturali şi cu indice glicemic cât mai mic.
- Miere (Lune de Miel sau de la un mic producător).
- Făină integrală de grâu (Al Natura, Solaris, Dennree)
- Făină de cocos (Comptoirs & Compagnies)
- Praf de copt (La Pateliere, Al Natura, Biovegan). Optez pentru praf de copt bio, fără fosfaţi.
Optez cât pot de mult pentru produse bio. Îmi veţi spune că nici alea nu sunt naturale. Eu vă spun că certificările bio nu se obţin tocmai uşor. Producătorii de produse bio sunt verificaţi periodic, pe durata întregului lanţ de obţinere al produsului ecologic şi trebuie să respecte legislaţia în domeniu. Şi eu sunt uşor sceptică atunci când vine vorba de garanţia 100% a naturalului, dar măcar ştiu că produsul respectiv nu-i plin de organisme modificate genetic, fertilizanţi şi pesticide de sinteză, hormoni, antibiotice, etc. Este important cum recunoaştem un produs ecologic. Nu-i de ajuns să vă spună cineva că e bio şi nici măcar să scrie pe el. Există anumite sigle care confirmă certificarea. Primele produse care trebuie neapărat să fie bio la noi în casă sunt carnea şi lactatele.
Sper să vă fie de folos lista noastră şi să vă inspire data viitoare când mergeţi la cumpărături!
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Surse foto: (1) Pixabay, (2, 3, 4, 5, 6, 7) Pexels.
Dragă Flavia,
Bineînțeles că o să mă leg de lucrurile cu care nu sunt de acord sau sunt parțial.
Ţi-am mai spus de carnea de pui, cel puțin în Ro, e interzisă folosirea hormonilor. Asta înseamnă zero. Nu mult, nu putin. Şi pentru antibiotice şi apa/soluție salină as avea argumente. Chiar în cazul ăsta, pot sa fac pe „avocatul diavolului”. Ştiu despre ce vorbesc, nu lucrez în industrie, asa ca nu e scopul meu sa le fac reclamă.
Apoi, după mintea mea care înțelege chimie, zahărul e tot zahăr, adică zaharoza. Fie ea din trestie, sfeclă sau cocos. Puterea calorica a zaharului de cocos e aprox. egală cu a zahărului brun şi oricum diferențele sunt mici fata de zahărul tos.
Mai am una 🙂 Nu înțeleg ce înseamnă „praf de copt bio”. Dacă vrei să scoți fosfatii din praful de copt, ramai cu bicarbonatul de sodiu alimentar, care este o sare, nu prea văd cum e aia bio.
Vorbind de alimentele bio în general, pe care şi mie îmi place să le am în casă, e bine sa le citești eticheta şi lor. Nu spun de cele brute (cereale, semințe, carne, etc.), ci de preparate (ex. conserve). O sa fii surprinsa cum, pe lângă ingredientele bio care le dau certificarea, mai apar niște E-uri de toată frumusețea.
Dacă tot vorbeam de E-uri, n-ai zis nimic de sare…
Sper ca nu m-am întins prea tare cu mesajul. 😀 Dacă tot vom fi consătene, mi-am permis 😉
Bună, Ioana.
În privinţa utilizării hormonilor în creşterea puilor sunt sceptică, însă sunt aproape sigură în privinţa antibioticelor şi a apei injectate. Înţeleg ce spui în privinţa zahărului/a zaharozei, însă să nu uităm cî îndulcitorii naturali aduc cu ei nutrienţi. Bineînţeles că aceştia se pot lua şi din alte alimente.
Eu chiar citesc etichetele şi ştiu ce înseamnă bio. Da, fiecare etichetă trebuie citită. În general, nu cumpăr conserve sau preparate bio, ci legume, fructe, carne, cerale, seminţe, etc.
Poţi să îţi permiţi liniştită.:) Apreciez discuţiile constructive.
Iertați-mă, dar și eu sunt sceptică in privința cărnii de pui! Da, am citit si eu acum câteva zile că este interzisă folosirea hormonilor de creștere. Ok, dar atunci ce este?!? Mama nu reușește să crească un pui numai bun de pus pe frigare în doar 6 săptămâni. Are nevoie de minim 5 luni și atunci abia înțelegi ceva din el, iar carnea nu este nici pe departe atât de fragedă. Îi hrănește cu cereale, așa că nu mă poate convibge nimeni că ce găsim pe raftul magazinelor are prea mult „natural” în el!!
Buna. Eu am promovat produse BIO înainte sa intru in concediu, asa ca vorbesc in cunoștiință de cauză. Un produs BIO este acel produs care conține in proporție de 95% ingrediente din cultura ecologică asta inclusiv apa si mineralele. Restul de 5% nu trebuie sa fie BIO dar nici încadrate in grupul de ingrediente nocive, pot fi folosiți la conservarea produsului respectiv E-uri care provin din natura cum ar fi E160 care e carotina(morcov), E101 – riboflavina (vitamina B2) , etc.
Bună Ioana,
Îţi mulţumim pentru lămuriri.
Uau, ce articol fain! Big like, salvat pentru inspiratie 🙂
Mulţumesc, Adina! 🙂 Mă bucur că te inspiră.
Bună,
De când am tot căutat un astfel de articol. Toată lumea îți recomanda sa folosești produse sănătoase dar ce produse??? Eiii acum am aflat multe informații folositoare. Eu locuiesc, la țară, intr-o zonă de munte dar nu toate le am din grădina si sincer mă cam „rătăcesc ” la cumpărături căutând produse cât mai bune.
P.S. Am o fetița de 8 l 3 sapt pe care o cheamă Flavia 🤗🤗🤗😍😍😍
Bună Simona,
Mă bucur că îţi este de folos articolul. Mi-a luat ceva vreme să-l scriu şi îmi doream să fie util.
Ce coincidenţă frumoasă! Nu pentru că-l port şi eu, dar tare îmi place numele „Flavia”. 🙂
Buna! Imi poti spune, te rog, de unde achizitionezi laptele din nuci caju Provamel? Mersi
Bună!
Lapte de caju Provamel luam din Luxembourg. În România, găseşti lapte vegetal Provamel în magazine bio online. Am văzut pe organicbio.ro şi pe bioportal.ro.
Buna,
Poti da numele magazinului din Luxemburg de unde iei carne si ficatei? 🙂
Multumesc
Bună Alina,
De la Naturata cumpăram carnea şi ficăţeii. 🙂
Ma bucur ca am gasit articolul asta. Ma ajuta tare mult. Multumesc pentru informatie.
Cu mare drag! Mă bucur că îți este de folos. 🙂